Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρώ ή Εθνικό Νόμισμα: Ένα οικονομικό ζήτημα με ψυχικές προεκτάσεις

     Του Δημήτρη Ν. Αγιομυργιαννάκη*
Μετά από την πρόσφατη προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην μερίδα αυτή του πολιτικού κόσμου της χώρας, που θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να παραμείνει στο Ευρώ και με δεδομένο τη διαφαινόμενη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και προθύμων που θα προκύψει στις επικείμενες εκλογές, γίνεται επιτακτική όσο ποτέ, η ανάγκη να εκπροσωπηθεί πολιτικά και κοινοβουλευτικά το μέρος αυτό της κοινωνίας, που στήριξε την απελθούσα κυβέρνηση, στην υπόσχεση της για σκληρή διαπραγμάτευση εντός του Ευρώ, υπό την προϋπόθεση να μη δεχτεί καμία θυσία για το νόμισμα αυτό. Οι ραγδαίες εξελίξεις μετά την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου από τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες πολιτικές εφεδρείες του συστήματος επιβάλλουν όχι μόνο την επεξεργασία ενός σχεδίου εξόδου από το Ευρώ αλλά και μια αποσαφήνιση των λόγων για τους οποίους, η επιλογή της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα προκαλεί τόσο μεγάλη αναταραχή, στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, που συντάσσονται με το ενιαίο νόμισμα.

Το Πένθος για την Ελπίδα που δεν ήρθε και οι Εκλογές του Σεπτεμβρίου

του Δημήτρη Ν. Αγιομυργιαννάκη*
Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου φαίνεται να είναι οι πλέον «υποτονικές» και «αδιάφορες» από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η βαθμιαία αλλά και σύντομη εναλλαγή του συναισθήματος των πολιτών, από την αισιοδοξία, τη χαρά και κυρίως την ελπίδα που προκάλεσε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, στην απόλυτη απογοήτευση και την απόγνωση που σήμανε η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο μελαγχολικό τόπο στον οποίο κυριαρχεί η θλίψη. Για ένα μεγάλο μέρος των πολιτών όμως, που στήριξαν και βάσισαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που βιώνουν είναι κάτι που ξεπερνά την απλή θλίψη. Είναι χωρίς υπερβολή ένα βαρύ πένθος.

Ενημερωτικά δελτία από το Δήμο Μεγαρέων

Τεράστιες οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα Δημοτικά  Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, λείπουν 61 Δάσκαλοι και 10 Νηπιαγωγοί

Ασχημα ξεκίνησε η σχολική χρονιά εφέτος για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι ελλείψεις είναι τεράστιες.
 Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης ενήργησε τάχιστα και   απέστειλε άμεσα  έντονη αναφορά  – καταγγελία  στην υπηρεσιακή Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων  Κα Κιάου Αγγελική – Ευφροσύνη,  με κοινοποίηση στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κ.  Λόντο Χαράλαμπο και στους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία επισημαίνεται, πως ο Δήμος θα προβεί σε δυναμικές δράσεις, σε περίπτωση που δεν καλυφθούν ΑΜΕΣΑ οι ανάγκες όλων των Σχολείων.

Η επιτομή της ασχετοσύνης από τον «μαέστρο» της κακοδιαχείρισης κ. Μαρινάκη

            Αφορμή για το παρόν Δελτίο Τύπου στάθηκε ένα κατάπτυστο κείμενο του συνδυασμού (;;;) ΜΕΓΑΡΑ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ, μιλά για μία διαδικασία «μαϊμού» (καμαρώστε επίπεδο) στην οποία προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων και την οποία μάλιστα υπερψήφισαν 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης. Δίχως ίχνος επιχειρηματολογίας, γνώσης του αντικειμένου και φυσικά με το γνωστό πεζοδρομιακό επίπεδο προσέγγισης της πολιτικής ζωής του τόπου, ο κ. Μαρινάκης προσπαθεί να «δηλητηριάσει» την κοινή γνώμη με ανακρίβειες και ψεύδη, προφανώς κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ AIMS/IAAF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 η επίσημη καταμέτρηση και πιστοποίηση του Ημιμαραθωνίου «Στα Χνάρια του Παυσανία» με την επίσημη μεθοδολογία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF). Ο Κος Δούσης επίσημος καταμετρητής των φορέων  IAFF/AIMS μέτρησε δύο (2) φορές τη διαδρομή του ημιμαραθωνίου δρόμου με ποδήλατο στη ρόδα του οποίου είχε τοποθετηθεί ειδικό όργανο. Με την καταμέτρηση αυτή εξασφαλίσαμε:

Εκδιώκεται ή διώκεται ο αγροτικός κόσμος?


Στις 16 Σεπ 2015 διάφορες ομάδες πρωτοβουλίας από τον αγροτικό κόσμο δήλωσαν ότι προτίθενται να κάνουν κινήσεις προσέλκυσης του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης στα χρονίζοντα προβλήματα του αγροτικού τομέα και σε νεοπαρουσιασθέντα, μεταξύ των οποίων το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων, οι εκδιώξεις από πατρογονικές εστίες, οι βοσκήσιμες γαίες κλπ.
Αν και τα θέματα έχουν τεθεί από καιρό, θρυαλίδα τελικά φαίνεται ότι είναι η διαδικασία «debate» της 9ης Σεπ 2015, όπου τα αγροτικά θέματα έπεσαν σε βαθμό «ανυπαρξίας». Χωρίς να θέλουμε να προκαταλάβουμε κανένα, μοιάζει να επιβεβαιώνεται η θεωρητική προσέγγιση, ότι οι αγροτικές κοινωνίες και οι αστικές κοινωνίες είναι δύο εντελώς ξεχωριστοί τρόποι ζωής και μάλιστα χωρισμένες σε δύο «στρατόπεδα», με καταγεγραμμένα θύματα μόνο από την πλευρά των αγροτών. (καθ Γ. Δαουτόπουλος, 2009)