Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ενοχοι Κεντέρης - Θάνου!

πηγή: Espresso


Το τροχαίο ατύχημα των Ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν έγινε ποτέ. Αυτό αποφάνθηκε το 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας και έκρινε τους δύο αθλητές και τον προπονητή τους ένοχους.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς των δύο πρωταθλητών και επέβαλε ποινές φυλάκισης 31 μηνών με αναστολή κατά συγχώνευση στον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου. Ενοχος για κατοχή και διακίνηση απαγορευμένων ουσιών κρίθηκε ο τότε προπονητής τους Κώστας Τζέκος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 33 μηνών με αναστολή κατά συγχώνευση.

Παράλληλα ένοχοι κρίθηκαν τόσο οι επτά γιατροί του ΚΑΤ όσο και οι δύο αυτόπτες μάρτυρες που είχαν καταθέσει υπέρ των δύο Ολυμπιονικών. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 6 έως 8 μήνες στους ιατρούς, ενώ οι δύο αυτόπτες μάρτυρες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 7 και 15 μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από την έκδοση της τελικής απόφασης ο προπονητής Χρήστος Τζέκος -βρισκόταν στο δικαστήριο, σε αντίθεση με τους Κεντέρη και Θάνου που εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους- μόλις άκουσε την πρόταση του εισαγγελέα, που ζήτησε ως ποινή βάσης τα τέσσερα χρόνια, αποχώρησε από την αίθουσα.

Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο αθλητών αλλά και του τέως προπονητή τους, καθώς δεν αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου «σε δύο Ολυμπιονίκες που πρόσφεραν στη χώρα», όπως τόνισαν. Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου μόνο στους δύο αυτόπτες μάρτυρες, ενώ για τους επτά ιατρούς του ΚΑΤ αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών αιτίων».

Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου, ο
οι κατηγορίες αφορούσαν τα αδικήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς αναφοράς στις αρχές, της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις αλλά και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος, ενώ ο Χρήστος Τζέκος κατηγορούνταν για παράβαση του νόμου περί απαγορευμένων ουσιών και ψευδή αναφορά στις αρχές. Οι δύο αυτόπτες μάρτυρες κατηγορούνταν για ψευδορκία και ψευδή αναφορά στις αρχές, ενώ οι επτά γιατροί του ΚΑΤ για παράβαση καθήκοντος και ψευδείς βεβαιώσεις.

Πάντως οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους είναι εφέσιμες.


ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.