Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

του Πέτρου Λουκά

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά ;
Είναι μεν μια λαϊκή ρήση , όμως στην πράξη για να επαληθευτεί χρειάζεται να εξαρτάται από το αντικείμενο, την αιτία.
Έτσι συντηρείται και το κλίμα κερδοσκοπίας με την διασπορά ανυπόστατων φημών. Είναι η αφορμή που προδικάζει την αιτία. Είναι το μυστικό όπλο των απανταχού εις την γη καιροσκόπων και κερδοσκόπων, που επιμένουν να συντηρούν φήμες χωρίς εμφανή αίτια μόνο και μόνο αποσκοπώντας σε ίδιο οικονομικό όφελος.
Έτσι και παρά τις επίμονες διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης , η φημολογία για ενδεχόμενη χρεοκοπία δεν λέει να κοπάσει. Τι κι αν κορυφαίοι οικονομολόγοι μιλούν για σταδιακή ανάκαμψη από την κρίση, αυτοί οι κύκλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα και συνεχίζουν.
Έχουν εξαπολύσει τα παπαγαλάκια τους που διαδίδουν ό,τι αντίθετο χρειάζεται για να συντηρήσουν την αναστάτωση και να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες.
Η ευρωπαϊκή ένωση προσβλέποντας στην εκτόνωση της κρίσης στην ευρωζώνη, αν και αργά , πήρε μέτρα προστασίας και προσπαθεί σε καθημερινή βάση να ελέγχει την κατάσταση .
Παρά ταύτα στην χώρα μας συμβαίνει το εξής : Υπάρχουν ξένες τράπεζες που έχουν βάλει στο μάτι τις καταθέσεις των Ελλήνων και οι όποιες στέλνουν τα παπαγαλάκια ,(τα οποία έχουν πλήρη άγνοια των στοιχείων και δεδομένων της ελληνικής οικονομίας )να δημιουργούν πανικό στους Έλληνες Πολίτες.
Ανάμεσα τους και Έλληνες δημοσιογράφοι και ΜΜΕ . Εξ ού και η αντίδραση από πολίτες με καταγγελία τους και άσκηση διώξεων μετά από εισαγγελική παραγγελία.
Αυτοί λοιπόν φημολογούν επιστροφή στην δραχμή διασπείροντας ψευδώς ότι το κράτος κόβει δραχμές και πεντοχίλιαρα στο εθνικό νομισματοκοπείο , και πως επίκειται πτώχευση.
Επίσης ανέπτυξαν όργιο φημών μόλις οι συνθήκες ρευστότητας στις τράπεζες είχαν αρχίσει να ομαλοποιούνται .
Σύμφωνα δε και με πηγές στον τραπεζικό κύκλο , που είναι σε θέση να γνωρίζουν ,τα σενάρια αυτά εκπορεύονται πάντα από τα ίδια αγγλοσαξονικά κέντρα που έχουν βάλει στόχο την ευρωζώνη και χρησιμοποιούν κάθε αφορμή για να επιτεθούν στο ευρώ.
Επίσης διάφοροι οικονομικοί αναλυτές , συντηρούν την φημολογία , χωρίς να γνωρίζουν τα μεγέθη, τα χαρακτηριστικά και την δυναμική της ελληνικής οικονομίας, παραλείποντας σημαντικά στοιχεία και προβαίνοντας σε αυθαίρετα συμπεράσματα , δημιουργούν αρνητική εικόνα που επηρεάζει την στάση των επενδυτών στα ασφαλιστικά , συνταξιοδοτικά και επενδυτικά κεφάλαια.
Άμεσος στόχος αυτών ,είναι οι καταθέσεις που είχαν έρθει στην Ελλάδα κατά το διάστημα της διεθνούς κρίσης, τότε που οι ελληνικές τράπεζες ήταν ασφαλέστερες από άλλες ευρωπαϊκές επειδή δεν είχαν επενδύσει σε τοξικά προϊόντα.
Έτσι προσπαθούν να αποσπάσουν καταθέσεις από τις εγχώριες τράπεζες για να δυναμώσουν την ρευστότητα τους.
Όμως αγαπητοί μου ο ελληνικός λαός δια μέσου των αιώνων έχει πάντα να επιδείξει στις δύσκολες στιγμές , συνοχή , αντοχή και ενότητα.
Το στοίχημα μας τώρα είναι να δείξουμε σοβαρότητα και να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη.
Και όπως δηλώνουν καθημερινά οι περισσότεροι τραπεζίτες της χώρας μας , η ηρεμία ,η εργασία και η σταθερότητα , είναι αυτά που θα κρίνουν την επιτυχία του προγράμματος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Για να συμβάλλω και εγώ στο θετικό κλίμα που χρειάζεται αυτή την στιγμή, θα αναφέρω στο τέλος τα λόγια του Τσάρλς Νταλάρα , διευθύνοντα σύμβουλου του Ινστιντούτου Διεθνών Οικονομικών που αναφέρει για την Ελλάδα τα εξής:
Η Ελλάδα έχει κάνει μια θαυμάσια αρχή στην προσπάθεια της για οικονομική αναμόρφωση. Δεν υποτιμώ τους κίνδυνους ή την πίεση των δύσκολων στιγμών. Έχουν ωστόσο δημιουργηθεί ευκαιρίες ανάπτυξης και υπάρχει δυναμισμός στην οικονομία, οπότε δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να φτάσετε σε πτώχευση ούτε καν σε επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση του χρέους.
Και για να κλείσω θα συμπληρώσω τα εξής: Οι φήμες έχουν και θετική και αρνητική υπόσταση. Ας κρατήσουμε τα θετικά και ας βάλουμε τα διάφορα παπαγαλάκια εκεί που ανήκουν… Στο κλουβί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.