Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Το πρωτοσέλιδο της ΑΠΟΨΗΣ που κυκλοφορεί


Δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επέκταση του ΗΣΑΠ στον Άγιο Στέφανο



Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 12276/01-03-11) που κατατέθηκε από τους Βουλευτές του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Βασίλη Οικονόμου και Γιάννη Δημαρά, αναφορικά με την ακύρωση της επέκτασης του ΗΣΑΠ στον Άγιο Στέφανο,  ο τότε Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας, σε μια πολυσέλιδη απάντηση μας εξιστορεί τον κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών προκειμένου να αποφασιστεί μια απαραίτητη επέκταση του ΗΣΑΠ προς τον Άγιο Στέφανο καταλήγοντας να υποστηρίζει ότι ναι μεν είναι θεμιτή η εν λόγω επέκταση, καθώς όμως οι πόροι είναι περιορισμένοι το συγκεκριμένο έργο παραπέμπεται στο μέλλον. Μας επισυνάπτει μάλιστα αποκαλυπτική επιστολή της Αττικό Μετρό για τον προγραμματισμό των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας όπου ρητά αναφέρεται ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στον προγραμματισμό των έργων άμεσης προτεραιότητας για υλοποίηση η επέκταση της γραμμής προς Άγιο Στέφανο (περιοχή η οποία ήδη εξυπηρετείται από την λειτουργία του προαστιακού), καθώς δεν στοιχειοθετείται η προτεραιότητά της έναντι άλλων, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τους περιορισμούς κονδυλίων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε νέα έργα Μετρό από τα Κοινοτικά Ταμεία.
Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι ακόμη μια δέσμευση της κυβέρνησης ανατρέπεται και παραπέμπεται στις καλένδες του μέλλοντος, αφού οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής και οι ανάγκες τους τίθενται σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλες πολυπληθέστερες περιοχές που μπορούν να εξασφαλίσουν και περισσότερα έσοδα για την Αττικό Μετρό. Η απόφαση μάλιστα της κυβέρνησης είναι οριστική ως προς την ακύρωση της επέκτασης προς τον Άγιο Στέφανο αφού στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν προβλέπεται η σχετική επέκταση έστω και στο μέλλον. Δυστυχώς η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη σε μονοδιάστατες λογιστικές προσεγγίσεις, δεν μπορεί να προωθήσει ουσιαστικά έργα ανάπτυξης για την Αττική που αν τα επισπεύσει είναι βέβαιο ότι θα έχει πολυδιάστατα οφέλη και πολλά περισσότερα έσοδα για το κράτος στο σύνολό του. Είναι άλλωστε σαφές ότι η κυβέρνηση έχει εναποθέσει κάθε αναπτυξιακή προοπτική στις εταιρείες ξένων συμφερόντων και δεν είναι σε θέση να προωθήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα μπορέσουν πραγματικά να αλλάξουν την φυσιογνωμία του Λεκανοπεδίου, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καλύτερες προοπτικές για όλους.
Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, θα επανέλθει στο ζήτημα της επέκτασης του ΗΣΑΠ προς το Άγιο Στέφανο, καθώς πρόκειται για έργο ουσίας που θα δώσει πνοή στην Βόρεια Αττική και θα πιέσει με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να επαναφέρει το συγκεκριμένο έργο στην πρώτη προτεραιότητα και να ενταχθεί στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής.