Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Παράνομες χωματερές: Κίνδυνος για πρόστιμο 1 εκ.€ ημερησίως

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ημερησίως είναι πιθανόν να κληθεί να πληρώνει η χώρα μας από 1/1/2011 αν δεν κλείσουν οι 316 παράνομες χωματερές που λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα.

Την προειδοποίηση ότι η Κομισιόν θα ξαναστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη χώρα μας έστειλε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάννες Ποτότσινκ, 15 μέρες μετά την συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έχει παρομοιάσει το θέμα των σκουπιδιών με μεγάλη δημοσιονομική βόμβα που απειλεί να μας βάλλει να πληρώσουμε 4 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του καλοκαιριού η κ. Μπιρμπίλη μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση είχαν στείλει τελεσίγραφο στις Περιφέρειες καλώντας τες να κλείσουν τις χωματερές έως τις 16 Ιουλίου του 2010.

Ωστόσο κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, δεν έγινε με αποτέλεσμα εάν η Ελλάδα καταδικαστεί για δεύτερη φορά (η πρώτη καταδίκη ήταν το 2005) το ημερήσιο πρόστιμο θα ανέλθει σε 34.000 ευρώ για κάθε ενεργή χωματερή.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας είχε πάρει σιωπηλή παράταση δύο ετών για να κλείσει τις ανεξέλεγκτες χωματερές που κανονικά έπρεπε να έχουν σφραγιστεί στα τέλη του 2008 (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=1024).

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Περιφέρεια Αττικής όπου οι καθυστερήσεις στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων είναι τόσο μεγάλες που οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει στη χώρα μας από το καλοκαίρι ότι σκοπεύουν να αποδεσμεύσουν το ποσό των 12,6 εκ ευρώ που προοριζόταν από το Ταμείο Συνοχής για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα.

πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.