Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα: Μια αιματηρή στόχευση με αταίριαστους υποστηρικτές

Παναγιώτης Μαυροειδής
Οι φιλοδοξίες του καταγέλαστου success story της κυβέρνησης,περιορίζονται όλο και πιο καθαρά πλέον στην επίτευξη ''πρωτογενούς πλεονάσματος''. Αυτός είναι ο νέος ''εθνικός στόχος'' κατά τον Στουρνάρα. Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δήλωνε πρόσφατα: ''για εμάς ο κορυφαίος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (...) Όχι γιατί μας το επέβαλλαν κάποιοι τρίτοι αλλά γιατί αυτός ο στόχος μας επιτρέπει να έχουμε περιθώρια ευελιξίας. Μας απαλλάσσει από την ανάγκη να ζητάμε κάθε τόσο δανεικά, όταν θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μας επιτρέπει επιτέλους όλες οι προσπάθειες μας να συγκεντρωθούν στο μεγάλο ζητούμενο που είναι ηΑνάπτυξη
Το κεφαλαίο Α στην υποσχόμενη Ανάπτυξη του Σαμαρά, υποδηλώνει άραγε το υποτιθέμενο θηριώδες μέγεθός της;

Χίλιες φορές ‘τσιγγάνος’ του ΟΓΑ παρά ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ.


Γράφει ο Γιώργος Αγαλιώτης

Το πρόβλημα της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στο επαγγελματικό ταμείο για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους.
Οι εισφορές είναι διοικητικά καθορισμένες σε σταθερά ποσά εισφορών, οι οποίες καταβάλλονται ανά δίμηνο από τη κεντρική διοίκηση του ταμείου χωρίς κανείς να γνωρίζει με ποιο τρόπο έχουν υπολογιστεί και καθοριστεί από αυτήν.

Αξιολόγηση από την κοινωνία και τις ανάγκες της


Του Χάρη Τσιόκα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαπιστώνουν ότι έγινε …μια "περίεργη διαχείριση της είδησης" ότι η κ Τσαγκρή καταψήφισε άρθρο που άνοιγε τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης του νερού (ΕΥΔΑΠ)
Το αυτονόητο ήταν ότι:
-Σε μια "κανονική δημοκρατία" ο βουλευτής έχει ευθύνη και υποχρέωση να διατυπώνει με παρρησία τη γνώμη του για την ψήφο του και γι αυτό να κρίνεται...από τους πολίτες ,το κόμμα του και τους πολιτικούς αντιπάλους!
Και πράγματι..

26 ημέρες ακόμα για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ



Σε 26 ημέρες προσκαλούνται οι φίλοι της υπαίθρου στην τελετή έναρξης του τριήμερου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8 Σεπ 2013), μαζί με τους συμμετέχοντες, η οποία θα γίνει στην κεντρική πλατεία του παραθαλάσσιου χωριού Κανάλι Πρέβεζας, στις 20.30.
Οι νέες και οι νέοι της Ελληνικής υπαίθρου καλούνται να υποδεχθούν νέες και νέους κυρίως αστούς ή παλινοστούντες (από εσωτερική μετανάστευση) και να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα που θα στοχεύει κυρίως στην τοπική ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.
Ο κλασικά κυρίαρχος μονοδιάστατος χώρος αποκλειστικής αγροτικής παραγωγής της ελληνικής υπαίθρου μετατρέπεται σιγά-σιγά και σε χώρο και καταναλωτών, με απαιτήσεις για ποιότητα ζωής και από αποκλειστικό «εργοστάσιο» παραγωγής αγροτικών προϊόντων, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την κάνουν οι φωστήρες της περιφερειακής ανάπτυξης, προσπαθεί να οργανωθεί τοπικά για να σχεδιάσει «από κάτω» (bottom up) την ζωή και ευημερία της.

Ο μύθος της διαφθοράς και η σύνδεσή του με την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.


Συχνά ακούμε από πολιτικούς να λένε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα διαφθοράς κι έτσι με το υπάρχον σύστημα εμποδίζονται η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούσαμε την υπάρχουσα κυβέρνηση να λέει κατηγορηματικά ότι η ανταγωνιστικότητα θα αυξηθεί αν μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις, αν απολυθούν δημόσιοι – και κατ'επέκταση αναπόφευκτα ιδιωτικοί – υπάλληλοι. Η Κριστίν Λαγκάρντ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αιτήθηκαν την μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας αλλά και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Η βόμβα του Θεού (Οι μέρες αφηγούνται - 6 Αυγούστου)

Eduardo Galeano
Ξημερώματα της σημερινής μέρας του 1945, πέθανε η Χιροσίμα. Με τα παγκόσμια εγκαίνια της ατομικής βόμβας, η πόλη και οι κάτοικοι της έγιναν κάρβουνο σε ένα λεπτό.
Οι λίγοι που επέζησαν περιφέρονταν ακρωτηριασμένοι, σαν φαντάσματα, ανάμεσα στα καπνισμένα ερείπια. Τριγύριζαν γυ­μνοί, ενώ στα καμένα σώματα τους είχαν αποτυπωθεί τα ρού­χα που φορούσαν τη στιγμή της έκρηξης. Στα απομεινάρια των τοίχων, η φωτιά της ατομικής βόμβας είχε αποτυπώσει κάποιες σκιές: μια γυναίκα με τα χέρια σηκωμένα ψηλά, έναν άνδρα, ένα δεμένο άλογο...
Τρεις ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν μίλησε από το ραδιόφωνο.
Είπε:
«Ευχαριστούμε τον Θεό που έθεσε τη βόμβα στα χέρια μας, και όχι στα χέρια των εχθρών μας, και Τον παρακαλούμε να μας οδηγεί σύμφωνα με τις υποδείξεις και το θέλημα Του.»

«Μοντέρνοι» μύθοι για τη δικτατορία Μεταξά

Διονύσης Ελευθεράτος
metaxas_Typos










Αν και εξαιρετικοί, οι στίχοι του Τριπολίτη μάλλον χρειάζονται κάποιο «φρεσκάρισμα»: η Ιστορία δεν «έβγαλε βρώμα», απλώς, ότι ξοφλήσαμε. Όταν γίνεται έρμαιο «μετα- μοντέρνων» ερμηνευτών, η Ιστορία κηρύσσει ξοφλημένα ακόμη και τα – μέχρι πρότινος- ακλόνητα «πορίσματά» της. Πριν από μερικά χρόνια, μόνο «πατενταρισμένοι» ακροδεξιοί θα ισχυρίζονταν ότι ήταν κάτι ηπιότερο – αν όχι … απείρως ηπιότερο – της φασιστικής δικτατορίας το καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε την 4η Αυγούστου 1936 (καταφθάνει οσονούπω η επέτειος). Οι καιροί αλλάζουν, όμως…