Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ο «Ελληναράς» Cocάλωσε μπροστά στο δημοσιογράφο

Γράφει ο Όμηρος Ταχμαζίδης

«Ο ελληναράς και το πακέτο», είναι ο τίτλος ενός πρωτοσέλιδου άρθρου στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», το οποίο υπέγραφε ο διευθυντής της Αλέξης Παπαχελάς την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2013. Ο δημοσιογράφος έκρινε ως επωφελές για τη δημόσια συζήτηση να απασχολήσει τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες της εφημερίδας με κάποιες αρνητικές κοινωνικές συμπεριφορές στη χώρα μας: ωστόσο, η παρέμβασή του αποκαλύπτεται ως μια ακόμη «κλισαρισμένη» μίσαυτη αντίληψη εναντίον των Ελλήνων και Ελληνίδων που συνοδεύεται από αναρίθμητα στερεότυπα – το άρθρο δεν περιέχει τίποτε ουσιώδες, εκτός από ορισμένες μυριοδιατυπωμένες «διαπιστώσεις» γύρω από το «ποιόν» του «Έλληνα».

Οι αμερικανικοί φάκελοι των επιστημόνων του Χίτλερ

Αναστάσης Βιστωνίτης
Στις 3 Ιανουαρίου 1999 πέ­θανε στο Αμβούργο πλή­ρης ημερών (93 ετών) ο Αρτουρ Ρούντολφ, επι­φανής επιστήμονας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των πυραύλων Πέρσινγκ και Κρό­νος 5. Είχε εργαστεί επί μακρόν για τον αμερικανικό στρατό και τη NASA. Δεκαπέντε χρόνια νω­ρίτερα, μπροστά στο δίλημμα να ανακριθεί για εγκλήματα πολέμου που είχε διαπράξει κατά τη διάρ­κεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή να του αφαιρεθεί η αμερικανική υπηκοότητα και να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ, επέλεξε τη δεύτερη λύ­ση. Δεν ήταν κι άσχημα, αφού τα μέλη της οικογένειας του θα δια­τηρούσαν την αμερικανική υπηκο­ότητα, ενώ ο ίδιος θα συνέχιζε να συνταξιοδοτείται από το αμερικα­νικό κράτος ως τον θάνατο του. 

Εργατική απάντηση στην ανεργία

Δημήτρης Γκόβας
Αν και οι στατιστικοί δείκτες δεν μπορούν να αποτυπώσουν το φλέγον κοινωνικό ζήτημα της ανεργίας, τα στοιχεία είναι εφιαλτικά. Ένας στους τρεις ανθρώπους στην Ελλάδα δεν έχει δουλειά, 2 στους 3 νέους κάτω των 29 ετών δεν βρίσκουν καμία απασχόληση. Τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ καταγράφουν ποσοστά επίσημης ανεργία για τη χώρα μας στο 28% για τον Νοέμβρη του 2013, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι εκτός εργασίας! Μαζί με τους μη καταγεγραμμένους ανέργους, η ανεργία έχει χτυπήσει βάναυσα σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ στη νέα γενιά τα νούμερα είναι καταστροφικά: 60% των νέων κάτω από 25 ετών δεν βρίσκουν δουλειά!
Μαζική ανεργία, εργατική γενοκτονία

ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Παρά την αρνητική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου (δηλαδή των αρμοδίων, αφού το θέμα είναι καθαρά τεχνικό) η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου (δηλαδή ο κ. Μαρινάκης) έκανε δεκτή την ένσταση της εταιρείας ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ, με αποτέλεσμα αυτή να πάρει παραπάνω χρήματα από τον Δήμο για εργασίες, που δεν έχει κάνει, όπως λέει η Τεχνική Υπηρεσία στην εισήγησή της.
Στους εργολάβους "χαρίζουν" χρήματα, ενώ αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους στο Δήμο και χρωστάνε σε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής.
Στο δε Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μαρινάκης ψευδέστατα, ως συνήθως, ισχυρίστηκε, ότι η Οικονομική Επιτροπή έλαβε την υπόψη απόφαση χωρίς εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας

To ‘’ξάφρισμα’’ των καταθέσεων δεν περιμένει τις εκλογές

Παναγιώτης Μαυροειδής

Η περίπτωση της Κύπρου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο σε ότι αφορά τη ‘’διάσωση’’ των τραπεζών: Εφεξής οι καταθέτες θα αντιμετωπίζονται ως επενδυτές και συνεπώς θα πρέπει να μετράνε το ρίσκο, σε ποιά χώρα, σε ποιά τράπεζα και σε τι προϊόν βάζουν τα χρήματα τους. Με λίγα λόγια, όσοι  έχουν χρήματα στην τράπεζα αναλαμβάνουν πλέον ρίσκα και το ρίσκο διαφοροποιείται όχι μόνο ανά χώρα, αλλά και ανά τράπεζα. Καθόλου θεωρητική αυτή η αλλαγή, καθώς στην Κύπρο ήδη εφαρμόστηκε οδυνηρά με ληστεία των καταθέσεων.

Θα ωχριά ο Ντίκενς μπροστά στην κόλαση της ΕΕ

Θοδωρής Βουρεκάς,
Πρωτοβουλία Αγώνα 2014 – Έξω από το ευρώ και την ΕΕ
Συνέντευξη στον Γιάννη Ελαφρό
Δώστε μας μια εικόνα του τι είναι «Πρωτοβουλία Αγώνα 2014 για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ».
Η Πρωτοβουλία, που η ιδρυτική της Συνέλευση έγινε στις 24-1-2014, είναι μια κοινωνικοπολιτική μετωπική κίνηση που επιδιώκει να συμβάλει με τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων στην εμφάνιση ενός διακριτού πόλου καθολικής άρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φιλοδοξούμε ο πόλος αυτός να εκφραστεί πολιτικά, κοινωνικά, λαϊκά και μαζικά τώρα! Είναι κάτι που εκτιμήσαμε ότι ευνοείται από το πλαίσιο ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2014.