Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ


ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
 
       Όσοι ασχολούνται με τα κοινά πρέπει να κινούνται σαν σε γυάλινο πύργο. Οι πολίτες επιθυμούν και πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα γι’ αυτούς. Ιδιαιτέρως δε όσον αφορά στα οικονομικά τους στοιχεία, που είναι και λίαν ευαίσθητο θέμα αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να είναι όλα στο φως όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για συζύγους, παιδιά και γονείς.
        Εάν δε κάποιοι έχουν ξαφνικά αποκτήσει δυσανάλογα πολλά χρήματα θα πρέπει δημόσια να δηλώσουν την προέλευσή τους.
        Όσον αφορά εμάς της «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» όχι μόνο συμφωνούμε με την πρόταση για συγκρότηση «Ειδικής Επιτροπής Διαφάνειας και Ελέγχου», αλλά δίνουμε εξουσιοδότηση , από τώρα, στην συγκεκριμένη επιτροπή, να ελέγξει όλα τα οικονομικά μας στοιχεία, όχι μόνο τα τωρινά αλλά και σε όποια χρονική περίοδο επιθυμεί.
       Εξυπακούεται, πως αυτό ισχύει και για μετά την ενάσκηση οποιασδήποτε εξουσίας από εμάς.
        Θέλουμε να πιστεύουμε, πως ο Δήμαρχος θα κάνει πράξη και θα συγκροτήσει ΑΜΕΣΑ την ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ, η οποία θα αναλάβει πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο και δεν θα μείνει για άλλη μια φορά στα λόγια και στις μεγαλοστομίες.
       Η επιτροπή αυτή εκτός των άλλων θα πρέπει κατά την προεκλογική περίοδο να παρακολουθεί από πολύ κοντά τις δαπάνες των δημοτικών συνδυασμών, για να σταματήσει αυτούς, που σκοπεύουν με τα πολλά χρήματα, να εξαγοράσουν συνειδήσεις και ψηφοφόρους με διάφορους έμμεσους ή άμεσους τρόπους.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Σταμούλης Γρηγόρης
Δήμας Ιωάννης
Μιχάλαρος Γεώργιος
Στρατούρης Γεώργιος

H Κατερίνα Πιπιλή ρωτά για τις μολυσμένες περιοχές της Δυτ. Αττικής

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Κον. Κωνσταντίνο Καράμπελα
Πρόεδρο,
Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
ΘΕΜΑ: Ανάπλαση, Διαμόρφωση και Προστασία μολυσμένων περιοχών της Δυτικής Αττικής.
Είναι γνωστό εδώ κι αρκετά χρόνια, το ζήτημα  της συνεχούς εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων σε περιοχές των Δήμων της Δυτικής Αττικής. Μέχρι τώρα και έπειτα από έναν σεβαστό αριθμό μηνύσεων, οι περιοχές αυτές βρίσκονται υπό μελέτη ώστε να καλυφθούν και να σταματήσουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και γενικότερα το υπέδαφος με τις προεκτάσεις που αυτή η ενέργεια επιφέρει.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΤΤΙΚΗΣ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , Γεώργιος Παπανδρέου, θα είναι και πάλι υποψήφιος Βουλευτής στην Περιφέρεια της Αττικής (Υπόλοιπο) γεγονός που ταράζει και πάλι τις ισορροπίες του κόμματος. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο ο κ Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης για να εκλεγεί αλλά αυτοδίκαια καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Aυτή η εξέλιξη είναι φανερό ότι περιπλέκει τους σχεδιασμούς των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Αττικής βάση των δημοσκοπήσεων εκτός του πρώην πρωθυπουργού είναι ζήτημα αν υπάρχει ακόμα μια θέση Βουλευτού! Αναμένεται λοιπόν σκληρή μάχη γι’ αυτή την θέση μεταξύ των Χριστοφυλοπούλου, Βρεττού, Ασπραδάκη και από ότι λέγεται της κυρία Χριστοφάκης( σύζυγος Θ. Πάγκαλου)

Αναγκαίες διευκρινίσεις απο το γραφείο τύπου του Δημάρχου

Η Διοίκηση του Δήμου εκτός του καθιερωμένου πλαισίου της ενημέρωσης των Δημοτών για τις ενέργειες, τις δράσεις και τις εξελίξεις στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και του πολίτες, θεωρεί εξίσου αναγκαίο να υπενθυμίσει κάποια βασικά δεδομένα, τα οποία ο υπέρμετρος λαϊκισμός, η αγωνία να ασκηθεί άσκοπη και εύκολη κριτική και η μονομέρεια, δείχνουν να αγνοούν.
  • Η Διοικητική Μεταρρύθμιση διαμόρφωσε νέα, δύσκολα δεδομένα με τις συνενώσεις των δήμων. Ουσιαστικά το κράτος χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες, χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία, αποφάσισε να εφαρμόσει τον "Καλλικράτη" και το έκανε τόσο πρόχειρα ώστε μέχρι την τελευταία στιγμή της ανακοίνωσης, "σχεδίαζε" τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους με –τουλάχιστον – ανεπαρκή κριτήρια. Η κεντρική Διοίκηση με μία απόφαση, απεκδύθηκε των ευθυνών που σωρευθήκαν τα τελευταία χρόνια και τις μετέφερε στις νέες διοικήσεις των Καλλικρατικών Δήμων.  Η συνένωση του Δήμου Μεγάρων με το Δήμο Νέας Περάμου, αν και ήταν από τις πιο αρμονικές και τις πιο "φυσιολογικές", απαίτησε χρόνο, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά. Επίσης θυμίζουμε ότι πέρα από το ζήτημα της ενοποίησης των Δήμων, η νέα Διοίκηση αντιμετώπισε μία σειρά περαιτέρω δυσκολιών με χαρακτηριστικότερη την απουσία ακόμη και προϋπολογισμών στο Δήμο Μεγαρέων.

Ο Δήμος Μεγαρέων απαντά στην ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ


Επί του δελτίου τύπου της Ένωσης Πολιτών
 
  1. Ο κ. Σταμούλης γνώριζε πολύ καλά το περιεχόμενο του προσυμφώνου εδώ και πολύ καιρό. Επομένως δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε. Βεβαίως το περιεχόμενο αυτό δεν τον βολεύει πολιτικά, γιατί αποτελεί την πρώτη σημαντική επιτυχία διοίκησης Δήμου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες. Για μοναδική φορά καταγράφεται σε προσύμφωνο η διαδικασία επαναπροσδιορισμού του κόστους του τιμολογούμενου νερού για την περίοδο από 31/5/1999 έως και 1/7/2007. Η διαπραγμάτευση για την περίοδο αυτή όπως είναι γνωστό και όπως προκύπτει από το προσύμφωνο του 1999 έγινε από τη Διοίκηση του κ. Στρατιώτη.   Αυτός είναι υπεύθυνος και σ’ αυτόν οφείλεται το τριπλάσιο της τιμής του νερού για τη συγκεκριμένη περίοδο. Η διοίκηση μας επέβαλλε τον επαναπροσδιορισμό του νερού για την ανωτέρω περίοδο με τιμολόγιο ενίσχυσης δικτύων ΟΤΑ και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τον αποδέχτηκε. Για τον λόγο αυτό μπήκε συγκεκριμένος όρος στο προσύμφωνο που υπογράψαμε με την ΕΥΔΑΠ κατά τον οποίο συμφωνήθηκε να γίνει επαναπροσδιορισμός της τιμής με την παραπάνω διαδικασία από εξαμελή επιτροπή (τρία μέλη του Δήμου Μεγαρέων και τρία μέλη της ΕΥΔΑΠ), η οποία είναι υποχρεωμένη να αποδώσει το πόρισμά της έως τις 31/7/2012. Έτσι αποκαθιστούμε πλήρως μια μεγάλη αδικία που είχε γίνει εις βάρος του Μεγαρικού λαού.  Όλα αυτά ο κ Σταμούλης τα "βαφτίζει" αδυναμία διαπραγμάτευσης από μέρους του Δήμου. Η μικροπολιτική και ο λαϊκισμός σε όλο τους το μεγαλείο.

Ευαίσθητοι Πολίτες

Πρόσφατα έφθασε στο Δημοτικό Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού «Ηρόδωρος» μια ξεχωριστή επιστολή ως σχόλιο και αντίδραση στην υποστήριξη την οποία προσφέρει ο Δήμος Μεγαρέων προς το Κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος.
 Η επιστολή η οποία παρατίθεται, γράφτηκε από τον γνωστό συμπολίτη μας, οδοντίατρο, κ. Κωνσταντίνο Πανταζόπουλο ο οποίος, στο πνεύμα της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης το οποίο χαρακτηρίζει αυτήν την δύσκολη περίοδο την κοινωνία των Μεγάρων και την Δημοτική Αρχή, προσφέρει δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Πλήρης απορρύπανση ακτών – βυθού


Η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα προχωρήσει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να προχωρήσει η πλήρης απορρύπανση της περιοχής από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το δυστύχημα και τη βύθιση εφοδιαστικού δεξαμενοπλοίου στον κόλπο της Ελευσίνας.Η διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος προσωπικά, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα στην περιοχή προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό και τις επιπτώσεις του. Επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς και επισκέφτηκε την περιοχή της ρύπανσης για να επιβλέψει μαζί με τους αρμόδιους φορείς τη διαδικασία της απορρύπανσης.

Αποτελεί το ‘νηστίσιμο’ τυρί μια καλά κρυμμένη καταναλωτική παραπλάνηση;

Στις μέρες μας, η παραπλάνηση των καταναλωτών είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο καθένα μας έχει τύχει, τουλάχιστον μία φορά, να προμηθευτούμε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, λόγω των παραπλανητικών ή καταχρηστικών πρακτικών, από τη μεριά του προμηθευτή.
Μία επίκαιρη παραπλάνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί και το ‘νηστίσιμο’ ή ‘φυτικό’ τυρί, εφόσον διανύουμε μια περίοδο νηστείας. Το τυρί αυτό, όχι μόνο δεν είναι ‘φυτικό’ και ‘νηστίσιμο’ αλλά είναι ζωικής προελεύσεως εφόσον εμπεριέχει ‘καζεϊνικό νάτριο’, το οποίο αποτελείται από την ουσία ‘καζεΐνη’...
 

Κοινωνικό Κατάστημα Αλληλεγγύης - ευχαριστίες


Η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων εκφράζει δημόσια την αγάπη και την ευγνωμοσύνη της προς την ιεραρχία της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος για την πρωτοβουλία της ίδρυσης του κοινωνικού καταστήματος Αλληλεγγύης.
Ιδιαιτέρως οφείλουμε να συγχαρούμε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κο Βαρθολομαίο, το Θεοφιλέστατο το βοηθό Επίσκοπο Ελευσίνας κο Δωρόθεο και διττώς τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου κο Χρυσόστομο και τον Πρεσβύτερο Ιερέα της ενορίας Αγίας Παρασκευής Μεγάρων κο Αλέξανδρο για τις άοκνες ενέργειες υλοποίησης του φιλανθρωπικού αυτού σκοπού.

Πρόσκληση μαθητών στο κοινωνκό φροντιστήριο του δήμου


Ο Δήμος Μεγαρέων προχώρησε στην ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου με σκοπό τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης στην παιδεία και τη δια βίου μάθηση για όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Ο Δήμος συμμερίζεται ότι κάτω από το δυσβάσταχτο οικονομικό καθεστώς το οποίο βιώνουμε, η πιο πληγείσα τάξη είναι αυτή των απόρων και ευπαθών ατόμων, τα οποία αυτή τη στιγμή ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Για τον λόγο αυτό, προκειμένου να αποδείξει εμπράκτως την ευαισθησία του προσφέρει δυνατότητα ενισχυτικής φροντιστηριακής διδασκαλίας σε μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία έχουν ανάγκη αλλά δεν μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για την διεκδίκηση εισαγωγής τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 Γι’ αυτό, όσοι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ήθελαν να λάβουν αυτήν την βοήθεια από τον Δήμο καλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Δημάρχου προκειμένου να ενημερωθούν και να δηλώσουν συμμετοχή.
 Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τοποθέτηση του Δημάρχου σχετικά με το θέμα αυτό, η επιλογή των μαθητών θα γίνει σύμφωνα με συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που θα αποδεικνύουν την αδυναμία των παιδιών αυτών να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου.
Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί τόσο στα Μέγαρα όσο και στη Νέα Πέραμο.

Απο τις αρχαιρεσίες στο Σ.Ε.Μ.


Την 24η Φεβρουαρίου 2012 συνήλθε το νέο διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης των μελών στις 19 Φεβρουαρίου 2012.
Παρόντες όλοι όσοι εξελέγησαν από την Γενική Συνέλευση και με την κάτωθι σειρά βάσει ψήφων από τους 66 ψηφίσαντες:
 Κ. Πιπιλή Κατερίνα 59, κ.Περικλής Νικολάου 39, κ. Νόνα Λουκά 39, κ. Αντρέας Βόρδος 26, κ. Ελένη Κάρκα 26, κ. Πόπη Στεντούμη 23, κ.Χάρις Σταμούλη 23, κ. Αγγελική Χατζή 23, κ.Κασσιανή Σαμούρη 19, κ.Στέλλα Δρένη 16
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του καταστατικού του Συλλόγου τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη με τις αρμοδιότητες αυτών είναι τα κάτωθι:
κ. Κατερίνα Α. Πιπιλή Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. , Msc  - Πρόεδρος
κ. Ελένη Α. Κάρκα Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ. Χωροταξίας - Αντιπρόεδρος
κ. Περικλής Δ. Νικολάου Μεταλλειολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. - Ταμίας
κ. Παγώνα (Nόνα) Ν. Λουκά ασκ. Δικηγόρος - Γεν. Γραμματέας
κ. Αντρέας Σ. Βόρδος καθηγητής Πληροφορικής
κ. Αγγελική Ι. Χατζή καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας
κ. Χάρις Β. Σταμούλη B.A. Msc Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας -  Κλινικός Ψυχολόγος
Αναπληρωματικά Μέλη
κ. Πόπη . Αλ.  Στεντούμη Κοινωνιολόγος
κ. Στέλλα Γ. Δρένη Αρχαιολόγος
κ. Κασσιανή Γ. Σαμούρη Κοινωνιολόγος


Ημερίδα «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Αγροτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση»


Ημερίδα με θέμα «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Αγρροτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαρέων το Σάββατο 10/3/2012 υλοποιώντας την εξαγγελία της Διοίκησης για την ίδρυση Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δημητρα.
Η συνεργασία των 2 φορέων στοχέυει στην κατάρτιση των αγροτών, ιδιαίτερα των νέων, με προγράμματα μακροχρόνιας εκπαίδευσης, με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης μας.
 Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικα: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για τον δήμο Μεγαρέων η οποία σηματοδοτεί τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές για εξελίξεις στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, ενός τομέα που έχει προσφέρει πολλά και υπόσχεται περισσότερα» 

Δύο παρουσίες στον Κικίλια που συζητήθηκαν

Δύο ήταν οι παρουσίες που δημιούργησαν, για διαφορετικούς λόγους, συζητήσεις στην παρουσίαση του βιβλίου «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση» που επιμελήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας. Να θυμίσουμε ότι η εκδήλωση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΗΣ ΑΞΙΑΣ»



Το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συνδιοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα της Γυναίκας στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα : « Ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας» , την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012.
Στην ημερίδα, συμμετείχε η Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Μεγαρέων κα. Π. Παναγακοπούλου, όπου συνομίλησε με τους παρευρισκομένους και έθεσε τα ερωτήματα και τις ανησυχίες της σχετικά με το θέμα της ημερίδας.  Θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή όλων των πολιτών, γυναικών και ανδρών, στην προώθηση της κουλτούρας της ισότητας των φύλων, επιδιώκοντας έναν ανοιχτό και μόνιμο διάλογο, προκειμένου όλοι μας να πλησιάσουμε το στόχο της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στη χώρα μας.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ !

Γράφει ο ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΑΥΤΟΛΥΚΟΣ
ΚΑΙ Από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012, το κλίμα στην χώρα,  ξαφνικά άλλαξε.........(λίγο όμως, για να μην χαίρομαι και πολύ).
Μέχρι και την προηγούμενη ημέρα, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, μικροί και μεγάλοι, είχαν πρώτα θέματά τους τα νέα μέτρα, την φορολογία, το χαράτσι της ΔΕΗ,
τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας, την μείωση των μισθών και των συντάξεων, τον φόβο, την καταστροφή και οτιδήποτε κατατρομοκρατεί την ελληνική κοινωνία. ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΞΕ !

7 χρόνια από το θάνατο του Σταύρου Κουγιουμτζή (video)

Ήταν 12 του Μάρτη πριν 7 χρόνια , που μας αποχαιρέτησε για πάντα ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες μουσικούς δημιουργούς , που με τα τραγούδια του σημάδεψε τις τελευταίες δεκαετίες . Ό Σταύρος Κουγιουμτζής , ένας από τους σεμνότερους και πιο αγαπημένους ανθρώπους της Έλληνικής μουσικής κοιμήθηκε για πάντα στην αγαπημένη του Καλαμαριά . 
Η ευαισθησία που ξεχείλιζε από τα τραγούδια του ήταν και παραμένει μοναδική. 
Με αυτή την αφορμή ας θυμηθούμε ορισμένα από αυτά καθώς και το βιογραφικό του.Μακάρι και στις μέρες μας να υπάρξουν κι άλλοι τέτοιοι δημιουργοί , με τέτοιο ήθος και σεμνότητα.
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής είχε γεννηθεί το 1932 στη Θεσσαλονίκη, σ' έναν προσφυγικό καταυλισμό κοντά στο Γεντί Κουλέ. Τα πρώτα τραγούδια που άκουσε και αγάπησε ήταν αυτά που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους. Το σμυρναίικο κι αργότερα το λαϊκό πότισαν τις πρώτες αναμνήσεις του. «Στην εποχή μου δεν υπήρχαν μόνο φτωχοί, υπήρχαν και «υπόφτωχοι».
Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκα», έλεγε κάποτε ο ίδιος. Κι όμως, παρά τις συνθήκες πενίας, η μάνα του, καπνεργάτρια, όταν εκείνος είναι 5 ετών, του χαρίζει ένα γραμμόφωνο και μερικές πλάκες. «Φαίνεται», εξηγούσε ο ίδιος, «πως κάτι είδε σε εμένα και την κέντρισε...».