Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ενημέρωση απο την ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ


                                              ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ          
                              ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
Στις 2 Μαρτίου η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) διοργάνωσε ημερίδα στο ξενοδοχείο των Αθηνών ATHENS IMPERIAL με το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Για μια βιώσιμη, οικονομική και φιλική στο περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής».
Το θέμα αυτό αφορά άμεσα και σοβαρά το Δήμο μας, αφού, όπως είναι γνωστό, η χωματερή, η οποία εξυπηρετεί Μέγαρα και Νέα Πέραμο, είναι παράνομη και επομένως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα, που θα κληθεί σύντομα η νέα Δημοτική Αρχή, να λύσει.
Την ημερίδα αυτή παρακολούθησε ο επικεφαλής της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γρηγόρης Σταμούλης και είναι μεγάλης απορίας άξιο, που ...



κανείς από τη Διοίκηση του Δήμου δεν μπήκε στο κόπο να παρακολουθήσει αυτή την ημερίδα και να ενημερωθεί και να ενημερωθεί για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που είναι και μεγάλο πρόβλημα για όλη την περιοχή του Δήμου Μεγαρέων.
Η επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων  πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας, διότι άπτεται της υγείας των πολιτών, της προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, αλλά και της εν γένει εικόνας της περιοχής μας.
Επομένως θα πρέπει άμεσα η διοίκηση του Δήμου να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το θέμα ξεκινώντας από την ανακύκλωση. Είναι αλήθεια, πως η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου έκανε μια καλή αρχή για την ανακύκλωση. Δεν φθάνει όμως. Πρέπει να επεκταθεί και να βελτιωθεί τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Ένα καλό και αποδοτικό σύστημα ανακύκλωσης μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο τον όγκο και το βάρος των απορριμμάτων.
Έστω δε υπόψη, πως από φέτος οι Δήμοι δεν θα πληρώνουν το 6% των τακτικών εσόδων για τα απορρίμματά τους, αλλά αναλόγως του βάρους αυτών.
Τα οφέλη που προκύπτουν από την ανακύκλωση των απορριμμάτων, είναι τα παρακάτω:
·        Μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων.
·        Μείωση του κόστους περισυλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων.
·        Εξοικονόμηση ενέργειας για την παραγωγή πρώτης ύλης και για την μεταφορά της.
·        Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
·        Ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να δράσουν και προστατεύσουν το περιβάλλον.
·        Επίδειξη σεβασμού προς τις επόμενες γενιές.
·        Προστασία του  πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αξίζει λοιπόν τον κόπο να ξεκινήσει δράση  η Δημοτική Αρχή  και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά στην διαδικασία ανακύκλωσης, διότι μόνο τότε θα έχει επιτυχία  το εγχείρημα.

                                                    Εκ του Γραφείου Τύπου
                                                    της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ 


                                              ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
                                  ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
          Η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Καθιερώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κίνημα, προκειμένου να τιμηθούν οι γυναίκες εργαζόμενες σε βιομηχανία ρούχων της Νέας Υόρκης, οι οποίες στις 8 Μαρτίου 1857 έκαναν απεργία απαιτώντας ίση αμοιβή για ίση εργασία με τους άντρες. Η απεργία διαλύθηκε βίαια από την Αστυνομία της πόλης. Το γυναικείο εργατικό κίνημα είχε  όμως γεννηθεί. Ένας σκληρός αγώνας για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, αλλά και στην εκτός εργασίας ζωή της, ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.  
          Ο  διεθνής χαρακτήρας της Ημέρας της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 στην πρώτη διεθνή διάσκεψη γυναικών, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην Κοπεγχάγη. Η πρόταση για μία Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας έγινε από την σοσιαλίστρια πολιτικό Κλάρα Ζέτκιν, η οποία πρότεινε η ημέρα αυτή, να αφιερωθεί στις αμερικανίδες εργάτριες και η πρότασή της εγκρίθηκε ομόφωνα από τις 100 γυναίκες- εκπροσώπους από 17 χώρες.
          Την επόμενη χρονιά (1911) η Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις 19 Μαρτίου με μεγάλες πορείες, να πραγματοποιούνται στην Αυστρία, Δανία, Γερμανία και Ελβετία. Αιτήματα ήταν, να επεκταθεί το δικαίωμα ψήφου και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και στις γυναίκες, ίσα εργασιακά δικαιώματα, η καταπολέμηση των διακρίσεων κ.α.
          Το 1975 τα Ηνωμένα Έθνη καθιερώνουν, να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.
          Το 1977 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί ψήφισμα με βάση το οποίο καθιερώνεται, να τιμώνται τα δικαιώματα των γυναικών και η παγκόσμια ειρήνη από τα  κράτη-μέλη σε όποια ημερομηνία θεωρούν πιο κατάλληλη σε σχέση με την ιστορία και την παράδοση του καθενός.
          Αυτό το παγκόσμιο κίνημα, όπως ήταν φυσικό,  επηρέασε και την Ελλάδα, αν και μπορεί να θεωρηθεί, πως το έναυσμα για τους γυναικείους αγώνες το έδωσε η Λυσιστράτη με την ιδιόμορφη φεμινιστική απεργία, στην οποία οδήγησε τις γυναίκες της εποχής της, για να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών. Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία αναβαθμίστηκε τουλάχιστον θεσμικά το 1952, όταν με το νόμο 2159 οι ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Την ισοτιμία όμως μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι δυνατό να την φέρουν μόνο οι νόμοι. Θα την φέρουν και οι άνθρωποι, όταν θα μάθουν να εκτιμούν και να σέβονται ο ένας το ρόλο και τα δικαιώματα του άλλου.
          Είναι γεγονός πως σήμερα, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, πολλά θέματα, που αφορούν τις γυναίκες, είναι από λίγο έως πολύ αυτονόητα, όπως το δικαίωμα στην ψήφο, στην παιδεία, στην ελευθερία να ορίζουν οι ίδιες την ζωή τους, τη σεξουαλικότητά τους, την επιλογή πάνω στη μητρότητα, στα εργασιακά δικαιώματα κ.α. Δεν είναι όμως όλα στο βαθμό, που θα έπρεπε και οπωσδήποτε δεν ήσαν πάντα αυτονόητα. Υπάρχουν δε πολλές χώρες, στις οποίες οι γυναίκες δεν έχουν ούτε και τα πλέον βασικά και στοιχειώδη δικαιώματα.
          Επομένως η 8η Μαρτίου πρέπει να είναι ημέρα μάλλον αγωνιστική παρά εορταστική.  Πέρα από τις τυπικές επετειακές κορώνες, πέρα από τις καθιερωμένες γυναικείες εξόδους, πέρα από τις ευγενικές χειρονομίες προσφοράς λουλουδιών, θα πρέπει να δει κανείς απολογιστικά τα σοβαρά ζητήματα, που απασχολούν τις γυναίκες και να γίνουν εκτιμήσεις για την πολιτική προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση των δικαιωμάτων των γυναικών και να τεθούν οι στόχοι για την επίτευξη της πλήρους ισότητας των δύο φύλων.
                                                      Γρηγόρης Σταμούλης
                                                      Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.