Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΑΠΟΨΗ που κυκλοφορεί


Ο αστακός κρατά το «κλειδί» της αιώνιας ζωής;

Είναι ένα από τα ελάχιστα είδη που αψηφούν τη διαδικασία της γήρανσης και η μελέτη του μπορεί να οδηγήσει στην επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής και σε θεραπείες για διαφορετικές νόσους

Τους έχουμε συνδέσει με λουκούλλεια γεύματα και «εκρήξεις» χοληστερόλης. Όταν δεν βρίσκονται όμως στο τραπέζι του φαγητού, οι αστακοί ίσως κρατούν το μυστικό για μια υγιή, μακρά - ίσως και αιώνια - ζωή.
Αψηφούν τη διαδικασία της γήρανσης
Και αυτό διότι είναι από τα ελάχιστα όντα στον πλανήτη που φαίνεται να αψηφούν τη διαδικασία της γήρανσης. Ο αδυσώπητος χρόνος που περνά «χαρίζει» στους ανθρώπους αρθρίτιδα, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα μνήμης και σοβαρές νόσους.
Την ίδια στιγμή όμως οι αστακοί εμφανίζουν «ανοσία» στα δεινά της ηλικίας. Βεβαίως και μπορούν να τραυματιστούν ή να παρουσιάσουν ασθένειες, μπορούν επίσης να έχουν άδοξο τέλος καταλήγοντας στην κατσαρόλα. Ωστόσο ο θάνατός τους δεν επέρχεται εξαιτίας της φυσικής φθοράς, της γήρανσης των κυττάρων τους. Διότι τα κύτταρά τους δεν γερνούν ποτέ!

Να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας στην Αττική

Στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με τους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, παραβρέθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλης Οικονόμου.
Ο Βασίλης Οικονόμου εκτίμησε ως θετική την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας και ζήτησε από την κυβέρνηση να δρομολογήσει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρωτοβάθμιας υγείας στην Ανατολική Αττική. Ειδικότερα πρότεινε:
  

1.Να διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας στην Ανατολική Αττική
2. Να λειτουργήσει πολυιατρείο στον Ωρωπό
3. Να λειτουργήσει πολυιατρείο στον Διόνυσο
4. Να αναβαθμιστεί το πολυιατρείο στο Δήμο Αχαρνών
5. Να αξιοποιηθούν μέσα από ενιαίο σχεδιασμό το Κέντρο Υγείας Κερατέας και η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού στις Αχαρνές
6. Να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ραφήνας
7. Να υπάρξει κάλυψη με επικουρικούς ιατρούς των βασικών κενών των Κέντρων Υγείας
8. Να ξεκινήσουν πάλι οι διαδικασίες για την δημιουργία του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, έτσι όπως είχε δρομολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, θα ελέγξει την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Υπουργού το επόμενο διάστημα, με συστηματικό τρόπο, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, με στόχο να μην υπάρξουν περιθώρια παρέλκυσης από τα συμφωνηθέντα στην σύσκεψη. 

Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει

Γράφει ο Γιώργος Αγαλιώτης


Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τη χώρα.Απλά έως τώρα παρακολουθούσαμε μη δημοκρατικές πράξεις και τραμπουκισμούς από το αριστερό άκρο. Από χθές πλέον μπήκε επίσημα στο παιχνίδι και το άλλο άκρο, το δεξιό. Αυτή τη φορά δυστυχώς με 'φονικό'. Αυτή η κατάσταση μη περιμένετε να βελτιωθεί δεδομένου πλέον πως ο διχασμός έχει διαποτίσει σχεδόν όλα τα κοινωνικά στρώματα και κυρίως τα πιό χαμηλά εισοδηματικά.
Η λύση είναι 'οικονομική' και δυστυχώς για αυτό απαιτούνται γενναίες 'πολιτικές αποφάσεις'.Απαιτείται επειγόντως μια νηφάλια κεντρώα δημοκρατική πολιτική δύναμη με σώφρονα νέα 'πολιτικά' πρόσωπα, η οποία με όραμα και στρατηγική θα δώσει διέξοδο στο τόπο.
 Όσο η ανέχεια, η φτώχεια , η ανεργία και η έλλειψη ουσιαστικής παιδείας βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα και διαπερνούν το πετσί της κοινωνίας, ως καταστάσεις που δεν επιδέχονται βελτίωση, τα αηδιαστικά αυτά φαινόμενα θα εντείνονται έως του σημείου ενός νέου 'Εθνικού Διχασμού',οδηγώντας τη χώρα και όλους εμάς στη περιθωριοποίηση και την αυτοκαταστροφή.
Οι προαιώνιες αμαρτίες της φυλής στη χειρότερη έκφανσή τους στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.


Ρατσιστική βία και "Χρυσή Αυγή"

Του Θόδωρου Τσίκα*


Σήμερα ο ελληνικός λαός περνάει πολύ δύσκολες στιγμές. Η οικονομική κρίση εξουθενώνει τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους. Πολλές δομές του κράτους και της κοινωνίας αδυνατούν να στηρίξουν όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι θεσμοί υφίστανται σκληρή κριτική, ως υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας. Δημιουργείται ένα αντι-πολιτικό και αντι-κοινοβουλευτικό κλίμα. Η απελπισία, όμως, δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Θεωρίες συνωμοσίας διαδίδονται, εκτοπίζοντας έτσι την ψύχραιμη σκέψη, την λογική ανάλυση, τον ορθό λόγο. Είναι σίγουρο ότι στο έδαφος αυτό μπορούν να αναπτυχθούν πιο εύκολα αντιδραστικές θεωρίες, αυταρχικές πρακτικές, λαϊκιστικές και δημαγωγικές εξαγγελίες, παρωχημένες και οπισθοδρομικές αντιλήψεις.

Χωρίς οξυγόνο (ρευστότητα) οι επιχειρήσεις πεθαίνουν ή φεύγουν

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος



Είναι σαφές, το λέμε και το γράφουμε από την πρώτη ημέρα που ενέσκηψαν τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία.
Η πιστωτική ασφυξία που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες, πνίγει ως θανατηφόρος βρόγχος τις ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμη και τις πλέον υγιείς.
Ακόμη κι αν κάποιες φορές οι επιχειρήσεις καταφέρουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, τα επιτόκια είναι τόσο υψηλά, σχεδόν απαγορευτικά, που τους στερούν οποιοδήποτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Αν σ’ αυτά προσθέσει κάποιος και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πέριξ των επιχειρήσεων, την εναντίωση στο κέρδος που διακατέχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, αλλά και το υψηλότατο κόστος του δημοσίου τομέα για την συντήρηση του οποίου αναγκαστικά καταφεύγουμε στην υπέρμετρη φορολογία και λοιπά παρελκόμενα αυτής, εύκολα αντιλαμβάνεται για ποιον λόγο δεν πρέπει ν’ αποτελεί έκπληξη η απόφαση της Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.
Άλλωστε πριν τη Βιοχάλκο είχαν προηγηθεί κι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως μικρομεσαίες που μεταφέρθηκαν σε γειτονικές χώρες, όπου τόσο το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ευέλικτο, όσο και τα φορολογικά δεδομένα πιο ελκυστικά.

Ο «αγώνας» θα…συνεχιστεί


Του Θανάση Νικολαΐδη

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ σε καθεστώς ατιμωρησίας. Κάτι άκουσαν για «Πολυτεχνεία» και δοξασμένους, για «Εδώ Πολυτεχνείο» και βολεμένους. Μια δυο, λοιπόν, και στον «αγώνα»! Πάμε για κατάληψη και έπονται τα αιτήματα. Ξενυχτάμε στο σχολείο με χαρτάκι, τσιγαράκι και ταβλάκι κι «ανεβαίνουμε» στης συμμαθήτριας τα μάτια (αν κι αυτή δεν είναι δίπλα μας ως…αγωνίστρια).

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν το νοιάστηκε να πειθαρχήσουν τα παιδιά. Ούτε σε σχολικούς κανόνες (στα χαρτιά), ούτε από κοινωνική ευαισθησία για υπακοή στους νόμους. Και, βέβαια, η Πολιτεία «κινείται» στην ψηφοθηρική ρότα των ανθρώπων της, που ζουν και αναπνέουν για της εξουσίας την ηδονή.

ΚΙ αν είδες τη μαθήτρια στην τάξη με ρουζ, μες και αρώματα, αν άκουσες τον μαθητή με τη βρισιά κι όλους μαζί να κολυμπούν στη «μόρφωση» των αποστηθισμένων, μη σου φανεί πως το «σύστημα» είναι εκτός ελέγχου. Το αντίθετο! Είναι επιμελώς συντηρημένη μηχανή, που βγάζει πολίτες και πολιτικούς, βγάζει και καταληψίες-αγωνιστές.

ΟΙ καθηγητές απεργούν. Για τα δίκια τους, απέναντι σε μιαν αναξιόπιστη Πολιτεία που διαβεβαιώνει και υπόσχεται, αλλά το δράμα της είναι πως δεν την πιστεύουν. Δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα, δεν προδικάζουμε την εξέλιξη. Ωστόσο, είμαστε σίγουροι πως την παραπάνω «προκατασκευασμένη», ώριμη και σφριγηλή μαθητική «ύλη» θα την…εκμεταλλευθούν. ΟΛΜΕ και κόμματα. Η μεν μη δυσαρεστηθούν οι βολεμένοι του κλάδου των μαθητεμπόρων (παράνομα ιδιαίτερα) και των 99% «επαπειλούμενων», τα δε μη δεν πέσει το κάστρο. Λες και είναι ηδονικό να κυβερνάς, σήμερα, όπως ήταν κάποτε.

ΑΥΡΙΟ λήγει η απεργία των καθηγητών με τα «προληπτικά» αιτήματα, αλλά «ο αγώνας συνεχίζεται». Με τον μαθητόκοσμο στα παρατημένα μετερίζια των μεγάλων και στη σκοπιά, μην εισβάλει η μόρφωση απ’ τις πόρτες, μη τρυπώσει η πειθαρχία απ’ το παράθυρο.

ΑΛΛΟΥ (σε χώρες πειθαρχημένων που μας…δανείζουν), είναι αδιανόητη η κατάληψη. Αν συμβεί, τους παίρνει σηκωτούς η αστυνομία, ανεξαρτήτως ηλικίας, ιδεών και αιτημάτων.

ΣΤΟΝ «αγώνα», λοιπόν, αλλά η ζημιά έγινε. Κοινωνία απείθαρχων, με…διαπαιδαγώγηση «εξ απαλών ονύχων» τους.

Φασιστοειδή κτύπησαν εκπαιδευτικό επειδή τους επέπληξε


Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πορείας των εκπαιδευτικών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως μεταδίδει το thestival.gr, κουκουλοφόροι είχαν αρπάξει ελληνικές σημαίες από 
κατάστημα στην οδό Βενιζέλου.

Όταν η πορεία περνούσε από την Εγνατία τέσσερις από αυτούς βγήκαν στην άκρη του
 δρόμου και κρέμασαν στην περίφραξη
του Μετρό μία ελληνική σημαία με σκοπό να την κάψουν.

Τότε ένας εκπαιδευτικός που συμμετείχε στην πορεία τους πλησίασε και τους είπε «Τι κάνετε; Αφήστε τη σημαία. Γιατί θέλετε να την κάψετε;». Οι κουκουλοφόροι του επιτέθηκαν με γροθιές 
και εκείνος ανταπέδωσε αρχικά τα χτυπήματα. Σε λίγα δευτερόλεπτα είχε περικυκλωθεί από
 20 κουκουλοφόρους.

Αυτοί που ήταν πιο κοντά του τον χτυπούσαν με μανία. Λίγο αργότερα αποχώρησαν αφήνοντάς 
τον αιμόφυρτο. Περαστικοί και άλλοι εκπαιδευτικοί που βγήκαν από την πορεία έτρεξαν δίπλα 
του για να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Οι κουκουλοφόροι ενσωματώθηκαν με την πορεία και αποχώρησαν. Ο εκπαιδευτικός δήλωσε στους αστυνομικούς ότι δεν θέλει να κάνει δήλωση ενώ μετέβη στο νοσοκομείο μόνος του. 
Πρόκειται για εκπαιδευτικό που είναι μέλος της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, υπηρετούσε σε 
ΕΠΑΛ και από τις 23 Ιουλίου έχει τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.