Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Απέδωσε καρπούς η πίεση της ΔΗΜΑΡ και θα στελεχωθεί με πάνω από 400 νέα στελέχη το ΣΔΟΕ


Σε απάντηση της Επίκαιρης Ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 1215/26.03.13) του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την στελέχωση του ΣΔΟΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει σύντομα πόρισμα για την λίστα Λαγκάρντ από την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, δεσμεύτηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν 360 στελέχη από ανακατανομή προσωπικού και 200 νέα στελέχη από διαγωνισμό του Υπ. Οικονομικών, δείχνοντας ότι η πίεση που ασκεί από την πρώτη στιγμή η ΔΗΜΑΡ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποδίδει καρπούς.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, απαίτησε να λειτουργήσει επιτέλους η δημόσια διοίκηση ειδικά στο σκέλος της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. «Είναι αδιανόητο να αναζητούμε έσοδα και να μην αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο στοιχείο και κάθε πηγή πληροφορίας. Δεν είναι δυνατόν το ΣΔΟΕ να χρειάζεται 2 και 3 μήνες για να ελέγξει τέσσερα άτομα που σχετίζονται άμεσα με τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν μπορούμε να πετύχουμε δημοσιονομική εξυγίανση παγώνοντας τις επιστροφές φόρων και την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου για να απεικονίζονται θετικά και πλεονασματικά αποτελέσματα όπως έχουμε δεσμευτεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, δηλαδή κάποιοι να πληρώνουν παραπάνω από ότι τους αναλογεί και κάποιοι να κρύβουν εισοδήματα. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα σταματήσει να απαιτεί συγκεκριμένα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για την αποτελεσματικότητα όλων των ελεγκτικών μηχανισμών».     

Κύπρος: Μπροστά στην ιστορική αναγκαιότητα της ανατροπής


 Ειρήνη Ηλιοπούλου, Κωνσταντίνος  Κωνσταντίνου
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας όχι λόγω του <<Κυπριακού>> αλλά για τη θέση της στο ντόμινο της κρίσης του καπιταλισμού. Για πρώτη φορά στην κορυφή της ατζέντας στο δημόσιο πολιτικό λόγο είναι η οικονομία και όχι το εθνικό ζήτημα ή όπως το’ πε κι ένας φίλος στη Λευκωσία, ζούμε τις μέρες του <<Κυπριακού Νο.2>>. Κάποιοι είπαν πως ξαφνικά ξημέρωσε η 16η του Μάρτη και η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο των Τροϊκανών με τις τράπεζες κλειστές και τις καταθέσεις δεσμευμένες ενώ κάποιοι άλλοι έβλεπαν πως οι εργαζόμενοι στην Κύπρο δε θα γλίτωναν αργά ή γρήγορα από τη βάρβαρη επίθεση. Τι γίνεται όμως αυτές τις μέρες στη Λευκωσία; Τι προηγήθηκε του “όχι” από τη Βουλή; Ποια “ναι” έρχονται μετά το σημαντικό “όχι”; Ποια είναι η στάση της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος; Σημειώνουμε κάποιες σκέψεις με την επίγνωση πως ο ιστορικός χρόνος για τον τόπο είναι πυκνός και άρα η εξέλιξη των πραγμάτων μπορεί να κάνουν το κείμενο ελλιπές την ίδια ώρα που γράφεται.

Οι Προκλητικές αμοιβές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δυστυχώς παραμένουν


Σε απάντηση της Ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 7729/27.02.13) των Βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Γιώργου Κυρίτση, Σπύρου Λυκούδη, Ασημίνας Ξηροτύρη, Γιάννη Πανούση, Νίκου Τσούκαλη, Νίκης Φούντα, Γρηγόρη Ψαριανού και Θωμά Ψύρρα αναφορικά με τις προκλητικές αμοιβές που προβλέπονται για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μας απάντησε μεταξύ άλλων ότι «το ΤΧΣ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα και έχει ως σκοπό την διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού πιστωτικού συστήματος μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων». 

ΟΧΙ τέτοιο όχι…


Θύμιος Καλαμούκης
Επειδή ήδη οι ένοχοι προσκυνημένοι Νενέκοι, βγαίνουν σε παράθυρα και πάνελ προσπαθώντας να αποδομήσουν το ΟΧΙ, οφείλουμε εξαρχής να πούμε ότι το ΟΧΙ της Κύπρου, όχι μόνο δεν αποτελεί ήττα, αλλά είναι ένα άριστο μάθημα, για τους λαούς όλης της Ευρώπης, κυρίως όμως του Νότου.
Ήταν ένα άριστο μάθημα για όσους νομίζουν ότι οι λύκοι  της Ευρώπης καταλαβαίνουν από διάλογο και από επιχειρήματα. Ήταν ένα άριστο δίδαγμα για όλους εκείνους που πιστεύουν ότι με την διαπραγμάτευση και την επαναδιαπραγμάτευση, μπορεί να πειστεί η Μαφία του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Ήταν ένα ατράνταχτο επιχείρημα, ότι δεν τολμάς να επισκεφτείς την έδρα των λύκων για συζήτηση, κυρίως όσο επιμένεις να παραμένεις αρνί…

Ήρθε η ώρα να ακουστεί μαζικά το έξω από το ευρώ και την ΕΕ


Γιάννης Ελαφρός
Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις. «Κι όμως κινείται» αναφωνούν όλοι, πιστοί ή άπιστοι της ευρωπαϊκής ορθοδοξίας. Εκεί που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι όλα ήταν υπό έλεγχο, ότι όλα τα βαγόνια είναι στο σιδερένιο μονόδρομο της Γερμανίας και των ηγεμονικών πλευρών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ήρθε η προκλητική απόφαση του Γιούρογκρουπ και το αποφασιστικό «όχι» του κυπριακού λαού (που αποτυπώθηκε και στο αναγκαστικό «όχι» της κυπριακής βουλής και στους ελιγμούς της θλιβερής κι επαίσχυντης δεξιάς κυβέρνησης της Κύπρου) για να δείξουν ότι όλα είναι δυνατά! Συνεχή είναι τα μηνύματα ότι η Ευρώπη βράζει: οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε Πορτογαλία και Ισπανία, ο ξεσηκωμός στην Βουλγαρία, η εκλογική αντίδραση στην Ιταλία και τώρα το «Όχι» της Κύπρου, δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ευρω-κρατίας.