Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Στο σχολείο πάμε μόνοι μας


Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ονομάζεται "Στο σχολείο πάμε μόνοι μας" και εφαρμόζεται στη πόλη Pesaro της Ιταλίας και αφορά αφενός την εκπαίδευση των μαθητών να πηγαίνουν μόνοι τους στο σχολείο και αφετέρου τη συμμετοχή εθελοντών σε ρόλο σχολικού τροχονόμου. Ειδικότερα, οι μαθητές έχουν έναν χάρτη ο οποίος απεικονίζει το οικοδομικό τετράγωνο που διαμένουν και έχει αποτυπωμένη τη διαδρομή προς το σχολείο με αναφορά και των ονομάτων των οδών. Επίσης τα παιδιά έχουν εφοδιαστεί με ένα είδος "κλήσης" που μπορούν να τοποθετήσουν στα αυτοκίνητα τα οποία έχουν παρκάρει παράνομα και παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβασή τους. Παράλληλα, στους δρόμους που οδηγούν στο σχολείο, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με έντονα κόκκινα γράμματα και την ένδειξη "Οδηγοί προσοχή, στο σχολείο πάμε μόνοι μας" .
Στα ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία τώρα, καλούνται να παρευρίσκονται οι εθελοντές σχολικοί τροχονόμοι οι οποίοι καλούνται όταν η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας δεν είναι εφικτή. Επίσης, οι εθελοντές οι οποίοι στη πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι, μέσα από τη συχνή επαφή με τα παιδιά βοηθούν στην εδραίωση αμοιβαίου κλίματος εμπιστοσύνης. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα επιχειρήται η ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και του αισθήματος υπευθυνότητας αφενός για να πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο και αφετέρου να νοιώθουν ασφαλή όταν διανύουν τους δρόμους της πόλης τους.
Το δεύτερο κομμάτι του βίντεο αφορά στη διευκόλυνση των κυκλικών τροχιών που υπάρχουν στη πόλη και στα αντιολισθητικά υλικά που έχουν κατασκευαστεί οι ποδηλατοδρόμοι.

http://www.youtube.com/watch?v=EFW8NGQz4EI&feature=player_embedded#at=73

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.