Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Σημαντική Ημερίδα της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής για το Σχέδιο Χωροταξίας και Ανάπτυξης της περιοχής

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ







ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής με θέμα : «Η Δυτική Αττική κοιτάζει μπροστά- Σχέδιο χωροταξίας και ανάπτυξης για την επόμενη μέρα». Μια Ημερίδα που αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία γεγονότα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Δυτική Αττική αφού μέσα από αυτή αναδείχθηκαν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, τα προβλήματα οι δυνατότητές της και η συνολική αναπτυξιακή και διεκδικητική ατζέντα που θα πρέπει να προωθήσει το επόμενο διάστημα. Τη συζήτηση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.






Ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης κατά την εισήγησή του τόνισε : «Σήμερα, λοιπόν, είναι η ώρα να προωθήσουμε, όλοι οι φορείς της περιοχής, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Αττικής.Ενδεικτικά αναφέρω τις απαλλοτριώσεις παλαιών βιομηχανικών κτιρίων, για να γίνουν πολυχώροι πολιτισμού και άλλων δραστηριοτήτων. Την αξιοποίηση χώρων εγκαταλελειμμένων Στρατοπέδων.Την ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας μέχρι τη θάλασσα.Την ανάδειξη των αρχαιοτήτων από τον Σαρωνικό, ως τον Κορινθιακό κόλπο, αυτό που από παλιότερα είχε ονομαστεί «στα βήματα του Παυσανία».






Ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας είναι επίσης το ζήτημα της επέκτασης του μετρό, από το Χαϊδάρι, ως την Ελευσίνα. Το έργο αυτό, το οποίο είναι βιώσιμο καθώς καθημερινά μεταφέρονται προς το Θριάσιο 100 χιλιάδες εργαζόμενοι από το κέντρο την Αθήνας, θα αναβαθμίσει θεαματικά την περιοχή μας, θα βελτιώσει σημαντικά το Περιβάλλον και τις αναπτυξιακές προοπτικές της. Έχουμε ζητήσει επίσης την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της βελτίωσης νέας χάραξης της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας – Θήβας, με βάση τη μελέτη της Νομαρχίας μας, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουν άμεσα υποστηρικτικά έργα της Αττικής και της Εθνικής οδού, καθώς και κάποια ακόμα αντιπλημμυρικά έργα, πέραν των όσων έχουμε ήδη υλοποιήσει. Πρέπει επίσης να προχωρήσει η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού, η χωροθέτηση και άλλων ΧΥΤΑ στην Αττική ώστε να πάψει η περιοχή μας να σηκώνει μόνη της το βάρος της διαχείρισης όλων των απορριμμάτων. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό για μας είναι το ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς το ζήτημα της αδειοδότησης βιομηχανικών και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή.






Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι η Δυτική Αττική έχει εξαντλήσει τα όριά της. Είναι απόλυτη ανάγκη να θωρακιστεί η περιοχή της Δυτικής Αττικής, με μόνιμα εργαλεία παρακολούθησης και ελέγχου της Περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής. Επίσης, πρέπει να αναθεωρηθεί σε πολλές πτυχές του το νέο χωροταξικό σχέδιο». O Καθηγητής του Ε.Μ.Π Δημήτρης Καλιαμπάκος, επισήμανε δυο βασικά συμπεράσματα της Μελέτης της Ερευνητικής ομάδας του.: Πρώτον: ότι η Φέρουσα Ικανότητα της Δυτικής Αττικής ως προς την υποδοχή βιομηχανικών δραστηριοτήτων βρίσκεται στα όρια της και συχνά παραβιάζεται. Δεύτερον: Στην ανάγκη να αλλάξει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, με τον υποχρεωτικό συνυπολογισμό των επιπτώσεων από το σύνολο της βιομηχανικής δραστηριότητας.






Ο Πολιτικός Μηχανικός κος Μανώλης Μπαλτάς κάνοντας συνολική τοποθέτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο παρατήρησε ότι το Σχέδιο χαρακτηρίζεται από Χωροταξική Μονομέρεια που ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Επίσης τόνισε ότι σε πολλά σημεία με θετικές αναφορές για τη Δυτική Αττική δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα. Ο κ. Μπαλτάς στάθηκε σε μια δέσμη προτάσεων ιδιαίτερα για την ενίσχυση του Δημόσιου Κοινωνικού Εξοπλισμού, τον προσδιορισμό επί χάρτου των αποθεμάτων γης, τις προτάσεις για την αναβάθμιση του αστικού τοπίου μέσα από τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων και την αναβάθμιση υφισταμένων κτηρίων. Μετά τις βασικές εισηγήσεις, παρεμβάσεις έκαναν Δήμαρχοι της περιοχής όσο και τεχνοκράτες για ειδικά θέματα.






Ο Καθηγητής κ. Ι. Φραντζεσκάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης του Μετρό προς στην περιοχή και την ανάγκη ενίσχυσης του εσωτερικού δικτύου οδικών υποδομών, ώστε να μπορέσει η περιοχή να σηκώσει το βάρος των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στη Δυτική Αττική. Ο κ. Β. Κορκίδης Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου προχώρησε σε έκκληση για στενότερη συνεργασία μεταξύ αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικού κόσμου – και ειδικά των μικρών και μεσαίων – καθώς και την ανάγκη αυστηρού προσδιορισμού των εμπορικών χρήσεων. Ο Χωροτάκτης- Πολεοδόμος κ. Α. Πανταζής στάθηκε στην προστασία και ανάδειξη του εξωαστικού χώρου της περιοχής μας, την εξυγίανση και λειτουργική αναβάθμιση των παραγωγικών χώρων του Θριασίου Πεδίου με την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού των Βιομηχανικών Πάρκων, καθώς και για την απαλλαγή από αστικά και βιομηχανικά λύματα των πανέμορφων ακτών της περιοχής.Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι προτάσεις του για την αξιοποίηση – ανάδειξη της παράκτιας ζώνης καθώς και για την ανάπλαση των πιο προβληματικών οικιστικών περιοχών των πόλεων και οικισμών της περιοχής.






Ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Ι. Μεταξάς τόνισε την ανάγκη προβολής του πολιτιστικού μας πλούτου, μέσα από επενδύσεις για την δημιουργία και ανάπλαση πολιτιστικών χώρων, καθώς και την στήριξη πολιτιστικών θεσμών.






Ο Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος κ. Λ. Σταματόπουλος επεσήμανε τις προτάσεις του για την σύνταξη μελετών προστασίας και Διαχείρισης των Δασών, την εκπόνηση σχεδίων πυροπροστασίας και καταστολής Δασικών πυρκαγιών, την δημιουργία σύγχρονου συστήματος πυρανίχνευσης στα σημαντικά Δάση της Δυτικής Αττικής, την δημιουργία δικτύου περιπατητικών διαδρομών, καθώς και την πρόταση για δημιουργία ελεγχόμενης κυνηγητικής περιοχής στα δάση της περιοχής μας. Πολύ σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις των Δημάρχων και των λοιπών φορέων της περιοχής τις οποίες ο Νομάρχης δεσμεύτηκε να αναδείξει στην έκδοση που θα ακολουθήσει ώστε να συνεκτιμηθούν από όλους τους αρμοδίους. Κλείνοντας την Ημερίδα ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής τόνισε «Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε ένα βήμα μπροστά για την περιοχή μας. Αξιολογήσαμε την πραγματικότητα. Ουσιαστικά καταρτίσαμε ένα νέο οδικό Αναπτυξιακό Χάρτη για την Δυτική Αττική».






Το παρόν στην Ημερίδα έδωσαν ο Βουλευτής του ΣΥΝ κ. Αθανάσιος Λεβέντης, οι Αντινομάρχες Σταυρούλα Δήμου, Αθανάσιος Μακρυνώρης, Γιάννης Πομώνης και Βασίλειος Τόλης. Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Ανδριανός Μιχάλαρος, Μιχάλαρος Θεόδωρος, Έλλη Κατσανού Σάββας Σάββας, Ντάφλος Χρήστος, Ξανθόπουλος Παναγιώτης, Λεωνίδας Μίχας, Γιάννης Βασιλείου, Γιώργος Λιάκος, Παπαπολυχρονίου Κωνσταντίνος, Λουλούδας Νίκος, Οι Δήμαρχοι Ελευσίνας Γεώργιος Αμπατζόγλου, Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου, Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς, Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, Μαγούλας Θεόφιλος Ρόκας, Μεγάρων Δημήτρης Στρατιώτης, Νέας Περάμου Σταύρος Φωτίου, Βιλίων Παναγιώτης Ρούσσης Ζεφυρίου Φωτεινή Γιαννοπούλου, Φυλής Μπουραίμης Δημήτρης, Οινόης Πέππας Κωνσταντίνος. Επίσης συμμετείχαν πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων της περιοχής και Επιστημονικών Φορέων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.