Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Μη ξεχάσετε τον Ποδηλατικό γύρο


Η "Αποψη" που κυκλοφορεί


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


Γράφει ο Βαγγέλης Μπλάτζος

Η σύγχρονη λειτουργία της αιρετής πλέον αυτοδιοίκησης, η ψήφιση του νομοσχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, και η προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων αναγκαιούν την υιοθέτηση καινοτόμων λογικών και συγχρόνων πρακτικών στο τρόπο άσκησης της εξουσίας και λήψης των αποφάσεων.

Η αιρετή αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη νομοθετικά από την καθεστωτική και πελατειακή λογική εξάρτησης του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης του τόπου , επαναπροσδιορίζει το θεσμό της φιλοδοξώντας:

Η ιστορία των λέξεων: Δεξιά και Αριστερά


γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Δεξιά
Μία από τις πιο ταλαιπωρημένες λέξεις του ευρωπαϊκού, και όχι μόνο,  λεξιλογίου είναι η λέξη “δεξιός”. Το ταξίδι της ξεκινά, ήδη, από την Μυκηναϊκή εποχή με το ανθρωπωνύμιο de-ki-si-wo > δεξιός > Λατ.: dexter… Η λέξη δεξιός, ήδη από την εποχή του Ομήρου, προσδιόριζε τον “ικανό”, τον “δυνατό”. Γι αυτό και δεξιά άκρα (χέρι, πόδι) ονομάστηκαν εκείνα τα μέρη του σώματος, που στην πλειονότητα των ανθρώπων, είναι πιο “ικανά”, “επιδέξια”. Έτσι το δεξιό (ικανό) χέρι προσδιόρισε και οτιδήποτε βρίσκεται στην ίδια πλευρά: π.χ. “στροφή προς τα δεξιά”. Αρχικά, η λέξη “αδέξιος” δήλωνε τον αριστερόχειρα , αλλά ήδη από την εποχή του Λουκιανού απαντάται με τη σημερινή σημασία: “ο στερούμενος επιδεξιότητας”.  Στην ίδια οικογένεια ανήκουν: αδέξιος, δεξιοτέχνης (: ο εκτελών κάτι με ικανότητα), αμφιδέξιος (: ο έχων τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα δυο χέρια ή πόδια με την ίδια επιδεξιότητα)
Αριστερά
Για να μην αδικηθεί το αριστερό χέρι, αφού όλα τα “καλά” ήταν για το δεξιό χρησιμοποίησαν λέξεις με θετική σημασία (ευφημισμός). Το αποκάλεσαν, δηλαδή, άριστο> αριστερό. Στην αρχαία ελληνική, μάλιστα, ονομαζόταν και “ευώνυμο” (ευ+όνομα > “καλονόματο”). Οι Αρχαίοι χρησιμοποίησαν με τη σημασία του αριστερός και το “σκαιός”
Στους νεότερους χρόνους από τη λέξη “ζαβός” (: τρελός, μαινόμενος) σχηματίστηκαν οι λέξεις ζαβρός> ζαρβός> ζερβός (με την οποία αντικατέστησαν τη σημασία του αδέξιος και προσδιόρισαν το αριστερό χέρι)
Πολιτικοί όροι
Οι λέξεις Δεξιά και Αριστερά, ως πολιτικοί όροι, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 11/9/1789 στη Γαλλική εθνοσυνέλευση. Κατά τη διάρκεια της συνταγματικής Συνελεύσεως οι συντηρητικοί και μοναρχικοί εκπρόσωποι κατέλαβαν τη δεξιά πλευρά (ως προς το Προεδρείο) της αίθουσας. Αντίθετα οι προοδευτικοί/ριζοσπαστικοί κατέλαβαν την αριστερή. Από τότε οι όροι Δεξιά και Αριστερά μπήκαν στο πολιτικό μας λεξιλόγιο και όλοι προσπαθούν να καταλάβουν, σήμερα, ποιος είναι ο, πραγματικά, ο Δεξιός και ποιος ο Αριστερός

ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ




Μια φορά κι έναν καιρό, δύο παλιοί γνώριμοι, ο ΣΟΡΟύληΣ και ο βοηθός του, ο Δομίνικος ξεκίνησαν να πάνε για κυνήγι.

Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και οι συνθήκες ιδανικές. Έτσι λοιπόν, αποφάσισαν να πάρουν μαζί τους και το μικρό Γιωργάκη, για να τον μυήσουν στα μυστικά του κυνηγιού.

Εφοδιάστηκαν με τον απαραίτητο εξοπλισμό κι έπειτα από μία σύντομη διαδρομή, έφτασαν στο μεγάλο δάσος. Μιας και ο καιρός ήταν εξαίρετος, όλα τα ζώα είχαν ξετρυπώσει από τις φωλιές και τα λαγούμια τους, έβοσκαν στο φρέσκο χορτάρι και ποτίζονταν στο δροσερό νερό του ποταμού, ανυποψίαστα... Οι τρεις κυνηγοί μας, χωρίς να χάσουν λεπτό, επιδόθηκαν στην αγαπημένη τους απασχόληση.

Η Μάχη της Κρήτης του σήμερα

Απο τον Παντελή Ασπραδάκη


Η Μάχη της Κρήτης έμεινε στην ιστορία ως ένα γεγονός συνυφασμένο με την αντιστασιακή δράση ενάντια στη γερμανική εισβολή. Το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών εναντίον του νησιού ξεκίνησε και μια μεγαλειώδης αντίσταση των Κρητών σε μια τεράστια πολεμική μηχανή. Μια αντίσταση που ήταν αποφασιστική και για την τελική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων ενάντια στον Χίτλερ. Σήμερα, τα κατορθώματα, η πολεμική αρετή και η αγάπη για την πατρίδα, που αποτέλεσαν τα κύρια όπλα των κρητικών μαχητών ενάντια στους Γερμανούς, διδάσκονται και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Ο άοπλος και αδάμαστος λαός αλλά με την Ψυχή γεμάτη Ελλάδα έδωσε τη θρυλική Μάχη της Κρήτης. Τιμούμε τους υπερασπιστές της Κρήτης αλλά και όλους τους γενναίους πολεμιστές και θα είμαστε περήφανοι πάντα για τη γενναιότητα και το μεγαλείο τους.
Η μάχη της Κρήτης θα μένει για πάντα γραμμένη στην ιστορία γιατί αποδείχτηκε ότι όσοι αγαπούν πραγματικά την πατρίδα τους και πολεμούν ανιδιοτελώς για αυτή, μπορούν να υπερνικήσουν και την πολεμική αλλά και την αριθμητική υπεροπλία.
Έτσι και σήμερα, παρά τις αδιάκοπες απειλές και προκλήσεις που δέχεται καθημερινά η Ελλάδα, συντάσσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε μια αδιάκοπη μάχη για την εξυγίανση και την ισχυροποίηση της χώρας, την ανάπτυξη και την δημιουργία. Είναι ο  «σύγχρονος πόλεμος» που δίνουμε για την Ελλάδα του αύριο με όπλα την κοινωνική και πολιτική συναίνεση, την αγάπη για την πατρίδα και το ενδιαφέρον για το μέλλον των παιδιών μας.