Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο Γιώργος Βαρελάς αποχώρησε απο την "Ένωση Πολιτών" - Ο Πέτρος Λουκάς γράφει για το θέμα

Η παρουσία μου στην «Ένωση Πολιτών»,
έκλεισε τον κύκλο της.





Μέγαρα 22 Ιουνίου 2010



Ένα χρόνο πριν, τα μέλη της «Υπερκομματικής Κίνησης Πολιτών», προχωρήσαμε στην αναδιοργάνωση του συνδυασμού, επαναδιατυπώθηκε η διακήρυξη των αρχών μας και ολοκληρώθηκε το οργανόγραμμα. Στόχος να είμαστε έτοιμοι για συνεργασίες εν όψει των επερχόμενων Δημοτικών εκλογών. Μια μεγάλη ομάδα μελών ‘δούλεψε’ συστηματικά, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις των καιρών. Σχεδόν καθ’ ολοκληρία αυτή όλη η δουλειά έχει ‘υιοθετηθεί’ και αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο του νέου συνδυασμού «ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ».


Πήραμε την πρωτοβουλία και συναντηθήκαμε με τους επικεφαλής και τα επιτελεία των συνδυασμών της αντιπολίτευσης με σκοπό τη μεταξύ μας συνεργασία. Τότε ο =υνδυασμός «Μέγαρα- Νέο ξεκίνημα» αποχώρησε, αφού ο κ. Γ. Μαρινάκης πρότεινε συγχώνευση υπό την ηγεσία του, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή.


Συνεχίσαμε τις συζητήσεις με το συνδυασμό «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» και συμφωνήσαμε στην δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα προέκυπτε από τη συνένωσή μας. Έτσι υπογράφηκε από τους δυο επικεφαλής μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο αναφέρονται μια σειρά από ζητήματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, η συμφωνία αυτή θα είχαν ισχύ μόνο αν δεν ετίθετο σε εφαρμογή το αναμενόμενο σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Στη συνέχεια διοργανώθηκε εκλογική διαδικασία ανάδειξης αυτού που θα ηγείτο, και εξελέγη μετά από ανοικτή ψηφοφορία ο κ. Γρ. Σταμούλης.






Παρότι το παραπάνω υπογεγραμμένο μνημόνιο είναι ικανό να άρει οποιαδήποτε δέσμευση μου στην «Ένωση Πολιτών» χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις, έκανα ‘ως μη όφειλα’, μια ύστατη προσπάθεια να πείσω τους επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης του Δήμου μας να συμπορευτούν σε ενιαίο σχήμα θεωρώντας ότι αποτελεί μονόδρομο εάν προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι το να κερδηθούν οι επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.


Δυστυχώς οι κ.κ. Γρ. Σταμούλης και Γ.Μαρινάκης, δεν μπόρεσαν να βρουν αποδεκτή λύση για μια τέτοια συνένωση, κρίνοντας ο καθένας εξ αυτών ότι, μόνο υπό την ηγεσία του θα κερδηθούν οι εκλογές.


Μετά από αυτά θεωρώ ότι η παρουσία μου στην «Ένωση Πολιτών» ολοκλήρωσε τον κύκλο της, κάτι που είχα ήδη γνωστοποιήσει στο Πολιτικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή σε περίπτωση αυτόνομης καθόδου στις δημοτικές εκλογές δεν θα συμμετέχω ούτε στο ψηφοδέλτιο, αλλά ούτε και σε κανένα όργανο του συνδυασμού.


Είναι θεμιτό για τον καθένα μας να έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον χώρο και τον τρόπο που θέλει να συνεισφέρει στα κοινά του Δήμου μας.


Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν στην προσπάθεια αυτή, την οποία θα συνεχίσω αν οι διαμορφούμενες καταστάσεις είναι τέτοιες που θα παρέχουν τη δυνατότητα η παρουσία μου να είναι δημιουργική.


Γιώργος Βαρελάς



Αποχωρήσεων-Αναχωρήσεων συνέχεια…






Η συμμετοχή των πολιτών στον πολιτικό στίβο και δη στα τοπικά πολιτικά δρώμενα , δεν μπορεί παρά να έχει όχι μόνο χαρές αλλά και λύπες.
Έτσι όποιος επιλέγει να δραστηριοποιηθεί στα τοπικά πρέπει να μπορεί να αποδέχεται και τις νίκες και τις ήττες. Και να μπορεί να καυχιέται για τις νίκες του , αλλά και να μαθαίνει από τις ήττες. Αν τα βλέπει όλα τέλεια και νιώθει , ο ένας και μοναδικός, είναι υπερόπτης και συνεπαρμένος…
Αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι . Και για να καλύψουν την υπεροψία και την έπαρσή τους αραδιάζουν όσα μύρια ψέματα για να καλύψουν τις προσωπικές τους αδυναμίες.
Ας δούμε λοιπόν μερικές αλήθειες που καίνε.
Ο Γιώργος Βαρελάς , το 2009 μετά από την παραίτηση και ιδιώτευση του πρώην Δημάρχου κ. Σύρκου , αναλαμβάνει να κρατήσει σε συνοχή την κίνηση , μιας και τα βασικά στελέχη της δεν ήθελαν να αναλάβουν την αρχηγία μετά την παραίτηση του κ. Σύρκου. Έτσι προχωρώντας σε εσωτερικές εκλογές , αναδείχτηκε ως επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών. Οι δε εν ενεργεία σύμβουλοι τους , ανέλαβαν την εκπροσώπηση της Κίνησης στο δημοτικό συμβούλιο με εκπρόσωπο τον κ. Κουβά. Η Κίνηση ήταν ο δεύτερος σε δύναμη συνδυασμός την εποχή εκείνη στα Μέγαρα.
Στην συνέχεια προχώρησε στη διαδικασία της συνένωσης με την Δυναμική Πορεία και την δημιουργία της Ένωσης Πολιτών.
Και τώρα ας πάμε να δούμε τη «λιτή» ανακοίνωση του κ. Βαρελά για την αποχώρηση του από την Ένωση Πολιτών.
Αναφέρει στην αρχή ότι μετά την εκλογή του προχώρησε σε αναδιοργάνωση, επαναδιατύπωσε την διακήρυξη αρχών και ολοκλήρωσε το οργανόγραμμα του συνδυασμού. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι φτιάχνεις γερές βάσεις για να μπορείς να σταθείς σαν συνδυασμός και να συνεχίσεις μια επιτυχημένη πορεία από το παρελθόν με δυνατή παρουσία στην συνέχεια.
Έως εδώ έχουμε δυο αναλήθειες σε σχέση με την συνέχεια της επιστολής. Γράφει στην συνέχεια ότι όλη αυτή η δουλειά που έκαναν οι ομάδες του , υιοθετήθηκε από την Ένωση Πολιτών καθ ολοκληρίαν και αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο του νέου συνδυασμού. Δεν είναι όμως έτσι όπως θέλει να το εμφανίζει ο κ. Βαρελάς.
Όταν δημιουργείται ένας νέος συνδυασμός το πιο φυσικό είναι κάποια άτομα να αναλάβουν να δημιουργήσουν την διακήρυξη αρχών του νέου συνδυασμού καθώς και το οργανόγραμμα και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Έτσι η ομάδα που το έκανε επεξεργάστηκε τις ήδη υπάρχουσες εργασίες των δυο συνδυασμών , και με διάφανο και δημοκρατικό τρόπο έπειτα από επεξεργασία και λαμβάνοντας υπ όψιν τις παρούσες συνθήκες προχώρησε σε σύνταξη αυτών παίρνοντας όλα τα καλά σημεία και τοποθετώντας τα νέα που προέκυπταν με τα σημερινά δεδομένα. Έτσι η δουλειά αυτή είναι συλλογική και δεν αντιπροσωπεύει μόνο τις θέσεις της πρώην Κίνησης όπως θέλει να μας πει.
Στην συνέχεια παρ ότι είχε όπως λέει , προβεί σε αναδιοργάνωση της Κίνησης , επέλεξε να κάνει συνεργασία με άλλους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης για να έχει νικηφόρο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές. Έτσι τελικά προχώρησε σε συνεργασία με την Δυναμική Πορεία αφού οι συζητήσεις με τον κ. Μαρινάκη αποβήκαν άκαρπες λόγω της κάθετης θέσης του τελευταίου για συνεργασία μόνο υπό την ηγεσία του.
Έτσι προχώρησε τις διαδικασίες βάζοντας τα 2.500 άτομα που κατέβηκαν να ψηφίσουν τον επικεφαλής του νέου συνδυασμού, να πιστέψουν , ότι αυτός ο νέος υπερκομματικός συνδυασμός , θα είχε τα εχέγγυα να προχωρήσει με δυναμική τέτοια ,που θα ήταν κατ΄ ελπίδα και νικηφόρα στις επερχόμενες εκλογές.
Έτσι τουλάχιστον πίστεψαν όλοι αυτοί που στήριξαν την γέννηση του νέου συνδυασμού Ένωση Πολιτών.
Φτιάχτηκε λοιπόν ένα μνημόνιο για την συνεργασία και ο ίδιος επέμενε τότε να μπει η τελευταία σημείωση που αναφέρει ότι όσα συμφωνούνται αφορούν την τότε ισχύουσα κατάσταση στον Δήμο Μεγαρέων.
Έτσι, υποστηρίζει ο ίδιος ,ότι αυτή η σημείωση αίρει οποιαδήποτε δέσμευσή του στην Ένωση Πολιτών εφόσον άλλαξαν οι συνθήκες και έγινε ο Καλλικράτης..
Και προσέξτε , αυτό το λέει και το γράφει στο μνημόνιο μόλις 2-3 μήνες πριν την ανακοίνωση του Καλλικράτη .
Γιατί αν θυμάστε η κυβέρνηση είχε δηλώσει από τον Νοέμβριο ότι θα προβεί στην ανασύνταξη του Καποδίστρια 2 και θα φέρει το νομοσχέδιο στην βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.
Έτσι λοιπόν έβαλε όλους αυτούς που προσήλθαν , σε διαδικασίες ανοιχτής εκλογής αρχηγού την ώρα που ο ίδιος γνώριζε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να γίνει ο Καλλικράτης και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα κατάθεσης νομοσχεδίου.
Άρα το λάθος είναι καθαρά, δικό του λάθος πολίτικης εκτίμησης, και δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την μη δέσμευση του..
Αναφέρει δε στην συνέχεια ότι έκανε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τώρα, και τον συνδυασμό του κ. Μαρινάκη , για συμπόρευση σε ένα ενιαίο σχήμα με σκοπό την νίκη στις εκλογές.
Και αναφέρει ότι οι κ. Σταμούλης και κ. Μαρινάκης δεν μπόρεσαν να βρουν αποδεκτή λύση, γιατί ο καθένας τους έκρινε ότι μόνο υπό την ηγεσία του θα κερδηθούν οι εκλογές.
Αυτό είναι μια ακόμη αναλήθεια . Η πραγματικότητα έχει ως εξής.
Εμείς σαν Ένωση Πολιτών μετά την δημιουργία του συνδυασμού , συγκροτηθήκαμε σε σώμα, δημιουργήσαμε όλες τις πρέπουσες προϋποθέσεις λειτουργίας , ( φτιάχνοντας πολιτικό συμβούλιο , συντονιστική επιτροπή ,) και προχωρήσαμε συλλογικά στην δημιουργία διακήρυξης αρχών και εσωτερικής λειτουργίας του νέου σχήματος καθώς και επιτροπή νεολαίας , τοποθετώντας σε όλες τις επιτροπές , ισάξια , στελέχη και από τους δυο συνδυασμούς.
Έτσι με τακτικότατες συνεδριάσεις , (τις περισσότερες φορές εβδομαδιαίες,) συνεχίσαμε να παράγουμε πολιτική, σύμφωνα με την φωνή του Μεγαρικού λαού, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τις υποδείξεις του και ταυτόχρονα με δυναμική αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο με τον επικεφαλής και τους νυν δημοτικούς συμβούλους.
Αφουγκραζομενοι τις ανησυχίες όσων μιλούσαν για πιο δυναμική συνένωση, παρότι εδώ και πολλούς μήνες δουλεύουμε σαν συνδυασμός νίκης, προχωρήσαμε ακόμα και σε συζητήσεις με τον συνδυασμό του κυρίου Μαρινάκη , μη θέλοντας όλοι εμείς και περισσότερο ο επικεφαλής, να δείξουμε ανένδοτοι στις φωνές του λαού που ήθελαν εκτός μάχης την νυν δημοτική αρχή και νίκη της αντιπολίτευσης για το καλό του τόπου.
Παίρνοντας ο ίδιος ο κ. Βαρελάς πρωτοβουλία, ( πριν ακόμη ενημερώσει το πολιτικό συμβούλιο και πάρει έγκριση) , έκανε επαφές με τον κ. Μαρινάκη ,ίσως γιατί πίστευε ότι θα είμαστε ανίσχυροι χωρίς συμπόρευση. Κάτι που το πίστευε ίσως μόνο αυτός και ελάχιστοι άλλοι εκτός συνδυασμού , και μάλιστα οι ποιο πολλοί από την άλλη πλευρά.
Έτσι μια μέρα στο πολιτικό συμβούλιο την ώρα της συζήτησης ΄΄πέταξε΄΄ και το ότι δεν κατεβαίνει στις εκλογές αν δεν γίνει συνένωση με το συνδυασμό του κ. Μαρινάκη.
Εκβιαστικά λοιπόν , έριξε στον κάλαθο των αχρήστων, την γνώμη 2500 ατόμων που πίστεψαν στον κ. Σταμούλη , στον ίδιο και σε ένα υπερκομματικό συνδυασμό νίκης ,και συμμετέχοντας στις διαδικασίες στήριξαν την δημιουργία της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ .
Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά συνεχίζει τις αναλήθειες , λέγοντας ότι στην συζήτηση για την νέα συνένωση οι κ. Σταμούλης και κ. Μαρινάκης ήθελαν μόνο υπό την αρχηγία τους την συνένωση.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό το ήθελε μόνο ο κ. Μαρινάκης. Γιατί παρουσία όλων, στο πολιτικό συμβούλιο, όταν αναλύθηκε η συζήτηση που έγινε μεταξύ των τριών, οι θέσεις που πήρε ο κ. Σταμούλης και οι οποίες ήταν θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, ήταν τελείως διαφορετικές από αυτές που αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ. Βαρελάς.
Η πρόταση του συνδυασμού μας ήταν δημόσια εκλογή του επικεφαλής, και ακόμη,υπό ορισμένες προϋποθέσεις , δεχθήκαμε και την δική του ( του κ. Βαρελά ), πρόταση για τρίτο πρόσωπο σαν επικεφαλής. Δεν μπορεί να ψεύδεται έτσι ο κ. Βαρελάς για τα θέματα της συζήτησης, κι αυτό , προκειμένου να καλύψει την αποχώρηση του , χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα, την δήθεν αδιαλλαξία εκ μέρους του συνδυασμού μας.
Συνεχίζει δε λέγοντας στο τέλος , ότι η παρουσία του στην Ένωση Πολιτών ολοκλήρωσε τον κύκλο της και ότι καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον χώρο και τον τρόπο που θέλει να προσφέρει στα κοινά.
Δηλαδή θα ήθελα να μας πει ο κ. Βαρελάς ποια ήταν η προσφορά του σε έργο μετά τις εσωτερικές εκλογές για ανάδειξη αρχηγού, και ακόμη , αν εκτός από το δικαίωμα να επιλέξει που και πως θα συνεισφέρει, έχει και την υποχρέωση, να δώσει λόγο , να αποδείξει και να ξεκαθαρίσει σε αυτούς τους 2500 που ψήφισαν το νέο συνδυασμό τους πραγματικούς λόγους της αποχώρησης , και ότι δεν τους κορόιδεψε αφήνοντας τους ξεκρέμαστους «εν μιά νυκτί» για λόγους που ίσως να αφορούν ίδια πολιτικά ή άλλα οφέλη.
Έρχομαι τώρα στην επιστολή των δύο άλλων πρώην συνεργατών κ. Ν.Καραλή και κ. Θ. Παπαγιάννη.
Δεν θα σταθώ στην αρχή της επιστολής που μιλάει γενικά για πολιτική κρίση στην χώρα μας, αλλά στις αλήθειες που τους ξεφεύγουν έπειτα, στην συνέχεια.
Μιλούν λοιπόν για δύο χρόνια εσωστρέφειας και αυτοκριτικής. Σωστό και θεμιτό μετά την παραίτηση του κ. Σύρκου. Μετά όμως μιλούν για ανασυγκρότηση , μόνο και μόνο , για να προχωρήσουν σε διαδικασία συνένωσης με άλλους συνδυασμούς με στόχο την νίκη στις εκλογές και στην συνέχεια μας λένε ότι σαν στενοί συνεργάτες του κ. Βαρελά εκπόνησαν μια σειρά από σχέδια και οργανόγραμμα .
Μα καλά όταν ήταν στην διοίκηση δεν είχαν σχέδια? Δεν είχαν οργάνωση? Πώς μηδενίζουν έτσι το έργο της διοίκησης του κ. Σύρκου? Δεν τους άφησε παρακαταθήκη έναν δυνατό συνδυασμό που κυριάρχησε 3 τετραετίες και έκανε και διοίκηση ?
Αντιφάσκουν στην συνέχεια και αδειάζουν τον «αρχηγό» τους (κ.Βαρελά) λέγοντας ότι προς αποφυγή σφαλμάτων του παρελθόντος το Πολιτικό Συμβούλιο του νέου συνδυασμού ( όπως και έγινε), θα αναλάμβανε την σχεδίαση του προγράμματος , τον τρόπο δράσης και την γνωστοποίηση του στην Μεγαρική κοινωνία , ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Βαρελάς δηλώνει ότι η δουλειά που είχαν κάνει έχει υιοθετηθεί στο σύνολο της από την ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ . Δηλαδή όπως καταλαβαίνετε συννενόηση μηδέν…..
Στην συνέχεια μιλούν για τον Καλλικράτη λέγοντας ότι η διάσπαση δυνάμεων θα οδηγήσει σε νίκη τον αντίπαλο από την πρώτη Κυριακή ,και το στηρίζουν στο ότι απαιτείται 42,5% για εκλογή δημάρχου. Λυπάμαι φίλοι μου για την πολιτική σας διάγνωση γιατί αν είχατε διαβάσει το νομοσχέδιο του Καλλικράτη θα γνωρίζατε ότι για να βγει κάποιος δήμαρχος χρειάζεται 50% + 1 ψήφο για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή. (Εφημερίς της Κυβερνήσεως αρ. φύλλου 87 άρθρο 31 , της 7 – 2010). Άρα ο συλλογισμός σας πατάει σε σαθρή βάση και δεν στέκει ουσιαστικά. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχει το οξύμωρο σχήμα να λέτε ότι η πολυδιάσπαση ωφελεί τον αντίπαλο και την ίδια στιγμή να επιχειρείτε «διάσπαση» (ανεξάρτητα από το πόσο μπορείτε να την πετύχετε).
Αναφέρετε έπειτα ότι στους επτά μήνες που συμμετέχετε στα όργανα της Ένωσης Πολιτών δεν εισπράξατε την αίσθηση ότι βαδίζετε σύμφωνα με όσα οραματιζόσαστε , ούτε δουλεύατε με τον τρόπο που δουλεύατε ως Κίνηση , και φτάνετε στο σημείο να κατηγορείτε τον επικεφαλής για αυτό.
Μήπως μπορείτε να μας αναφέρετε πότε δουλέψατε στα όργανα που συμμετείχατε και ποιο είναι το έργο που παράγατε? Ή, γιατί στις δεκάδες συνεδριάσεις που έγιναν, από τις οποίες ήσασταν παρόντες σε ελάχιστες, δεν θέσατε ποτέ αυτό το «παράπονό» σας μέσα στα όργανα? Ή, γιατί, μετά την πάροδο τριών και πλέον μηνών, δεν φέρατε ακόμη για επεξεργασία στην τριμελή επιτροπή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που ο ίδιος ο επικεφαλής σας ανέθεσε να καταρτίσετε όπως εσείς θέλατε?.
Η παρουσία σας στην γενική λειτουργία του συνδυασμού ήταν σχεδόν μηδενική με πολλές απουσίες και σχεδόν καμία κοινωνική παρουσία .
Εξ άλλου θεωρώ ότι η αναφορά σας στον επικεφαλής είναι τελείως αβάσιμη , μιας και ο ίδιος σας είχε πάντα σε περίοπτη θέση.
Και δεν σας άγγιζε κανένας, και αυτό μόνο και μόνο χάριν της δημοκρατικής ευαισθησίας του επικεφαλής και των συμμετεχόντων στα όργανα του συνδυασμού , και παρά την μη διάθεση σας για πολιτική συμμετοχή ,( που επιδείξατε σε όλα τα άλλα,) εκτός μόνον της διάθεσης σας για συζήτηση για συνεργασίες με άλλους συνδυασμούς ,την ώρα που ανδρώνεται ο συνδυασμός λίγο προ των εκλογών και έχει την ανάγκη εναγκαλισμού από τον λαό για να προχωρήσει σε νικηφόρο αποτέλεσμα. Έτσι, όλη η πιο πάνω αναληθής και αντιφατική συμπεριφορά και λειτουργία σας εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι άλλους σκοπούς υπηρετείτε.
Ο ανεξάρτητος , δημοκρατικός και υπερκομματικός τρόπος λειτουργίας του συνδυασμού μας όπως λέτε δεν σας αντιπροσωπεύει και για αυτό αποχωρείτε. Ο Μεγαρικός λαός πιστεύω ότι έχει και νου και κρίση και το έχει αποδείξει και το αποδεικνύει πάντα .
Η συμμετοχή για εθελοντική εργασία , όταν μετέχεις στα όργανα ενός συνδυασμού , θεωρείται επιβεβλημένη και υποχρεωτική.
Κανείς δεν συμμετέχει μόνο για να γράφεται το όνομα του στις ανακοινώσεις.
Η νίκη έρχεται με την πληθωρική και κοινωνική παρουσία μας σε όλους τους τομείς της κοινωνικοπολιτικής ζωής της πόλης.
Είναι η παρακαταθήκη , το κέρδος ,όλων όσων συμμετέχουν σε αυτά τα όργανα.
Οι προσωπικές βλέψεις ή επιδιώξεις δεν αγγίζουν κανέναν μας, και για αυτό τον λόγο προχωρούμε ομαδικά , δημοκρατικά , αξιοκρατικά και συλλογικά στον νέο μας συνδυασμό, δίνοντας ο καθένας ότι μπορεί.
Χτίζοντας έτσι, πάνω μας ,την εμπιστοσύνη του Μεγαρικού Λαού , και πράττοντας ανιδιοτελώς, με σύνεση και σωφροσύνη , συμβάλλοντας με ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις, σταθερά στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Και θα σας υπενθυμίσω την αλάνθαστη ρήση του λαού μας που λέει :
« ουδείς επικινδυνότερος εκ του ευεργετηθέντος αχάριστου».
Τέλος, θα μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω την αίσθηση που έχω ως προς τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για την αποχώρησή σας, ότι τη θεωρεί ως την ελάχιστη έως και αμελητέα απώλεια..
ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.
Πέτρος Λουκάς

Ο Βασίλης Οικονόμου ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς

Θέμα: Τι θα γίνει με τις καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων την νέα σχολική χρονιά;


Κύριοι Υπουργοί,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η καθαριότητα των σχολικών κτιρίων έως σήμερα ανατίθεται σε καθαρίστριες με διάφορες συμβάσεις και διαφορετικές σχέσεις εργασίας (αορίστου χρόνου, συμβάσεις έργου), γεγονός που δημιουργεί πολλά προβλήματα σε ανθρώπους που αντικειμενικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παρά και τις προηγούμενες παρεμβάσεις μας στην Βουλή (Αρ. Ερωτ. 1338/15-07-08, 8687/22-10-2008 και 12472/15-01-2009) η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία ενέργεια προκειμένου να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των καθαριστριών για μονιμοποίηση παρά το γεγονός ότι αναμφισβήτητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας των σχολείων. Με αφορμή μάλιστα την διοικητική αναδιάρθρωση ένα επιπλέον πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στις γυναίκες αυτές, που με ελάχιστες αμοιβές επιφορτίζονται ένα τόσο σημαντικό έργο, όπως είναι η καθαριότητα των σχολείων και η διασφάλιση των όρων υγιεινής για τους μικρούς μαθητές. Πιο συγκεκριμένα οι καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων φέρεται να μετατάσσονται πλέον από το Υπουργείο Παιδείας στους νέους ΟΤΑ, οι οποίοι προφανώς θα έχουν το δικαίωμα να τις αξιοποιούν σε κάθε τους ανάγκη, θεωρώντας μέρος μόνο των αρμοδιοτήτων τους τον καθαρισμό των σχολικών κτιρίων. Μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό δεν φαίνεται να συνοδεύεται και από μονιμοποίηση των συγκεκριμένων εργαζομένων που όπως λέγεται θα συνεχίσουν να απασχολούνται με τις ίδιες μορφές συμβάσεων. Παράλληλα, πληθαίνουν οι αναφορές για ανάθεση του έργου της καθαριότητας των δημοσίων σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας παρά τις πολλές εις βάρος τους καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, για φοροδιαφυγή και για εισφοροδιαφυγή καθώς φέρονται να εκμεταλλεύονται την διογκούμενη ανάγκη για εργασία.
Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι:

Α) Οι γυναίκες που εργάζονται στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων είναι στην πλειοψηφία τους σε ηλικία που δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν άλλη εργασία

Β) Η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες

Γ) Οι γυναίκες αυτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κατά την περασμένη σχολική χρονιά συνέβαλαν καθοριστικά στην εφαρμογή των προληπτικών πολιτικών αντιμετώπισης της γρίπης

Ερωτάστε:

1. Προτίθεστε να μετατάξετε τις καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας στους νέους ΟΤΑ και αν ναι με ποιο σκεπτικό;

2. Αν είναι μέσα στις προθέσεις σας να πράξετε αυτές τις μετατάξεις, θα ενταχθούν τουλάχιστον οργανικά στους νέους οργανισμούς που θα λειτουργήσουν ως εργαζόμενοι;

3. Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς για τις γυναίκες καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων;

 
Θέμα: Άρση των αδικιών σε βάρος των εκπαιδευτικών των σχολών του ΟΑΕΔ


Κύριε Υπουργέ,
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ προέβη στην μετατροπή του ΟΑΕΔ σε έναν φορέα σκληρής κομματικής εξυπηρέτησης για την δημιουργία εκλογικής πελατείας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. Μια από τις πολλές κομματικές αλλαγές ήταν και η κατάργηση του άρθρου 13 του Νόμου 3144/2003 που έδινε λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών στα σχολεία του ΟΑΕΔ και που είχε δημιουργήσει ένα κλειστό πίνακα προτεραιότητας πρόσληψης των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με αξιοκρατικά κριτήρια. Πολλές ήταν οι επερωτήσεις (Αρ. Πρωτ. 25/01-11-2006, 24/16-10-2008) που είχαμε καταθέσει ως κοινοβουλευτική ομάδα αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκεται και η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, όπου καταγγέλλαμε την καταστρατήγηση των διατάξεων και την δημιουργία ενός συστήματος όπου λαμβάνονταν υπ’ όψη καθαρά κομματικά κριτήρια για την εξυπηρέτηση της εκλογικής πελατείας της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι θιγόμενοι από την παραπάνω ενέργεια όπως γνωρίζετε είχαν εργαστεί ως αναπληρωτές στον ΟΑΕΔ από το 2003 έως το 2005 και δικαίως ανέμεναν τον διορισμό τους σε κενές οργανικές θέσεις, ο οποίος όμως δεν έγινε ποτέ λόγω των τραγικών πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης. Πέραν όμως από την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών υπήρξε και συστηματική πολιτική δίωξη σε βάρος τους από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΕΔ που δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους και αποκάλυψαν την γαλάζια επανίδρυση του ΟΑΕΔ που συντελέστηκε την τελευταία εξαετία. Οι 60 περίπου αδικημένοι εκπαιδευτικοί των σχολών του ΟΑΕΔ ανέμεναν ότι η ταλαιπωρία και η σε βάρος τους αδικία θα τελείωνε με την αλλαγή της κυβέρνησης αφού το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, ουδόλως χαρίστηκε σε αυτές τις πρωτοφανείς για την μεταπολίτευση, μεθοδεύσεις. Παρόλα αυτά σήμερα, εννιά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη για τους 60 περίπου αυτούς εκπαιδευτικούς.
Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι και εσείς προσυπογράφατε τις τότε επερωτήσεις που καταθέσαμε για την άρση των αδικιών σε βάρος των εκπαιδευτικών των σχολών του ΟΑΕΔ και την τήρηση όσων αξιοκρατικών και αντικειμενικών κριτηρίων προέβλεπε ο Νόμος 3144/2003 στο άρθρο 13,

Ερωτάστε:

1. Προτίθεστε να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις που προέβλεπε το άρθρο 13 του Νόμου 3144/2003;

2. Πότε εκτιμάτε ότι οι περίπου 60 εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε κατά τρόπο αξιοκρατικό να καταλάβουν κενές οργανικές θέσεις όπως σοφά προέβλεπε ο Νόμος 3144/2003;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ

Οι Επιτροπες Αγωνα Κατοικων, Πολιτων και Εργαζομενων Εναντια στα

Διοδια, καταγγελουν την καθεστωτικη τρομοκρατικου χαρακτηρα παρανομη

συλληψη του συναγωνιστη των επιτροπων μας Δημήτρη Αγγελή- Δημάκη.

Ο Δημήτρης , παρών σε όλους τους αγώνες μας τόσο στα διόδια Αφιδνών ,

όπου είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής, όσο και στις κεντρικές

δραστηριότητες των Επιτροπών Αγώνα, συνελήφθη , την Τρίτη 29-6-10 ,

ενώ συμμετείχε ειρηνικά, στην πορεία της Γενικής Απεργίας με το μπλοκ

των Επιτροπών Ενάντια στα Διόδια. Η σύλληψη του έγινε τελείως αναίτια

και μάλιστα την στιγμή που η πορεία τελείωνε. Κατά την στιγμή της

σύλληψης, ξυλοκοπήθηκε, προπηλακίστηκε και εξυβριστηκε με χυδαίες

εκφράσεις απο τους ροπαλοφόρους των ΜΑΤ.


Ταυτόχρονα καθώς άλλα μέλη των επιτροπών αγώνα, σύντροφοι του ΕΕΚ

καθώς και διερχόμενος κόσμος διαμαρτυρόταν τόσο για την παράνομη και

αναίτια σύλληψη, όσο και για την κακοποίηση του Δημήτρη, οι ΜΑΤατζήδες

«φιλοδώρησαν» με γκλομπιές, κλωτσιές και βάναυσα χτυπήματα με τις

ασπίδες τους, τους συμπαραστεκόμενους πολίτες. Οι φωτογραφίες και τα

βίντεο που ανεβαίνουν συνεχώς στο διαδίκτυο είναι αδιαψευστοι μάρτυρες

για την βαναυσότητα των «προστατών του πολίτη».

Ο Δημήτρης ακολούθως ,σιδεροδέσμιος πισθάγκωνα, μετήχθη με περιπολικό

στην ΓΑΔΑ, από όπου μεταφέρθηκε την άλλη μέρα στο Αυτόφωρο. Η δίκη

προσδιορίστηκε για την 14 Ιούλη , και ο συναγωνιστής Δημήτρης αφέθηκε

ελεύθερος.



Οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν είναι: Αντίσταση κατά της αρχής ,

διατάραξη κοινής ειρήνης, απρόκλητη φθορά, απόπειρα πρόκλησης

επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Η δίωξη αυτή είναι φρονηματικού χαρακτήρα. Προσπαθούν να κάμψουν το

ηθικό των νέων ιδιαίτερα αγωνιστών, που μπαίνουν μπροστά στα κινήματα

για καλύτερη ζωή και για υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη. Τόσο η

παρουσία πολλών δεκάδων αλληλέγγυων σε όλες τις διαδικασίες , από την

σύλληψη έως το αυτόφωρο, όσο και τα συνεχώς αναπτυσσόμενα κινήματα

δείχνουν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης της τρόικας, θα αποτύχουν. Οι

εργαζόμενοι και οι ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας, όχι μόνο δεν

κάμπτονται , αλλά σαν μια γροθιά , θα ανατρεψουν αυτούς που θέλουν να

μας γυρίσουν στον μεσαίωνα.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Δειτε περισοοτερες φωτογραφιες, βιντεο και καταγγελιες για το θεμα

στο μπλογκ των Επιτροπων:

http://epitropesdiodiastop.blogspot.com

Ποιες παραλίες είναι ακατάλληλες για κολύμβηση

Σύμφωνα με μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του οι παραλίες που είναι κατάλληλες και ακατάλληλες για κολύμβηση.
Με τη σήμανση (Κ) χαρακτηρίζεται ως κατάλληλη και με τη σήμανση (Α) χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλη.
Στην περιοχή μας αναφέρονται τα παρακάτω:

                                                                         κολοβακτηρίδια  Εντερόκοκκος

18. ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΝΕΛ               20        87      K


19. ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ 250 μ ΠΡΙΝ ΑΠΟ HOTEL          47        76       K

20. ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ HOTEL KOKKINIS                   40        48        K

21. ΚΙΝΕΤΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ
      ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΕΤΤΑΣ                                 48       176        A

22. KINETTΑ 100Μ ΜΕΤΑ                                         14         56        K

23. ΚΙΝΕΤΤΑ
 HOTEL BOUSOULAS                                               48          78        K

24. ΚΙΝΕΤΤΑ 150 Μ ΜΕΤΑ                               75        141        A


25. ΚΙΝΕΤΤΑ 200 Μ ΜΕΤΑ                               46        308        A


26. ΚΙΝΕΤΤΑ 150Μ ΜΕΤΑ                                46        148        A


27. ΚΙΝΕΤΤΑ 150 Μ ΜΕΤΑ                               48        202        A

28. ΚΙΝΕΤΤΑ ΤΕΛΟΣ                                         76        404         A