Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ο Πάντζας ρωτά στη Βουλή για τη Δ.Ο.Υ.Μεγάρων


πηγή: vourkari.gr

Ερώτηση στη Βουλή για την παραμονή της ΔΟΥ Μεγάρων από τον βουλευτή Γ.Πάντζα


Αρ. Πρωτ. 690
Ημερομηνία Κατάθεσης: 2/8/12

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: Παραμονή των υπηρεσιών της Δ.Ο.Υ. στην πόλη των Μεγάρων

Στα πλαίσια εξοικονόμησης πόρων από την Κυβέρνηση, έχει ανακοινωθεί, ότι το επόμενο διάστημα θα καταργηθούν φορολογικές υπηρεσίες και τμήματα εφοριών. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται να ανήκει και η ΔΟΥ Μεγάρων, η οποία πρόκειται να απορροφηθεί από τη ΔΟΥ Ελευσίνας.
Προς ενημέρωση, ο διευρυμένος Καλλικρατικός Δήμος Μεγαρέων, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των παλιών Δήμων Μεγαρέων και Νέας Περάμου, είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Δυτικής Αττικής με πληθυσμό 37.000 μονίμων κατοίκων σύμφωνα με τη νέα απογραφή του 2011.
Επιπλέον, ο Δήμος Μεγαρέων είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της χώρας, και σε αυτόν αναπτύσσονται οικονομικές δραστηριότητες σε όλους τους τομείς της οικονομίας (εμπόριο, βιομηχανία, βιοτεχνία, γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμό κ.λ.π.).
Επιπροσθέτως, έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα Μέγαρα η Επιθεώρηση Εργασίας, η Αγροφυλακή, και οι Διοικητικές Υπηρεσίες της ΔΕΗ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Δημότες του Δήμου Μεγαρέων να ταλαιπωρούνται κάθε μέρα και να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα πηγαίνοντας στην Ελευσίνα για να επιλύσουν ακόμη και μικροπροβλήματα που έχουν σχέση με τις πιο πάνω μεταφερθείσες Υπηρεσίες.
Επίσης, από τις επίσημες καταστάσεις των οικονομικών στοιχείων της Δ.Ο.Υ. Μεγάρων την τελευταία πενταετία, προκύπτει ότι είναι οικονομικά βιώσιμη.
Ως εκ τούτων, η ενδεχόμενη εξέλιξη κατά την οποία θα καταργηθεί η Δ.Ο.Υ. Μεγάρων και θα απορροφηθεί από τη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους φορολογούμενους και τους λογιστές της περιοχής, αφού θα αναγκαστούν σε μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων, σε πολλές περιπτώσεις από δύσβατες και δυσπρόσιτες περιοχές. Επίσης δημιουργεί αναστάτωση και στους εφοριακούς που εργάζονται στις υπηρεσίες αυτές γιατί οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται αλλά και γιατί θα αναγκαστούν σε μεγάλες καθημερινές μετακινήσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός για τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας στα πλαίσια εξοικονόμησης πόρων από την Κυβέρνηση;
2. Πρόκειται να καταργηθεί η Δ.Ο.Υ. Μεγάρων και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες της στην Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας;
3. Εάν ναι, με ποια κριτήρια το υπουργείο θα προχωρήσει στις συνενώσεις ή καταργήσεις εφοριών, όταν για την Δ.Ο.Υ. Μεγάρων προκύπτει ότι είναι οικονομικά βιώσιμη;
4. Πρόκειται να επιστρέψουν στην Δ.Ο.Υ. Μεγάρων το τμήμα εσόδων και το νομικό τμήμα που έχουν μεταφερθεί στη Δ.O.Y Ελευσίνας;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Πάντζας Γεώργιος