Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Γιατί ο Che Guevara δεν νικήθηκε ποτέ

Παναγιώτης Μαυροειδής
Λένε πως αν τύχει και μια μάνα χάσει το παιδί της, τότε αυτή πεθαίνει κάθε χρόνο τουλάχιστον μια φορά. Στην επέτειο του πρόωρου θανάτου. Και πως δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος και πιο βαριά ισόβια καταδίκη.
 
Δεν είναι όμως ως φαίνεται πάντα έτσι. Υπάρχει ένας παράξενος θεός που είναι στοργικός με τις μανάδες που έχουν πονέσει πολύ. Σε αυτές που έτυχε να τους σκοτώσουν, να τους αδικήσουν ή να τους πληγώσουν πολλά από τα παιδιά τους, τους χαρίζει κάποιους μοναδικούς γιούς και υπέροχες κόρες. Αυτά τους τα ιδιαίτερα παιδιά, σα χαθούν, όχι μόνο δε γίνονται πηγές δακρύων, αλλά γεννιούνται κάθε χρόνο, ξανά και ξανά. Γλυκαίνοντας τον πόνο της μάνας για τη μεγάλη απώλεια, αλλά και χαρίζοντας χαμόγελα και αισιοδοξία σε όλους.
 

Άρθρο σύνοψης επικαιρότητας agriazwa

Για το Στουρνάρα, την "εκτρωματική" συμμορία του και την πραγματική οικονομική κατάσταση σήμερα

"Εμείς. Τα θύματα τους. Τα πειραματόζωα τους. Οι όμηροι τους. 
Γιατί έτσι μας αντιλαμβάνονται, έτσι μας διαχειρίζονται και έτσι μας μεταχειρίζονται οι πολιτικοί και οικονομικοί μας κοτζαμπάσηδες. 
Δια του λόγου το αληθές, ιδού τι δήλωσε σε πρόσφατη εκπομπή ο Στουρνάρας, ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής του ευρωζουρλομανδύα και ο τωρινός επιτελάρχης του κοινωνικού προκρουστισμού για τα δράματα του μέσου Έλληνα. Όταν σε πρόσφατη εκπομπή του έγινε η περιγραφή της απόγνωσης ενός ζευγαριού που όταν χάσαν και οι δυο τις δουλειές τους πανικόβλητοι κατέφυγαν στην έκτρωση, ο υπουργός έδωσε την ηθική του κρίση για τον άντρα: «Είναι άξιος της τύχης του.»
Άξιος της τύχης του. Άξιοι της τύχης μας. Ναι από μια σκοπιά. Κάποιοι δώσαν τα κλειδιά του πολιτικού μας οίκου σε λωποδύτες και απατεώνες. Κατά κάποιο τρόπο πλείστοι Ελλήνων ψηφοφόρων άνοιξαν την κερκόπορτα στους εισβολείς. Ξανά και ξανά. 
Ίσως ο δύστυχος άντρας που συμφώνησε με τη γυναίκα του να μην φέρουν ανθρώπινη ζωή μέσα στα σκατά να ψήφισε κάποτε Σημίτη, ή ΓΑΠ, ή Σαμαρά. Ίσως και όχι. Αλλά αυτήν την «τύχη» δεν τη δημιούργησε ο ίδιος. Δεν γνώριζε για το ελληνικό χρέος, δεν συμμετείχε σε κανένα δημοψήφισμα για το ευρώ, δεν ψήφισε τα μνημόνια, δεν έκλεισε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια. Δεν σκότωσε. Δεν έκλεψε. Δεν καταχράστηκε λεφτά. 
Ξέρετε πολύ καλά κε Στουρνάρα ποιοι κάναν τα παραπάνω εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού. 
Και όχι. Δεν θα τη βγάλετε καθαροί «καρφώνοντας» τους χαμηλόβαθμους επιχειρησιακούς του συστήματος εξουσίας, τους μπράβους του τους χρυσαυγίτες.
Γιατί την ηθική αυτουργία και το σχεδιασμό για τα συντριπτικά περισσότερα εγκλήματα στην Ελλάδα, την έχουν οι ελληνικές ελίτ και τα αφεντικά τους." 
Περισσότερα στο ανεξάρτητο 
http://agriazwa.blogspot.gr/2013/10/normal-0-false-false-false-el-x-none-x.html


Εκδήλωση της Αντιφασιστικής


Άσε το κακό να βγει


Το ιστορικό-φιλοσοφικό επεισόδιο είναι γνωστό, πρόσφατα έγινε και ταινία. Η Γερμανοεβραία πολιτική φιλόσοφος Χάνα Άρεντ αναλαμβάνει το 1962, για λογαριασμό του αμερικανικού περιοδικού «New Yorker», να παρακολουθήσει τη δίκη του Άντολφ Άιχμαν, ενός εκ των εμπνευστών και εκτελεστών του Ολοκαυτώματος, στην Ιερουσαλήμ. Η πολύμηνη δίκη και η διεισδυτική παρατήρησή της από την Άρεντ απέδωσαν το κλασικό, αν και αμφιλεγόμενο στην εποχή του, δοκίμιο «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ: έκθεση για την κοινοτοπία του κακού». Η άποψη της Άρεντ, που προκάλεσε υστερικές αντιδράσεις από ετερόκλητες πλευρές, ήταν ότι το απόλυτο κακό μπορεί να συντελεστεί από εντελώς «κανονικούς» ανθρώπους, ανθρώπους σαν όλους μας. Αξιοπρεπείς συζύγους, τρυφερούς γονείς, φιλότιμους γραφειοκράτες ή ανθρώπους «σοκαριστικής μετριότητας», όπως λέει η Άρεντ, υποταγμένους ωστόσο στο καθήκον να τηρούν κανόνες, διαταγές, εντολές, όσο παράλογες κι απάνθρωπες κι αν είναι. Ο ίδιος ο Άιχμαν, κατά την ανάκρισή του, δήλωσε πως είχε ζήσει όλη τη ζωή του σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες του Καντ, κι ιδιαίτερα με βάση την καντιανή αντίληψη για το καθήκον.

Β. Οικονόμου: «Ζητάμε εδώ και τώρα δίκαιες λύσεις για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου συζητήθηκε στην Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την δίκαιη αντιμετώπιση των στελέχων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι πέρα από τις βαριές αδικίες που υπέστησαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μισθολογικά σε βαθμό μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους μισθοδοτούμενους από το ελληνικό δημόσιο, υπάρχουν και άλλες σοβαρές αδικίες που έχουν εντοπιστεί και οι οποίες όσο διαιωνίζονται απογοητεύουν τα στελέχη και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για προπαγάνδα από τα ναζιστικά μορφώματα που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα. Προκειμένου η πολιτεία να αποδείξει στην πράξη ότι βρίσκεται στο πλευρό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ηθικό τους και τις δημοκρατικές πεποιθήσεις που κυριαρχούν στην συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών, οφείλει άμεσα να διορθώσει αδικίες που έχουν επιβληθεί σε βάρος τους, ιδίως όσες δεν έχουν καν δημοσιονομικές επιπτώσεις. Κύριες παρεμβάσεις αποκατάστασης των αδικιών χωρίς κόστος είναι:

Άλλος για το άκρο μας;

Κώστας Φουρίκος
Δήλωση του Αλκίνοου Ιωαννίδη από την συναυλία μία εξόρυξη που δε θα γίνει'':
''Δε μπορείς να απέχεις όταν άνθρωποι αγωνίζονται για τον τόπο τους, το χώμα τους, τα σπίτια τους, τα παιδιά τους, το μέλλον τους.
Αυτό είναι πατριωτισμός.
Το να παλεύεις με νύχια και με δόντια ώστε ο τόπος σου να συνεχίσει να υπάρχει και να μπορούν να τον χαρούν οι άλλοι άνθρωποι που έρχονται μετά από σένα (...)
Όταν είσαι τέτοιος πατριώτης αγαπάς και τις πατρίδες των άλλων ανθρώπων, όλων των άλλων, που είναι αλλού, που έχουν άλλους τόπους και που και αυτοί πρέπει να αγωνίζονται για τον τόπο τους. Όχι ο ένας τόπος ενάντια στον άλλο. Ο καθένας για τον δικό του τόπο και μέσα από αυτό για τον τόπο όλων των άλλων ανθρώπων''

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΓΑΡΩΝ & ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ

Θέλοντας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να αποκαλύψουμε την πραγματική διάσταση του θέματος αναφορικά με τις επιχορηγήσεις των 32 εκατ. ευρώ περίπου προς το Δήμο μας από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες παρουσιάζονται ως ο «καρπός» των διαρκών προσπαθειών της σημερινής διοίκησης του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα ακόλουθα:
- Όσον αφορά τα 12 εκατ. ευρώ περίπου που δόθηκαν στο Δήμο μας (και που στην ουσία πιστώνονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων απευθείας στους λογαριασμούς των πιστωτών), αυτά προέρχονται από παλιούς μη αποδιδόμενους πόρους που είχε παρακρατήσει το Υπουργείο Εσωτερικών από την τακτική επιχορήγηση των Δήμων, οδηγώντας τους τελευταίους σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Γ.Πάντζας για το Ντόπινγκ

‘’H Κυβέρνηση Ντοπάρεται και Διαλογίζεται’’

Σε πρόσφατη ημερίδα με θέμα το ντόπινγκ, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, η καταπολέμηση του ντόπινγκ, είναι ζήτημα ‘’απόλυτης προτεραιότητας τόσο για την Κυβέρνηση συνολικά, όσο και για τον ίδιο προσωπικά’’.
 Η απόλυτη προτεραιότητα λοιπόν. Πόσες φορές άραγε έχουμε ακούσει την έκφραση αυτή από χείλη Υπουργών; Πόσες φορές επίθετα όπως ‘’η κυρίαρχη’’, ‘’η μοναδική’’, ‘’η αποκλειστική’’, συνόδευσαν την λέξη προτεραιότητα. Αμέτρητες; Ίσως. Τόσες πάντως, που εάν η βούληση ήταν υπαρκτή, λογικά η χώρα δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα. Θα ζούσαμε σε μία κοινωνία πλήρους αρμονίας και γαλήνης. Τα παιδιά θα επιμορφώνονταν κατά προτεραιότητα ιδανικά, τα νοσοκομεία θα λειτουργούσαν κατά προτεραιότητα ως πρότυπο, η οικονομία μας θα ήταν κατά προτεραιότητα εύρωστη. Δεν θα είχαμε μνημόνια, ανεργία στο 30%, συσσίτια, εξαθλίωση, δυστυχία και αυτοκτονίες. Με την διαφορά ότι τα αμέτρητα επίθετα που συνοδεύουν την ‘’προτεραιότητα’’ και απαγγέλλονται με στόμφο, έχουν απαξιώσει την έννοια αυτή και την έχουν εξισώσει με την απόλυτη απραξία.

ΠΕΡΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ! ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ


Το κακέκτυπο πολιτικό  μοντέλο του ‘υποτιθέμενου κοινωνικού φιλελευθερισμού’ ή ‘ιδιότυπου εφαρμοζόμενου σοσιαλισμού’ το οποίο οδήγησε στον άκρατο κρατισμό και σε μια ‘δυτικού τύπου σοβιετία’  το οποίο εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται ακόμα στη χώρα επί δεκαετίες καταρρέει μέρα με την ημέρα.

Γράφει ο Γιώργος Αγαλιώτης 

Μετά τη συντελεσθείσα χρεοκοπία του 2009, την οποία βιώνουμε στο πετσί μας όλοι σήμερα, ως αποτέλεσμα του τεράστιου δανεισμού της χώρας για δημιουργία επίπλαστης ευημερίας με δανεικά, ζητούμενο είναι πλέον ένα νέο κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό  μοντέλο το οποίο θα επιφέρει νέες ισορροπίες και θα δημιουργήσει έναν πραγματικά υγιή οικονομικό κύκλο στα χρόνια που έρχονται.
Για να πορευτούμε σε αυτή τη νέα πορεία πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες δεκαετιών, να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτείας και να υιοθετήσουμε νέους κανόνες του παιχνιδιού προκειμένου να διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα και ικανότητα προσαρμογής του εφαρμοζόμενου προτύπου-μοντέλου στην Ελλάδα του 21ουαιώνα.