Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ανέλκυση ναυαγίων εντός 3 μηνών

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Μέσα σε τρεις μήνες από τη βύθισή του πρέπει να ανελκύονται τα ναυάγια σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε περίπτωση που η ανέλκυση του ναυαγίου γίνει από άλλον φορέα,τότε όλα τα έξοδο καλύπτει η εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο.
Σε περίπτωση που η ανέλκυση του ναυαγίου γίνει από άλλον φορέα,τότε όλα τα έξοδο καλύπτει η εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο.
Τα ναυάγια, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, πρέπει μέσα σε τρεις μήνες από τη βύθισή τους να ανελκύονται από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, επισημαίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσή της, η ανέλκυση πρέπει να γίνεται από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα και η δαπάνη να καταλογίζεται στην ναυτιλιακή εταιρεία.

Το ΣτΕ απέρριψε αίτηση ναυτιλιακής εταιρείας που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του λιμενάρχη Αίγινας, με την οποία πλέον του ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή αρνήθηκε να προβεί σε ενέργειες ανέλκυσης του ναυαγίου του πλοίου "Αβαντις ΙΙΙ", υποχρεώθηκε να καταβάλει τις δαπάνες ανέλκυσής του που έγινε με εντολή του Λιμεναρχείου.

Η δικαστική απόφαση προσέθτει, επίσης, ότι μόνο στις περιπτώσεις που λόγω ειδικών συνθηκών είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής η ανέλκυση δύναται να διατάσσονται άλλα μέτρα (εξουδετέρωση, καταστροφή, διάλυση).
Στις περιπτώσεις αυτές, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, απαιτείται ειδική αιτιολόγηση τόσο ως προς την ύπαρξη ειδικών συνθηκών που καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή την ανέλκυση, όσο και ως προς την πρόκριση των μέτρων που διατάσσονται.

πηγή: ΕΘΝΟΣ