Πριν από λίγες μέρες συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός για το 2011. Ο Νόμος θέτει συγκεκριμένες ημερομηνίες: Για φέτος ήταν μέχρι 31-3-2011 ενώ για τις επόμενες χρονιές, μέσα από 5ετή υπηρεσιακά προγράμματα είναι μέχρι 30-9 κάθε έτους.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου έχει άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό ως προς τις κατευθύνσεις που δίνει η κυβερνητική πολιτική για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, αλλά και σύμφωνα-να μην το ξεχνάμε- με το πνεύμα του «Καλλικράτη».
Αποδείχτηκε πως όλα αυτά που προπαγάνδιζαν και προπαγανδίζουν η συμπολίτευση και η μείζων αντιπολίτευση (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) περί «αυτόνομης πολιτικής για το καλό του τόπου» ήταν λόγια «παχιά» που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Ποια είναι η πραγματικότητα:
Στην υπουργική απόφαση «Οδηγίες για την κατάρτιση προϋπολογισμού των Δήμων οικονομικού έτους 2011» στο άρθρο 4 παραγ.10 αναφέρει ότι «επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό Δημόσιων Επενδύσεων δε θα προβλεφθούν» παρόλο που είχαν εγγραφεί 710 εκατομμύρια € για τους Δήμους (2 εκατομμύρια περίπου για τα Μέγαρα). Για την ιστορία αναφέρουμε πως το ποσό αυτό (που τελικά δε δίνεται) ήταν μειωμένο σε σχέση με το 2009, χρονιά όπου διατέθηκε 1δις 156 εκατομμύρια (2 εκατομμύρια περίπου για τα Μέγαρα). Και αυτό το ποσό βέβαια είναι τελείως ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου μας.
Εκτός από το ότι αυτά τα ποσά δε δόθηκαν, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων κατά 500 εκατομμύρια για κάθε ένα από τα έτη 2011-2013 ελέω μνημονίου. Ακόμη ένα 10% παρακρατείται για «ασφάλεια», σε περίπτωση που δε «βγει» το μνημόνιο.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν η θέση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ πως θα εκμεταλλευτούν την κρίση για να φορτώσουν επιπλέον βάρη στους εργαζόμενους και στο λαό, ενώ πρώτη τους προτεραιότητα είναι να περικόψουν τις «κοινωνικές δαπάνες». Δηλ. να περικόψουν από τα έργα για τους παιδικούς σταθμούς, την ασφάλεια και συντήρηση των σχολικών κτιρίων, άλλων κτιρίων που αφορούν στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, από αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, προστασία των ΑΜΕΑ και άλλα βασικά έργα.
Οι σημερινοί πόροι των Δήμων προέρχονται από τη βαριά φορολογία των λαϊκών στρωμάτων: το 20,5% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, το 12% του ΦΠΑ και το 50% του φόρου ακίνητης περιουσίας. Ακόμα κι αυτά περικόπτονται! Το κράτος ήδη παρακρατεί (δεν έχει αποδώσει στους Δήμους από τα προηγούμενα χρόνια) 12 δις Ευρώ (24 εκατομμύρια € περίπου για το Δήμο Μεγαρέων).
Οι δυνάμεις που βρίσκονται στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ) συμφώνησαν στη διαγραφή των 12 δις Ευρώ που οφείλει το κράτος, αποδεχόμενοι το ποσό του 1δις 711 εκατομμύρια σε 8 ετήσιες δόσεις, που ούτε κι αυτό δίνεται! Να σημειωθεί πως ένα μεγάλο μέρος από αυτά που διαγράφηκαν (2 δις) προοριζόταν για χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στην Τοπική Διοίκηση. Καμιά κουβέντα από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για όλα αυτά, αφού βέβαια είναι υποστηρικτές αυτής της πολιτικής.
Μια πολιτική που ολοφάνερα οδηγεί στην «αυτοτελή λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης και των υπηρεσιών της, δηλ. βασικοί και «ευαίσθητοι» τομείς όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία θα χρηματοδοτούνται από «ίδιους» και όχι κρατικούς πόρους. Αυτό σημαίνει επιπλέον χαράτσι για το λαό, ανταποδοτική λειτουργία (παίρνεις όση υγεία και μόρφωση αντέχει η τσέπη σου) και εμπορευματοποίηση των πάντων. Μετατρέποντας τα βασικά αγαθά σε εμπόρευμα οι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκουν από τη μια διέξοδο για να ξεπεράσουν την κρίση τους (νέοι χώροι κερδοφορίας) κι από την άλλη εμφανίζονται ως «οι σωτήρες» η «μόνη λύση που απομένει» σε έναν συνεχώς υποχρηματοδοτούμενο δήμο.
Σ’ αυτό βέβαια το πλαίσιο κινείται ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός που τον ονόμασαν ρεαλιστικό (!) με ένα τεχνικό πρόγραμμα όπου υπήρχαν ονομασίες έργων χωρίς προϋπολογισθέν ποσόν (που αν υπολογίσουμε πρόχειρα φτάνει τα 80 εκατομμύρια) και όπου έλειπαν παντελώς έργα ανακούφισης, προστασίας και Πρόνοιας.
Απέκρυψαν βέβαια να μας πουν το λόγο που παρουσιάστηκε έτσι ο προϋπολογισμός, ότι δηλ. όποια καινούρια έργα γίνουν θα χρηματοδοτούνται από τα ΕΣΠΑ και την ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως η επιλογή των έργων δε θα έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες του λαού. Το κριτήριο είναι άλλο: Αφού θα γίνονται τα έργα αυτά με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), πρέπει να αφήνουν άμεσο κέρδος στον επιχειρηματία. Αυτό είναι και το κριτήριο επιλογής: το κέρδος του επιχειρηματία! Θα πληρώνουμε δηλ. για να γίνει το έργο (π.χ. παιδικός σταθμός) και μετά θα ξαναπληρώνουμε για τις υπηρεσίες που μας προσφέρει, έτσι ώστε να βγάλει κέρδος ο επιχειρηματίας. Αυτό δε γίνεται άλλωστε και με τις εθνικές οδούς;
Αντί λοιπόν να συζητηθεί μέσα στην αίθουσα του Συμβουλίου η ουσία, δηλ. το πώς θα προστατευτεί ο λαός από αυτή την πολιτική, η συζήτηση αναλώθηκε για το ποιος φταίει για το χρέος του δήμου, ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τον «Καλλικράτη» ως εργαλείο ανάπτυξης που δίνει «ευκαιρίες και δυνατότητες», χωρίς να ακουστεί βέβαια τίποτα συγκεκριμένο. Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων αυτών που σήμερα συμφωνούν και προωθούν αυτή τη βάρβαρη για τα συμφέροντα του λαού πολιτική.
Η δική μας πρόταση κινείται στον αντίποδα όλων αυτών. Για μας κριτήριο είναι οι λαϊκές ανάγκες και από τη θέση αυτή δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στο ελάχιστο. Πρώτα πρώτα ο προϋπολογισμός πρέπει να καλύπτεται 100% από το κράτος, χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση για το λαό. Να δοθεί άμεση προτεραιότητα για έργα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας, έργα και υπηρεσίες αναβαθμισμένες και δωρεάν:
- Διπλάσιους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στον Δήμο Μεγαρέων (Μέγαρα και Νέα Πέραμο).
- Ολοκλήρωση όλων των Σχολικών Κτιρίων.
- Σχολείο στην Κινέττα
- Νερό στην Κινέττα
- 2 Αθλητικά κέντρα με τον ανάλογο εξοπλισμό για άθληση του λαού με το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό.
- Εργατικές κατοικίες
- Τα βουνά, τα δάση και οι ακτές αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει ο λαός ελεύθερα να τα απολαμβάνει. Να γίνουν αναδασώσεις, εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, να προστατευτούν από τις φωτιές και τη ρύπανση. Ακτές ελεύθερες για τον λαό ως δημόσια περιουσία. Καμιά ιδιωτική πρωτοβουλία για την «αξιοποίησή τους» με σκοπό το κέρδος.
- Διαχείριση υδάτινων πόρων από κρατικό φορέα. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αντικατάσταση του δικτύου σε Μέγαρα-Ν. Πέραμο, με μελέτη που πρέπει να γίνει.
- Διευθέτηση των ρεμάτων από το βουνό έως την θάλασσα
- Καμιά διαχείριση απορριμμάτων στην πόλη μας μεμονωμένη και αποσπασματική. Ολοκληρωμένη διαχείριση για την ΑΤΤΙΚΗ από κρατικό φορέα και όχι από ιδιώτες.
- Ολοκλήρωση της αποχέτευσης και όλου του σχεδίου της πόλης
- Ο βιολογικός σταθμός να ολοκληρωθεί με τριτοβάθμια επεξεργασία –μηχανική-βιολογική και φυσικοχημικό καθαρισμό. Υποχρέωση όλων των βιοτεχνιών και βιομηχανιών σε δική τους επεξεργασία λυμάτων.
Καμιά από αυτές τις προτάσεις δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία. Οι σύμβουλοι αυτοί (που εκλέχτηκαν από το λαό και υποτίθεται εξυπηρετούν τα συμφέροντά του) είναι συνεπέστατοι όταν χρειάζεται κάθε φορά να δείξουν ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Γιατί οι δρόμοι είναι δύο: Ή θα δώσεις αγώνα για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, και τότε θα πρέπει να συγκρουστείς με την κυρίαρχη πολιτική ή θα είσαι «ρεαλιστής» και θα διαχειριστείς αυτή την πολιτική αδιαφορώντας για τις δυσμενείς συνέπειες που έχει για το λαό και το μέλλον του.
Για μια ακόμη φορά καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό του Δήμου Μεγαρέων να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να αγωνιστεί μαζί με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και την κάλυψη των πραγματικών μας αναγκών.
Η Γραμματεία της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.