Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Μέτωπο δημάρχων εναντίον διατάξεων του «Καλλικράτη»

Βολές κατά του επαγγελματικού ασυμβίβαστου που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» εξαπολύουν πέντε δήμαρχοι της Αττικής, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνοντας τον ουσιαστικό αποκλεισμό των επαγγελματικά επιτυχημένων από τα αιρετά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Αιχμή του δόρατος» αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για την καταβολή από τους δήμους του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των εκλεγμένων δημάρχων που τελούν σε αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», αναστέλλεται η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας των δημάρχων κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, ενώ για τη δημοτική περίοδο 2011-2014 ισχύει και για δήμους με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων.
Οι δήμαρχοι Αμαρουσίου, Γαλατσίου, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ωρωπού και Περάματος που υπογράφουν την προσφυγή τονίζουν μεταξύ άλλων ότι το απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο εισάγει έναν έμμεσο, αδικαιολόγητο και αντισυνταγματικό περιορισμό του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στα αιρετά όργανα των ΟΤΑ, αποτρέποντας τους επιτυχημένους επαγγελματίες ν’ ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκησης.
Με την προσφυγή τους οι πέντε δήμαρχοι ζητούν ν’ ακυρωθεί η από 4.5.2011 απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας μόνο ως προς το σκέλος που αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των δημάρχων των οποίων έχει ανασταλεί η επαγγελματική δραστηριότητα, από τους Δήμους, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού τους.
Υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, της ισότητας αλλά και διατάξεις της ΕΣΔΑ. 

πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.