Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ημερίδα «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Αγροτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση»


Ημερίδα με θέμα «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Αγρροτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαρέων το Σάββατο 10/3/2012 υλοποιώντας την εξαγγελία της Διοίκησης για την ίδρυση Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δημητρα.
Η συνεργασία των 2 φορέων στοχέυει στην κατάρτιση των αγροτών, ιδιαίτερα των νέων, με προγράμματα μακροχρόνιας εκπαίδευσης, με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης μας.
 Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικα: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για τον δήμο Μεγαρέων η οποία σηματοδοτεί τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές για εξελίξεις στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, ενός τομέα που έχει προσφέρει πολλά και υπόσχεται περισσότερα» 


Τόνισε επίσης «Η αναγκαιότητα της ίδρυσης του Κέντρου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της διοίκησής μας. Ο δήμος μας πρέπει να έχει ταυτότητα η οποία δεν μπορεί παρά να ξεκινά από την γεωργία και την αγροτική δραστηριότητα»

Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος σε θέματα εκπαίδευσης ο κ. Αντώνης Ρήγας, αναφερόμενος στην πλεονεκτική γεωγραφική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Μεγαρέων, επεσήμανε την συνύπαρξη του Κέντρου Αγροτικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης με το υπό ίδρυση Δημοτικό Κέντρο δια Βίου Μάθησης.
 Κύριοι εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Προκάκης, προϊστάμενος του ΕΓΟ Δήμητρα και ο Γεν. Διευθυντής Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Παναγιώτης Παπαβασιλείου.
 Ο ΕΓΟ Δήμητρα καλείται να υλοποιήσει τις πολιτικές της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Ο ρόλος του είναι θεμελιώδης στους συγκεκριμένους τομείς και οι αρμοδιότητές του είναι η εξής
1.      Η αγροτική έρευνα
2.      Η αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
3.      Έλεγχος και πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων




Οι γενικές κατευθύνσεις της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης όπως παρουσιάζονται από τον Οργανισμό.
1.      Ενημέρωση
2.      Εκπαίδευση
3.      Κατάρτιση – δια βίου μάθηση
v     Παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Απομάκρυνση από την επιδίωξη μεγάλης παραγωγής συνδεδεμένης με την επιδότητς
v     Ορθολογική διαχείριση φυσικών πόρων και περιβάλλοντος
v     Εφαρμογή καινοτομιών και νέων τεχνολογιών
v     Συνδρομή στην διανομή, διακίνση και προώθηση των προϊόντων

Στις εισηγήσεις έγινε επίσης αναφορά στο νέο πλαίσιο περί των Αγροτικών Συνεταιρισμών και ακολούθησε σειρά ερωτήσεων.


Χαιρετισμός – Τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Μαρινάκη, Δημάρχου Μεγαρέων στην ημερίδα της 10/3/2012 με θέμα : «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Αγρροτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση»


Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ μετά την ενσωμάτωση σε αυτόν του Οργανισμού Γ.Ε.Ε.Κ.Α «Δήμητρα» είναι πια υπεύθυνος για τη λειτουργία των Γεωργικών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) Α’ κύκλου, των Κέντρων Επαγγελματικής Γεωργικής Κατάρτισης (πρώην ΚΕΓΕ) και των 3 Πρακτικών Γεωργικών Σχολείων. Μέσω αυτών ο νεοσυσταθείς οργανισμός στοχεύει στην κατάρτιση των αγροτών (ιδιαίτερα των νέων) με προγράμματα μακροχρόνιας εκπαίδευσης, με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της υπαίθρου.

Από το 1993 περίπου και μετά, τα ΚΕΓΕ πραγματοποιούν αποκλειστικά τις εκπαιδεύσεις που απαιτεί η λειτουργία των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για:
Α. Τους νέους αγρότες.
Β. Τους διαδόχους των γεωργών που παίρνουν πρόωρη συνταξιοδότητηση και
Γ. Τους επιδοτούμενους για την υλοποίηση σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Για τις κατηγορίες αυτές η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, αμειβόμενη και οι γενικές προδιαγραφές της καθορίζονται από τους αντίστοιχους κανονισμούς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή του εργατικού δυναμικού της χώρας προς τηνν γεωργία, τάση που έγινε πιο έντον από την παρούσα οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μεγάρων, τα στοιχεία αγροτικής παραγωγής της περιοχής του Δήμου Μεγαρέων είναι τα κάτωθι:
1.      Ελαιόδεντρα: 700.000 τα οποία βρίσκονται ανεπτυγμένα σε έκταση 58.000 στρεμμάτων, με μέση ετήσια παραγωγή 800 τόνους ελαιολάδου
2.      Φιστικόδεντρα: 100.000 σε 4.000 στρέμματα με παραγωγή 2.000 τόνους ξηρό καρπό ανά διετία (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης [Π.Ο.Π.] κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων
3.      Οινάμπελοι: 10.000 στρέμματα με μέση ετήσια παραγωγή 7.000 τόνους κρασί
4.      Υπαίθρια-ποτιστικά κηπευτικά: 25.000 στρέμματα
5.      Κηπευτικά υπό κάλυψη-ανθοκομικά (θερμοκήπια): 100 στρέμματα
6.      Πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις: 130 μονάδες

Βάσει  των στοιχείων που τηρούνται στην ανωτέρω υπηρεσία,, 400 παραγωγοί κατέχουν άδεια πώλησης αγροτικών προϊόντων σε λαϊκές αγορές του Λεκανοπεδίου Αττικής και περίπου άλλοι 100 διαθέτουν τα προϊόντα τους στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη και σε αλυσίδες καταστημάτων σούπερ μάρκετ. Επί πλέον σημαντική είναι η ανάπτυξη της μελισσοκομίας, της κονικλοτροφίας, της χοιροτροφίας καθώς και της κτηνοτροφίας για παραγωγή αιγοπροβείου γάλακτος και κρέατος.
Για την στήριξη αυτώνν των δραστηριοτήτων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών οι οποιές αυτές χρησιμοποιούν, είναι αναγκαία η δημιουργία στελεχών  με γνώσεις και τεχνική εμπειρία σε νέα αντικείμενα, ανάγκη η οποία δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

Προτείνεται η ίδρυση εκπαιδευητικού Κέντρου Επαγγελματικής Γεωργικής Κατάρτισης Δυτικής Αττικής με έδρα τα Μέγαρα, όπου από όλη την περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Οι τομείς εκπαίδευσης και κατάρτισης που ενδιαφέρουν τους νέους αγρότες της περιοχής της Δυτικής Αττικής είναι:
·    Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών
·    Καλλιέργεια – τυποποίηση – πιστοποίηση υπαίθριων και υπό κάλυψη κηπευτικών
·    Τυποποίηση -  συσκευασία ελαιολάδου
·    Επεξεργασία φιστικιών Π.Ο.Π. Μεγάρων
·    Αναδιάρθρωση αμπελώνων (τοπικός οίνος Γερανείων Π.Γ.Ε.) – οινολογία, οινοτεχνία
·    Εκσυγχρονισμός πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
·    Θέματα καλλιέργειας μανιταριών, σαλιγκαριών
·    Παραγωγή – τυποποίηση – εμπορία προϊόντων μελιού
·    Αλιεία, οστρακοκαλλιέργεια

Απ’ όλα αυτά συνάγεται ότι η συνολική επένδυση η οποία απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία του παραρτήματος Δυτικής Αττικής στα Μέγαρα είναι πλήρως αποδοτική και ο Δήμος Μεγαρέων θα σταθεί αρωγός αυτής της προσπάθειας με κάθε μέσο που διαθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.