Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Τα απομεινάρια μιας εποχής

Γιάννης Κυριακάκης*
Στην Κρήτη για καμιά τριανταριά χρόνια κυριάρχησε μια τοπική «νομεκλατούρα» –κομματική, επιχειρηματική, επιστημονική, συνδικαλιστική – που διαχειρίζονταν, χωρίς υπερβολή τα πάντα. Θέσεις, αξιώματα, εργολαβίες, επιδοτήσεις, προγράμματα, όλα περνούσαν από τα χέρια τους. Όποια πέτρα κι αν σήκωνες τους έβρισκες από κάτω. Εκτός από τη δουλειά τους, εκεί τους έβρισκες σπάνια. Εννοώ εκεί  που ήταν διορισμένοι, γιατί όλοι σχεδόν ήταν. Σε νομαρχίες, δήμους, εφορίες, πολεοδομίες ή  εκλεγμένοι σε εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνεταιρισμούς. 

ΕΣΠΑ: χρηματοδότηση από την ΕΕ των μνημονίων διαρκείας

Παναγιώτης Μαυροειδής
Δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός και ο Βενιζέλος που μας έχουν γανώσει το κεφάλι από το πρωί μέχρι το βράδυ, για την ''εξασφάλιση υψηλής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ''. Είναι που δεν υπάρχει και υποψήφιος δήμαρχος, που για να δείξει πως έχει γνώσεις του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, δεν παραλείπει να υπόσχεται και ‘’αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ’’. Ο στόχος αυτός αποτελεί την μοναδική σχεδόν απάντηση στο πρόγραμμα του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αλλά και όλων σχεδόν των υποψηφίων που στηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Λέτε η ΕΕ να μας χαρίζει το σχοινί με το οποίο θα κρεμάσουμε τα μνημόνια που μας επέβαλε ή και θα πνίξουμε την ίδια; Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Η Κομμούνα του Παρισιού: Το πρώτο άλμα στον ουρανό

Σοφία Τσάδαρη

Παριζιάνοι, ο αγώνας δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί από κανέναν, γιατί είναι ο αγώνας του μέλλοντος ενάντια στο παρελθόν, της Ελευθερίας ενάντια στο δεσποτισμό, της Ισότητας ενάντια στο μονοπώλιο, της Αδελφοσύνης ενάντια στην υποτέλεια, της Αλληλεγγύης των λαών ενάντια στον εγωισμό των καταπιεστών.
ΣΤΑ ΟΠΛΑ!
(Από το τελευταίο φύλλο της Journal Officiel de la République Française sous LA COMMUNE, 24-5-1871)
Η άνοδος της εργατικής τάξης
Η επανάσταση της 18ης Μαρτίου 1871, σύμφωνα με τον Προσπέρ Ολιβιέ Λισαγκαρέ που αφιέρωσε τα πέντε πρώτα χρόνια της αυτοεξορίας του μετά την πτώση της Κομμούνας για τη συγγραφή της ιστορίας της, είναι το υψηλότερο σημείο της παλίρροιας του αιώνα της. «Αυτό το επαναστατικό ρεύμα κυλά αδιάκοπα μέσα στην ιστορία μας, άλλοτε στο φως της μέρας και άλλοτε υπόγεια όπως κάποια ποτάμια που χάνονται στα βάραθρα ή στην άμμο για να φανούν ακόμη πιο ορμητικά κάτω απ' τον έκπληκτο ήλιο»[1]. Ο 19ος αιώνας σημαδεύεται από τη σταθερή και ακαταμάχητη άνοδο της εργατικής τάξης.

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ!

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αποτελεί πραγματική πρόκληση κατά του λαού των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, η βάναυση παραποίηση της αλήθειας από τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Μαρινάκη και τα επιτελεία προπαγάνδας του, για το θέμα των Ρομά Χαλανδρίου.
Με συνεντεύξεις τύπου, που σκόπιμα αποπροσανατολίζουν, εστιάζοντας σε δευτερεύουσες λεπτομέρειες (όπως η ανάκληση της άδειας οικίσκων στο Κανδήλι, που αφού την εξέδωσε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεγαρέων, στην συνέχεια την ανακάλεσε η ίδια αναιρώντας τον εαυτό της - δηλαδή Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, όπως λέει ο λαός), ο απερχόμενος δήμαρχος θριαμβολογεί παραπλανητικά, ότι δεν θα έλθουν οι Ρομά Χαλανδρίου στο Κανδήλι.

Δήμοι: από τις δομές δημόσιας πρόνοιας στην «αλληλεγγύη» της «κοινωνίας των πολιτών»

Κωνσταντίνος Καραμανλής*
Είναι φανερό από την καθημερινότητα που βιώνουμε ότι οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης και της κυρίαρχης πολιτικής επιδεινώνουν την «κατάσταση της εργατικής τάξης» στην Ελλάδα με ραγδαίους ρυθμούς. Σήμερα, με την τεράστια και συνεχώς διογκούμενη ανεργία και φτώχια, καταλαβαίνουμε ότι τίθενται με οξύ τρόπο ζητήματα επιβίωσης για ένα συνεχώς αυξανόμενο κομμάτι του πληθυσμού.
Ως απάντηση στην όξυνση του κοινωνικού προβλήματος δημιουργούνται και προωθούνται μέσω του κράτους, της ΕΕ, διεθνών οργανισμών, καπιταλιστικών επιχειρήσεων, δήμων, περιφερειών, εκκλησίας, ΜΚΟ, δομές αλληλεγγύης με ποικίλα σχήματα και παραλλαγές.

Επίκαιρη ερώτηση του Βασ.Οικονόμου για το χαράτσι

Προς : Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Νέο «χαράτσι» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αττική;

Κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη πληροφορούμαστε από έγκυρες ενημερωτικές ιστοσελίδες ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου σε ακίνητα τα οποία έχουν ανεγερθεί εδώ και δεκαετίες, θεωρούνται εδώ και δεκαετίες απολύτως νόμιμα χωρίς να αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά με αφορμή την κατάρτιση του κτηματολογίου, ξαφνικά το ελληνικό δημόσιο εγείρει ιδιοκτησιακές αξιώσεις. 

ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο ανεξάρτητος συνδυασμός "ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ" ενόψει των Δημοτικών Εκλογών του Μαίου και στο πλαίσιο των διεργασιών για την στελέχωση του ενεργού δυναμικού της, με στόχο  πάντα την ενεργοποίηση νέων ανθρώπων, για νέες και δημιουργικές πολιτικές ιδέες, ανακοινώνει  επισήμως  την υποψηφιότητα,  για την ανάδειξή τους σε Δημοτικούς Συμβούλους, του 30χρονου Ιωάννη Παντελάκη και του 25χρονου Ηλία Μουσταϊρα.