Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η "Ενωση Πολιτών" γράφει για τα άτομα με αναπηρία



ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Υπάρχει άμεση ανάγκη για βελτίωση στις υποδομές και κυρίως στην συμπεριφορά της κοινωνίας και των πολιτών στα άτομα με αναπηρία.


Απαιτείται να σταματήσει ο ρατσισμός και ο ιδιότυπος αποκλεισμός ενός μεγάλου ποσοστού συμπολιτών μας, που προσωρινά ή μόνιμα αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ το 10%.


Είναι απαραίτητο η Διοίκηση του Δήμου, να εντάξει στο σχεδιασμό των υπηρεσιών της μέτρα για την βελτίωση της προσβασιμότητας και την άρση του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και παράλληλα να βοηθήσει στην κοινωνική ένταξή των.


Δυστυχώς, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες η κατάσταση στον Δήμο Μεγαρέων είναι τραγική. Η προσβασιμότητα είναι μηδενική. Για παράδειγμα στο Δημαρχείο είναι αδύνατη η πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα. Είναι όμως πολύ καλύτερη η κατάσταση στους γειτονικούς Δήμους, που σημαίνει, ότι αυτοί φροντίζουν περισσότερο για όλους τους Δημότες τους χωρίς διακρίσεις. Σε σχετικό ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας υπάρχει βαθμολόγηση των Δήμων για το υπόψη θέμα. Η βαθμολογία έχει ως εξής: Νέα Πέραμος τέσσερα, Ασπρόπυργος τέσσερα, Ελευσίνα έξι, Μέγαρα ΜΗΔΕΝ.


Το κακό με το Δήμο Μεγαρέων είναι, πως όχι μόνο δεν κάνει κάτι, για να βελτιώσει την πολύ άσχημη κατάσταση, που επικρατεί, όσον αφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε κτίρια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, αλλά ακόμα και στα όποια λιγοστά έργα κατασκευάζει, δεν κάνει ούτε κατ’ ελάχιστον αυτό, που ο νόμος επιβάλλει. Π.χ. στην καινούρια πλατεία, όπου ξόδεψε του κόσμου τα χρήματα, για να την γεμίσει με μπετόν και μάρμαρα, δεν έχει κάνει την παραμικρή πρόβλεψη, προκειμένου να δώσει την δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να μπορούν, να την επισκέπτονται.


Είναι αίσχος, είναι ντροπή, είναι ρατσισμός, να αποκλείεται ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών από την χρήση ενός έργου, ενός κοινόχρηστου χώρου, που στο κάτω-κάτω το έχουν πληρώσει και με το παραπάνω όλοι οι πολίτες. Μα κανείς επιτέλους δεν επιβλέπει τα έργα; Ούτε όταν σχεδιάζονται, ούτε όταν κατασκευάζονται; Για αυτό την πλατεία την γκρεμίζουνε και την διορθώνουν συνεχώς. Ακόμα και τα μάρμαρα τα ξηλώνουν για να τα ξαναφτιάξουν. Άμα πλήρωναν από την τσέπη τους όμως….;


ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να αναλάβει άμεσα ο Δήμος πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποκτήσουν όλοι οι δημόσιοι χώροι και κτίρια προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία. Είναι χρέος, είναι καθήκον όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά, να έχουν κοινωνική ευαισθησία, να δίνουν ίσες ευκαιρίες και να παρέχουν ίδιες δυνατότητες σε όλους τους πολίτες.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.