Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Το γραφείο τύπου του Δήμου ενημερώνει για το αγκυροβόλιο στην Πάχη

Θέμα: Δράσεις εναντίον πιθανού καθορισμού τόπου αγκυροβολίας πλοίων στον θαλάσσιο Κόλπο Μεγάρων

Μετά την συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε και την απόφαση η οποία λήφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την 14η Μαρτίου 2011 σχετικά με το θέμα όπως αναφέρεται παραπάνω, ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης επισκέφθηκε τον αρμόδιο υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Παπουτσή και μετέφερε την εντονότατη αντίρρηση του Μεγαρικού λαού προς την ίδρυση του εν λόγω τόπου αγκυροβολίας πλοίων.
Επίσης επέδωσε σχετικό έγγραφο (βλ. συνημμένο 1).

Την 18η Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά την οποία ο κ. Μαρινάκης ενημέρωσε το σώμα για την επίσκεψη στον υπουργό.
Ακολούθησε συζήτηση και το συμβούλιο με πλειοψηφία 28 ψήφων έλαβε απόφαση με την οποία ορίζονται οι περαιτέρω.
Την εν λόγω απόφαση διαβάστε στο συνημμένο 2

Εκ του Γραφείου Τύπου


 
Συνημμένο 1

Η επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό

ΘΕΜΑ: «ΣΧΕΔΙΟ  Υ.Α.  ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗ   ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΧΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η τοπική κοινωνία του Δήμου Μεγαρέων και το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουν δια της παρούσης την εντονότατη αντίρρησή τους για τη σκοπιμότητα του σχεδίου υπουργικής απόφασης περί καθορισμού αγκυροβολίας στη θαλάσσια περιοχή της Πάχης Μεγάρων.
Ο Δήμος Μεγαρέων – μετά τη συγχώνευση των Δήμων Ν. Περάμου & Μεγάρων – έχει ως κεντρική αναπτυξιακή πολιτική την τουριστική και την οικιστική ανάπτυξη. Πολιτικές οι οποίες επιλέχθηκαν γιατί είναι βιώσιμες εφόσον αξιοποιούν τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τα οποία είναι:
Πρώτον, το φυσικό κάλος της περιοχής και ιδιαιτέρως της ακτογραμμής που περιλαμβάνει υγροβιότοπους, φυσικά λιμανάκια, φιλόξενες και προσεγγίσιμες παραλίες κ.λπ.
Δεύτερον, η εγγύτητα στο πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών-Πειραιώς.
Τρίτον, η ταχεία και ασφαλής πρόσβαση από το πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών-Πειραιώς αλλά και το Νομό Κορινθίας διαμέσου της Αττικής Οδού, της Εθνικής Αθηνών–Κορίνθου και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.
Τέταρτον, η αξιοποίηση των δημοσίων επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της θαλάσσιας περιοχής του Αργοσαρωνικού
Πέμπτον, η αξιοποίηση των δημοσίων αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του τοπικού παραγωγικού δυναμικού προς τους κλάδους των υπηρεσιών με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών της  αποβιομηχάνισης της δεκαετίας του ’90.    
Έκτον, η σταδιακή και τελικά επιτυχής απορρύπανση του θαλάσσιου μετώπου του κόλπου των Μεγάρων, με την ολοκλήρωση της λειτουργίας του Βιολογικού καθαρισμού στην πόλη των Μεγάρων.
Έβδομον, οι χαμηλές αντικειμενικές και εμπορικές αξίες γης και ακινήτων.
Όγδοο, οι πολιτιστικοί και ιστορικοί πόροι της περιοχής καθώς και το μικροκλίμα της.
Πέραν αυτών το αγκυροβόλιο πλοίων συνιστά μια σταθερή και μόνιμη περιβαλλοντική απειλή, όπως το παρελθόν έχει αποδείξει.
Συμπερασματικά, ο καθορισμός αγκυροβολίου στη περιοχή της Πάχης Μεγάρων είναι περιβαλλοντική και αναπτυξιακή υποβάθμιση και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός από την τοπική κοινωνία και την πολιτική της ηγεσία.
Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι συνηγορείτε στα παραπάνω προσδοκούμε την εγκατάλειψη αυτού του σχεδίου από την πλευρά της Κυβέρνησης και του οικείου
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
                                  ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
Συνημμένο 2

Απόφαση δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων της 18ης Μαρτίου 2011

Θέμα: Περί λήψης περαιτέρω δράσεων σχετικά με την πιθανή δημιουργία αγκυροβολίου στην Πάχη Μεγάρων

Το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία 28 ψήφων αποφάσισε τα εξής
  1. Να μην δεχθεί το σχέδιο δημιουργίας αγκυροβολίων στον θαλάσσιο Κόλπο Μεγάρων
  2. Να υπάρξει έγκυρη, έγκριτη και διαρκής νομική κάλυψη μέχρι την ολοκλήρωση της επιτυχίας
  3. Να κληθούν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σε παράσταση και έκθεση της απόφασης δια ζώσης στον υπουργό προστασίας του πολίτη
  4. Να απευθυνθεί στον συμπαραστάτη του δημότη της Περιφέρειας Αττικής
  5. Να αποστείλει την απόφαση αυτή στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  6. Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον λιμένα της Πάχης
  7. Να πραγματοποιηθεί συμβολικός ωριαίος αποκλεισμός της εισόδου πλοίων στον κόλπο της Ελευσίνας απέναντι της νήσου Ρεβυθούσα
  8. Να πραγματοποιηθεί ωριαίος αποκλεισμός νήσου Ρεβυθούσα από σκάφη της Νέας Περάμου και της Πάχης
  9. Να εκδοθεί ψήφισμα το οποίο θα επιδοθεί αρμοδίως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.