Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η επιστολή των ιδιοκτητών ακινήτων της Λάκκας Μεγάρων για το Βουρκάρι και οι θέσεις του Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου

Με αφορμή την πρόσφατη επιστολή ιδιοκτητών της Λάκκας Μεγάρων (που αναδημοσιεύουμε κατωτέρω) επιθυμούμε να κάνουμε για ακόμα μια φορά γνωστές τις θέσεις μας αναφορικά με την αναγκαιότητα υποβολής της περιοχής του Βουρκαρίου σε ειδικό νομικό καθεστώς προστασίας (μέσω της ψήφισης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας) με σκοπό τη διάσωση, διατήρηση, προστασία και ανάδειξη του υγροβιότοπου των Μεγάρων.
Α) Η προστασία μιας περιοχής συνεπάγεται αναγκαστικά και περιορισμούς στη χρήση γης. Για το λόγο αυτό είναι δεδομένο ότι πάντα δημιουργούνται σχετικά προβλήματα με διάφορες ιδιοκτησίες αλλά και προσωπικά συμφέροντα.
Οι χρήσεις γης αλλάζουν ανάλογα με τις ζώνες προστασίας που προβλέπονται ενώ ταυτόχρονα οι όροι δόμησης ακόμα και για τις ζώνες που διατηρούν τις πρότερες χρήσεις τους γίνονται πιο αυστηροί (π.χ. μικραίνει το ύψος των οικοδομών, περιορίζεται η οικοδομική κάλυψη των οικοπέδων, μειώνεται ο συντελεστής δόμησης, γίνεται υποχρεωτική η περιμετρική πρασιά, η κεραμιδωτή σκεπή κ.α.).
Είναι αλήθεια επομένως ότι τα μέτρα - αλλαγές που συνοδεύουν την απόφαση για την προστασία μιας περιοχής αφορούν και επηρεάζουν τους περισσότερους αν όχι όλους τους κατοίκους της.

Εγκαίνια σταθμού ΕΚΑΒ στα Μέγαρα


 
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 24 Αυγούστου 2011, τα εγκαίνια του σταθμού του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Μεγάρων οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στο χώρο του δημοτικού εργοταξίου νότια του συνοικισμού Μελί.
 Η ίδρυση του σταθμού αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας μεταξύ ΕΚΑΒ και δήμου Μεγαρέων και δηλώνει την προσπάθεια και των δύο μερών για ουσιαστική και αποτελεσματική προσφορά στον τομέα της υγείας και αποτελεί πρότυπο.


Ο δήμος διέθεσε τον χώρο όπου σταθμεύουν τα ασθενοφόρα και η εταιρεία Γιουροβίλ, ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου και Σπύρου Παπαθανασίου δώρισε το οίκημα επιφανείας 60 τετ. μέτρων στο οποίο στεγάζεται το προσωπικό του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση.
Στην τελετή των εγκαινίων στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφ. επίσκοπος Ελευσίνας κ. Δωρόθεος, παρευρέθηκαν σύσσωμη η διοίκηση του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Ιωάννη Μαρινάκη, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΑΒ κ. Ιωάννης Ροτζιώκος, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Προγραμματισμού του ΕΚΑΒ κ. Ελένη Κάργα καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.
Παρευρέθηκαν επίσης ο τ. υφυπουργός κ. Γεώργιος Βλάχος και η αναπληρώτρια βουλευτής της ΝΔ Δρ. Λυδία Μουζάκα και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανισμών.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 7 μμ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ


ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΕΘ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

ΠΟΙΟ «ΜΑΖΙ» ; «ΤΡΙΠΟΔΙΣΚΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ


Πηγαίνοντας  κανεὶς  πρὸς  τὸ  μοναστήρι  τῆς  Ἁγίας   Παρασκευῆς ,     
 καὶ  συνεχίζοντας  τὸν  ἐπαρχιακὸ  δρόμο  πρὸς   τὰ   δυτικά ,  συναντᾶ  πολλὲς  πινακίδες , ποὺ  δείχνουν πὼς    κεντρικὴ  αὐτὴ  ὁδὸς  ὁδηγεῖ  πρὸς  «Μάζι» .
                        Πινακίδες  μὲ  τὴν  ἴδια  ὀνομασία  ἔχουν  τοποθετηθῆ  καὶ  μέσα 
               στὴν  πόλη ( Ἅγιος  Ἰωάννης  Χορευταρᾶς , Ἔξω  βρύση ) .
                        Ὅμως ,  οἰκισμὸς  αὐτὸς  ἐπισήμως  ὀνομάζεται  ἀπὸ  τὸ  Ἑλληνικὸ 
                κράτος  «Τριποδίσκος » . Γιὰ  ποιὸ «Μάζι» λοιπόν , (ὄνομα  ποὺ  προφανῶς 
 εἶναι  καὶ  ξενικὸ ) μᾶς  μιλοῦν  αὐτοὶ  ποὺ  τοποθέτησαν  τὶς  πινακίδες ;
                             Στὸ  Νομοθετικὸ  Διάταγμα « περὶ  μετονομασίας   συνοικισμῶν 
               πόλεων    κωμοπόλεων ,  κατόπιν  προτάσεως   τοῦ   ὑπουργοῦ 
               Ἐσωτερικῶν , ὕστερα  ἀπὸ  γνωμοδότηση τῆς  Ἐπιτροπείας  τῶν 
               Τοπωνυμιῶν  τῆς  Ἑλλάδος » , ποὺ   ἐδημοσιεύθη   στὸ  Φύλλο  Ἐφημερίδος 
               τῆς  30ῆς  Αὐγούστου   1927  ( Τεῦχος  πρῶτο , Ἀριθμ. φύλλου  179 ) 
                ἀναφέρεται :
                4ον.  Ἐν  τῆ  Ἐπαρχίᾳ  Μεγαρίδος
                           ……………………………………….                                                                                      
                285 )    συνοικισμὸς  Μάζι  τοῦ  Δήμου  Μεγάρων  μετονομάζεται  εἰς       
                          «Τριποδίσκος» (ο) .

            Μὲ  τὸ  Διάταγμα  αὐτὸ ,  ποὺ  τὸ  ὑπογράφουν     Πρόεδρος  τῆς  Δημοκρατίας   Παῦλος  Κουντουριώτης  καὶ     ὑπουργὸς  Ἀλέξανδρος  Ζαΐμης ἔγινε  μιὰ  πολὺ  σοβαρὴ  καὶ  ἐθνωφελὴς  ἐργασία , ἀφοῦ   μ’  αὐτὴν  καθάρισε           χώρα  μας  ἀπὸ  ξενόγλωσσες  ὀνομασίες  , τούρκικες , ἀρβανίτικες κ.ἄ ,  θλιβερὰ  κατάλοιπα  τῆς  τουρκοκρατίας ,  τῆς   ἐνετοκρατίας  κ.λ.π.  Λόγου  χάριν ,  συνοικισμὸς  «Μάζι»  τῆς  κοινότητος  Καπανδριτίου  μετωνομάσθη  εἰς  «Πολυδένδρι» ,  καὶ  ἔτσι  ὀνομάζεται  σήμερα .
Ὅμως , στὰ  Μέγαρα , κι’  ἐνῶ  ἀπὸ  τὴν  ἔκδοση αὐτοῦ   τοῦ  Νομοθετικοῦ  Διατάγματος  μέχρι  σήμερα  διάβηκαν  84   ὁλόκληρα  χρόνια , κι ἐνῶ  τόσοι  πολιτικοὶ  πέρασαν  ἀπὸ   τὴν  διοίκηση  αὐτῆς  τῆς  πόλεως , κανεὶς  δὲν  ἐδέησε   νὰ  ξεβρωμίση  τὸν  τόπο  μας  ἀπὸ  τὴν  ξενικ  ὀνομασία   μιᾶς  ἐπὶ  χιλιάδες  χρόνια  Ἑλληνικωτάτης   περιοχῆς , τοῦ   ἱστορικοῦ  Τριποδίσκου , ποὺ  τὴν  βεβήλωνε . Καὶ  χρειάστηκε    παρατηρητικότης  καὶ    εὐαισθησία  ἑνὸς   πολίτου  τῆς  πόλεως , τοῦ  κ.  Παναγιώτου  Δήσιου ,   ὁποῖος , ψάχνοντας  γιὰ  κάτι  ἀνάλογο  γιὰ  τὴν  ἰδιαιτέρα  του  πατρίδα , ἀνεκάλυψε  καὶ  τὸ  ποιὰ  εἶναι    σωστὴ  καὶ  ἐπίσημη  ὁνομασία  τοῦ  μεγαρικοῦ  Τριποδίσκου .
            Ἀφοῦ  θυμίσουμε  πὼς    ὀνομασία  «Τριποδίσκος»  διατρανώνει  τὴν  παγκόσμια  πρωτιὰ  τῆς  γενέσεως  στὸν  δικό  μας  τόπο  τοῦ  θεάτρου ,                 τὸ  ὁποῖο  ξεκίνησε  ἀπὸ  τὴν  κωμωδία ,  οποία  μὲ  τὴν  σειρά  της  ξεκίνησε  ἀπὸ   τὸν  Τριποδίσκο , μὲ  τὶς  παραστάσεις  σ αὐτὸν  τοῦ  Μεγαρέως  Σουσαρίωνος ,     ὡς  πολῖτες  αὐτῆς  τῆς  ἱστορικωτάτης  πόλεως , ἀπαιτοῦμε , νὰ  ξηλώση    Δῆμος   μας ,  χωρὶς  καθυστέρηση , τὶς  πινακίδες  μὲ  τὴν  ξενικῆς  προελεύσεως  καὶ  κακόηχη  ὀνομασία , καὶ  νὰ  τοποθετήση  πινακίδες  μὲ  τὸ  σωστὸ  ὄνομα , ξεβρωμίζοντας  τὴν  πόλη  μας  ἀπὸ  ἕνα  τέτοιο  θλιβερὸ  ξενικὸ  κατάλοιπο .
 Ἄν    ἀνάγκη  τῆς  διατηρήσεως  τῶν  σημαντικῶν  στοιχείων  τῶν  ἱστορικῶν  καταβολῶν τοῦ  τόπου  μας   δὲν  λέη  τίποτε  στοὺς  ἁρμοδίους  τοῦ  Δήμου, τότε  ἁπλῶς  ἄς  συμμορφωθοῦν  μὲ  τὸν  Νόμο , τοποθετῶντας  τὶς  πινακίδες  μὲ  τὸ  ὄνομα  ποὺ  προβλέπει  τὸ  ὡς  ἄνω  Νομοθετικὸ  Διάταγμα : «Τριποδίσκος»  .

                                             ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ     ΜΕΓΑΡΕΩΝ
                                                       “ O  ΘΕΑΓΕΝΗΣ

                                           
                                                   

Άρνηση του Υπουργείου να αποδεχτεί την προσφορά φιλολόγου που έχει δημιουργήσει δωρεάν ηλεκτρονικό φροντιστήριο για την εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών.


Προς: Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Άρνηση του Υπουργείου να αποδεχτεί την προσφορά φιλολόγου που έχει δημιουργήσει δωρεάν ηλεκτρονικό φροντιστήριο για την εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών.

Κυρία Υπουργέ,

Στο διαδίκτυο υπάρχει ο διαδικτυακός τόπος ellinikoslogos.gr, ο οποίος αποτελεί ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό φροντιστήριο για την εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών. Όπως πληροφορούμαστε ο φιλόλογος που το δημιούργησε σας πρότεινε να το υιοθετήσετε εντελώς δωρεάν χωρίς καμία δική του απαίτηση και αφού το ελέγξετε για την επιστημονική του επάρκεια, κάτι όμως που δεν αποδέχτηκε το Υπουργείο. Καθώς πρόκειται για μια προσφορά που θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς να έρθουν σε επαφή με τα αρχαία κείμενα και από την στιγμή που η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού αυτού φροντιστηρίου δεν θα κόστιζε τίποτα στο ελληνικό κράτος δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τους λόγους που οδήγησαν στην άρνησή σας αυτή.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:
1.      Για ποιους λόγους αρνηθήκατε να υιοθετήσετε την δωρεάν προσφορά ενός φιλολόγου που θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς μαθητές να γνωρίσουν τα αρχαία ελληνικά;
2.      Έχετε αρνηθεί και άλλες δωρεάν προσφορές καινοτόμων εφαρμογών του διαδικτύου που σχετίζονται με την εκπαίδευση;
3.      Σκοπεύετε να υιοθετήσετε το ηλεκτρονικό φροντιστήριο αρχαίων ελληνικών που εξ όσων γνωρίζουμε εξακολουθεί να σας προσφέρεται δωρεάν από τον δημιουργό του;  

                                                                              -ΟΙ-
                                                                 ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
                                                    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ   & ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
                      
                                                                                            

Μηχανισμός για τη την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα



 Μηχανισμό / διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες στην θάλασσα εγκατέστησαν στην παραλία του Αλεποχωρίου μέλη ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Πάτρας.
Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, ο μηχανισμός διευκολύνει άτομα με κινητικά προβλήματα να μπουν στην θάλασσα προκειμένου  να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια.


Η ερευνητική ομάδα εργάζεται στο πανεπιστημιακό εργαστήριο τεχνικής μηχανικής της σχολής μηχανολόγων και αεροναυπηγών μηχανικών διευθυντής του οποίου είναι ο καθηγητής κ. Βασίλειος Κωστόπουλος.
Η εγκατάσταση είναι η πρώτη στην Αττική όπου φέτος έχουν προγραμματισθεί να εγκατασταθούν ακόμα δύο. Ήδη έχει εγκατασταθεί ένας μηχανισμός στην Αχαΐα με προοπτική για πέντε και ένας στην παραλία της Πόλης Χρυσοχούς στην Κύπρο.


Πρόκειται για ευρεσιτεχνία χωρίς παρόμοια στον πλανήτη.

Ο δήμος Μεγαρέων, εκτιμώντας την προσπάθεια όλων όσων παρέχουν την βοήθειά τους σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, υπέδειξε τον τόπο εγκατάστασης του μηχανισμού, μετά από αίτημα της περιφέρειας Αττικής, και παρέσχε κάθε δυνατή τεχνική και υλική υποστήριξη στους τεχνικούς οι οποίοι τον εγκατέστησαν.

Ο μηχανισμός αποτελείται από ράμπα πρόσβασης μήκους περίπου 15 μέτρων, κάθισμα κινούμενο με ηλεκτρικό ρεύμα – το οποίο λαμβάνεται από την ηλιακή ακτινοβολία και συλλέγεται σε μπαταρία – και αδιάβροχο τηλεχειριστήριο.


Επίσκεψη του δημάρχου σε κατεστραμμένη οικία


Την οικογένεια του συμπολίτη μας κ. Μπάμπη Καρδάτου επισκέφθηκε ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης μετά την έκρηξη υγραερίου η οποία κατέστρεψε ολοκληρωτικά το ισόγειο του σπιτιού τους το οποίο βρίσκεται στην οδό Έλλης, στην νότια πλευρά του λόφου Αγίου Δημητρίου.
Το γεγονός της έκρηξης συνέβη νωρίς το πρωί, 05:30, της 17ης Αυγούστου ενώ η πενταμελής οικογένεια, οι γονείς και τα 3 παιδιά κοιμούνταν στον πρώτο όροφο.


Ο δήμαρχος, με την ευαισθησία η οποία τον διακρίνει σε θέματα ανθρωπιστικής φύσης, συνομίλησε με μέλη της οικογένειας και εξέφρασε την συμπαράστασή του.


Στην συνάντηση παρευρίσκονταν ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης κ. Βασίλειος Κουβάς και ο αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Ζάλης.
Συνομίλησαν με την σύζυγο Βαρβάρα, και την κόρη Βιβή η οποία είναι μαθήτρια της Γ’ τάξης λυκείου καθώς και με άλλα μέλη της οικογένειας και πληροφορήθηκαν για τις λεπτομέρειες του περιστατικού.

Τα μέλη της οικογένειας αντιμετωπίζουν το περιστατικό με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια και ευχαριστούν τον Θεό για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Είναι βέβαιοι ότι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις υλικές ζημιές και ζητούν την ηθική συμπαράσταση της δημοτικής αρχής.

Ο κ. δήμαρχος εξέφρασε την συμπαράστασή του και υποσχέθηκε ότι ο δήμος θα συμμετέχει στην επισκευή του σπιτιού με προσφορά οικοδομικών υλικών και οικοδομικού εξοπλισμού.

Η οικογένεια Καρδάτου αποτελείται από τους 2 γονείς και 3 ανήλικα παιδιά.

Ομιλία Δημαρά στα ΣΠΑΤΑ


Tην Παρασκευή 26 Αυγούστου, στις 20:00, ο Πρόεδρος του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ κ. Γιάννης Δημαράς, θα πραγματοποιήσει ομιλία στα Σπάτα (Αγ. Γεωργίου 30) στους φίλους και τα μέλη του κινήματος. Χαιρετισμό θα απευθύνει, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος, Βουλευτής Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου.

Δ. Βόλου: 700.000 € για αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία

 
Έως την Παρασκευή πρέπει να απομακρύνουν τις αυθαίρετες κατασκευές που έχουν αναπτύξει στα καταστήματα της παραλίας του Βόλου οι ιδιοκτήτες τους.
Σημειώνεται ότι σε επτά τουλάχιστον περιπτώσεις, που χαρακτηρίζονται «κραυγαλέες» τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στο τέλος της εβδομάδας ανέρχονται σε 100.000 ευρώ για κάθε επιχειρηματία, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει συνάντηση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης.

Στα Μέγαρα κάποιοι κοιμούνται ή θέλουν να κάνουν τον κοιμισμένο;
Εκτός κι αν προσπαθούν να μας περάσουν το μήνυμα οτι εδώ είναι μια άλλη Ελλάδα, εδώ που δεν ισχύουν οι ίδιοι Νόμοι ή δεν εφαρμόζονται απο τις αρμόδιες δημοτικές και άλλες υπηρεσίες.
Όλα αυτά φυσικά με την ανέχεια (δεν θέλουμε να πιστεύουμε κάτι άλλο) των προϊσταμένων πολιτικών αρχών.