Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

H Κατερίνα Πιπιλή ρωτά για τις μολυσμένες περιοχές της Δυτ. Αττικής

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Κον. Κωνσταντίνο Καράμπελα
Πρόεδρο,
Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
ΘΕΜΑ: Ανάπλαση, Διαμόρφωση και Προστασία μολυσμένων περιοχών της Δυτικής Αττικής.
Είναι γνωστό εδώ κι αρκετά χρόνια, το ζήτημα  της συνεχούς εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων σε περιοχές των Δήμων της Δυτικής Αττικής. Μέχρι τώρα και έπειτα από έναν σεβαστό αριθμό μηνύσεων, οι περιοχές αυτές βρίσκονται υπό μελέτη ώστε να καλυφθούν και να σταματήσουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και γενικότερα το υπέδαφος με τις προεκτάσεις που αυτή η ενέργεια επιφέρει.

Μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (υπ’ αριθµ. 43/2012) η θέση Κάμπια του Δήμου Μεγαρέων παύει να είναι χώρος ανεξέλεγκτης εναπόθεσης στερεών αποβλήτων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περιοχές στην Δυτική Αττική που μολύνονται καθημερινά από τοξικά απόβλητα, τα οποία εναποθέτονται στους χώρους αυτούς παρανόμως. Τέτοιες εκτάσεις είναι η θέση Μαλιαζέζα και Σωτηρόζα που ανήκουν στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.
Οι παραπάνω εκτάσεις, σύμφωνα με το Δασαρχείο Αιγάλεω έχουν χαρακτηριστεί ως προτεινόμενες επεμβάσεων. Λόγω του ότι οι εκτάσεις αυτές είναι αδύνατον να αποκατασταθούν φυσικά, χρήζουν ανθρώπινης επέμβασης για ανάπλαση και εκ νέου διαμόρφωση. Επιπλέον,  υπάρχουν καταγγελίες για παράνομη απόρριψη μπαζών διάσπαρτα στην περιοχή Μελετάνι του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.
Ελεγκτές περιβάλλοντος, έχουν κάνει μήνυση κατ’ αγνώστου για το παραπάνω ζήτημα καθώς επίσης υπήρξε σχετική ενημέρωση στην Νομαρχία της Δυτικής Αττικής. Έχει ήδη υπάρξει πρόταση για την ανάπλαση και διαμόρφωση των παραπάνω περιοχών που προτείνει τα εξής: συγκέντρωση των τοξικών αποβλήτων σε ένα χώρο, την αδρανοποίησή των και τέλος την μεταφορά τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Στη Δυτική Αττική υπάρχει υποσκαφής ήδη διαμορφωμένος χώρος εξόρυξης βωξίτη. Σε αυτό το χώρο, με βάθος 300μ. είναι δυνατόν να εναποθέτονται μπάζα έτσι ώστε με ειδικές υποδομές προστασίας να αποφευχθεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Γεωργίας, με σχετική απόφασή του (αρθρ.57 Ν. 998/79), ορίζει ότι η  παράδοση και παραλαβή μεταλλευτικών  χώρων σε εταιρίες απαιτεί  την αποκατάσταση αυτών.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο μέχρι σήμερα έχει αναλάβει η Ε.Τ.Β.Α., η οποία είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση του μολυσμένου χώρου.
Ερωτήσεις προς τον  κο Περιφερειάρχη:
·         Είναι όντως στην δικαιοδοσία της Ε.Τ.Β.Α. η αποκατάσταση της μολυσμένης περιοχής;
·         Αν ναι, γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε καμία ενέργεια, ούτε από η Ε.Τ.Β.Α , ούτε κάποια αρμόδια κρατική υπηρεσία;
·         Ποιά υπηρεσία είναι αρμόδια για την επίλυση του προαναφερθέντος περιβαλλοντικού προβλήματος και γιατί δεν ενεργοποιείται τόσα χρόνια;
Με τιμή,
Κατερίνα Πιπιλή
Γραμματέας Περιφερειακού
 Συμβουλίου Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.