Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Σημεία και προτάσεις του Παντελή Ασπραδάκη, βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αττικής κατά τη συζήτηση του σ/ν: Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015


«Αυτή τη χρονική στιγμή ψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο αγοράζουμε στην ουσία χρόνο για να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε διαρθρωτικά μέτρα πολιτικές εξυγίανσης, αλλά κυρίως μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής» αναφέρει ο Παντελής Ασπραδάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η επιβολή νέων σκληρών και επώδυνων μέτρων πλήττει τα μικρά αλλά και τα μεσαία εισοδήματα που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, που καλούνται και πάλι να πληρώσει «τα σπασμένα».

1.     H πρόταση που έκανε ο Παντελής Ασπραδάκης για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους άσκησαν οποιαδήποτε μορφής πολιτικής εξουσίας ή διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα τα τελευταία χρόνια, αναλογική της θητείας και των αρμοδιοτήτων τους, φαίνεται ότι έπιασε τόπο έστω και μερικώς, με την επιβολή του 5% σε όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ήδη ακούγονται πολλές φωνές που υποστηρίζουν στο σύνολό της την πρόταση του Παντελή Ασπραδάκη για έκτακτη εισφορά σε όσους κυβέρνησαν από το '74 και μετά.
2.     Οι ώρες είναι κρίσιμες, δύσκολα και επώδυνα μέρα επιβάλλονται στους πολίτες, αλλά κάποιοι συνεχίζουν να βγάζουν ανενόχλητα τα λεφτά τους στο εξωτερικό ή να φοροδιαφεύγουν. Ο  Παντελής Ασπραδάκης ανέδειξε την ανάγκη να νομοθετηθεί ένας νέος νόμος έκτακτης κατάστασης για κάθαρση παντού, με γρήγορες διαδικασίες, όπου σε όσους φοροδιαφεύγουν να εφαρμόζεται αυστηρός έλεγχος, άνοιγμα λογαριασμών και δήμευση περιουσίας. Ταυτόχρονα να υπάρχει κοινοποίηση ονομάτων ώστε να γνωρίζει ο πολίτης για τα αποτελέσματα της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
3.     Σημαντική η παρέμβαση σε σχέση με τα αυθαίρετα, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την Αττικής. Ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων και παράλληλα να τακτοποιηθούν όσοι οικισμοί πληρούν τις προϋποθέσεις και μέχρι σήμερα βρίσκονται σε ιδιότυπο καθεστώς. Τέλος επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος στην αυθαίρετη δόμηση σε όλη την χώρα.
4.     Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ είναι ένα κίνητρο να μην αποδίδεται τόσο από τον πελάτη που ενδεχομένως διεκδικεί την αντίστοιχη έκπτωση όσο και από τον επαγγελματία. Ο Παντελής Ασπραδάκης ζήτησε να εξεταστεί η μείωση του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις εστίασης κι όχι μόνο, αλλά και η επιβολή ενός ενιαίου μικρότερου συντελεστή ΦΠΑ. Επιπλέον πρότεινε τη σύσταση του «Δία του ΣΔΟΕ» για άμεση επέμβαση από υγιείς ελεγκτικούς μηχανισμούς και την άμεση απόδοση του Φ.Π.Α. στο κράτος για όσες συναλλαγές γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών.
5.     Ο Παντελής Ασπραδάκης ζήτησε την επαναξιολόγηση των «παγωμένων» επενδύσεων σε όλους τους κλάδους, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στις κατασκευές, στα δημόσια έργα, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Οι προβλεπόμενες αποκρατικοποιήσεις να εξεταστούν διεξοδικά κατά περίπτωση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και να συνοδευτούν από συγκεκριμένα έργα ανάπτυξης έτσι ώστε να εξασφαλιστούν νέες θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους αλλά και με μέριμνα για τους ήδη υπηρετούντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.