του Παντελή Ασπραδάκη, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ Αττικής
Το πυρηνικό υλικό μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο του ανθρώπινου γένους, αλλά και τον απόλυτο καταστροφέα των επιτευγμάτων του. Η χρήση του πυρηνικού υλικού και οι επιπτώσεις αυτού είναι γνωστές τόσο οι αρνητικές όσο και οι θετικές.
Το παρελθόν (Τσέρνομπιλ, Κοζλοντούι), αλλά και το παρόν με τα γεγονότα στην Φουκουσίμα στην Ιαπωνία αποδεικνύουν ότι είμαστε έρμαιο πολλές φορές των μεγάλων δυνατοτήτων του ανθρώπου, που σε συνδυασμό με απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η ειρηνική χρήση του πυρηνικού υλικού επιφέρει νέες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι. Η ασφάλεια των εγκαταστάσεων αποτελεί πρώτο και καίριο μέλημα. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να καθιερωθεί ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας και αξιολόγησης παγκοσμίως.
Κανείς μετά τις φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία δεν θεωρεί την διαχείριση του πυρηνικού υλικού κάτι απλό. Η πολυπλοκότητα των επιπτώσεων ενός ενδεχόμενου νέου ατυχήματος ξύπνησε μνήμες από το κοντινό μας Τσερνομπίλ, όταν πριν από 25 χρόνια απελευθερώθηκε τεράστια ποσότητα ραδιενέργειας. Η επιτακτικότητα λοιπόν μιας κοινής δράσης με τη συνεργασία των κρατικών πολιτικών, τη δημιουργία κοινών προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία εγκαταστάσεων και η εγκαθίδρυση ενός συστήματος επικοινωνίας μεταξύ των κρατών/ιδιωτικών φορέων/διεθνών οργανισμών είναι κάποια από αυτά τα μέτρα.
Ο Παντελής Ασπραδάκης, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αττικής εισηγήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την «Κύρωση της Τροποποίησης της Σύμβασης για τη Φυσική Προστασία του Πυρηνικού Υλικού» με κύριο στόχο την προστασία του πυρηνικού υλικού και των πυρηνικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς, και την επιβολή στα Κράτη-μέρη σειρά υποχρεώσεων περί λήψεως μέτρων φυσικής προστασίας. Με την κύρωση επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής της προστασίας του πυρηνικού υλικού που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, που όλοι μας πιστεύω ότι επικροτούμε προς όφελος τόσο της πατρίδας μας όσο και της Ανθρωπότητας.
Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση του νομοσχεδίου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.