Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ερώτηση στην Βουλή του Παντελή Ασπραδάκη για την ποιότητα του νερού των γεωτρήσεων

 Ένα θέμα που αφορά την υγεία των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής ανέδειξε με ερώτησή του στην Βουλή ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Αττικής κ. Παντελής Ασπραδάκης.
 Το θέμα αφορά την ποιότητα του νερού που προκύπτει από τις γεωτρήσεις και χρησιμοποιείται για καθημερινή πόση και το οποίο -σε κάποιες των περιπτώσεων-, σύμφωνα με εξειδικευμένους επιστήμονες αλλά και μετρήσεις που έχουν γίνει, περιέχει στοιχεία επιβλαβή, πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Και αυτό λόγω κυρίως της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου, διαρροών από τους σηπτικούς βόθρους αλλά και της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού, ιδιαίτερα στην Ανατολική και Βορειοανατολική Αττική.
Ταυτόχρονα με οδηγία 2000/60 της Ε.Ε., που η Ελλάδα ενσωμάτωσε με τον νόμο 3199/2003 επιβάλει μέχρι το 2015 όλες οι περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα ρύπανσης στα επιφανειακά ή τα υπόγεια ύδατα να έχουν πετύχει τους ποιοτικούς δείκτες της καλής ποιότητας του νερού.
Η ίδρυση Ειδικής Γραμματείας Υδάτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής το 2010 έχει πλέον την αρμοδιότητα για την κατάρτιση των προγραμμάτων προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας και του συντονισμού των υπηρεσιών και κρατικών φορέων για κάθε ζήτημα που αφορά στην προστασία και διαχείριση των υδάτων.
Ο Παντελής Ασπραδάκης ταυτόχρονα με την ερώτηση που κατέθεσε, ανέδειξε και πάλι την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στην Ανατολική Αττική, κάτι που μολύνει ανεπανόρθωτα τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τα υπόγεια ύδατα. Και καταλήγει στην ερώτησή του:
"Με στόχο την ασφάλεια και την υγιεινή των πολιτών οι οποίοι χρησιμοποιούν γεωτρήσεις για οικιακή χρήση αλλά και την ευρύτερη προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας:
Ερωτάστε:
1)  Σε ποια φάση βρίσκεται η προσπάθεια της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας- πλαίσιο για το νερό (60/2000) της Ε.Ε.;
2) Σκέφτεστε το ενδεχόμενο εντατικοποίησης των ελέγχων καθώς και την αυστηροποίηση του καθεστώτος και του τρόπου άδειας χρήσης νερού και γεωτρήσεων;
3) Με το δεδομένο της μόλυνσης των υπόγειων υδάτων και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα λόγω της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου στην ανατολική και βορειοανατολική Αττική, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για την επίλυση του προβλήματος;"

το γνωστό μας δακτυλιωμένο φοινικόπτερο ξαναγύρισε στο Βουρκάρι ...αυτή τη φορά με παρέα!


Το γνωστό πια σε όλους μας φλαμίνγκο, που λόγω του ειδικού δακτυλιδιού του έχο
υμε μάθει ότι ζει πετώντας ανάμεσα στο Βουρκάρι και τον υδροβιότοπο της Σμύρνης στην Τουρκία, επέστρεψε για άλλη μια φορά στα Μέγαρα. Αυτή τη φορά έφερε και ...την παρέα του! Ένα δεύτερο δακτυλιωμένο φοινικόπτερο που ήρθε να γνωρίσει τον τόπο μας!

Όπως μας πληροφόρησε ο φίλος και τακτικός παρατηρητής του Βουρκαρίου Στρατής
Μπουρδάκης, το δεύτερο αυτό φλαμίγκο φοράει ένα άσπρο δαχτυλίδι με στοιχεία T|CLS, γεννήθηκε στον υγρότοπο Çamaltı Tuzlası, Gediz Deltası στη Σμύρνη της Τουρκίας το 2005 και πριν το Βουρκάρι είχε παρατηρηθεί το 2008 στον υγρότοπο Benghazi Lagoon, Sebkhet Jeliana - Baladiyat Benghazi δίπλα στο λιμάνι της Βεγγάζης στη Λιβύη, 720 χλμ ΝΔ από το Βουρκάρι.

Καλωσορίζουμε και τον δεύτερο αυτό επισκέπτη μας!

Παρακάτω δημοσιεύουμε και τα επίσημα στοιχεία αυτού του φοινικόπτερου. Δυστυχώς οι φωτογραφίες των δύο πουλιών τραβήχτηκαν από απόσταση με συνέπεια οι πανέμορφες λεπτομέρειες να μην μπορούν να απεικονιστούν με ακρίβεια.

Όπως όμως φαίνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου θα έχει την ευκαιρία της προστασίας και αναβάθμισης του. Θα έχουμε δηλαδή αρκετές ευκαιρίες στο μέλλον για να δούμε και να απολαύσουμε τέτοιες πανέμορφες στιγμές...