Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Νόμος για τη διενέργεια δημοψηφίσματος



Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για τη «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος».
«Η διεύρυνση της άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας, αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερή της έκφραση, καθώς ο πολίτης, εκτός της λαϊκής ετυμηγορίας, κατά τη διενέργεια εθνικών και τοπικών εκλογών μπορεί να έχει αποφασιστικό πεδίο συμμετοχής και παρέμβασης σε θέματα που επηρεάζουν τη ζωή του, την καθημερινότητα του και το μέλλον του. Σε μια εποχή που οι αντοχές του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος δοκιμάζονται καθημερινά, είναι απολύτως επιβεβλημένο να στραφούμε σε αυτόν, να ζητήσουμε τη συμμετοχή του και να ακούσουμε τη βούλησή του.» ανέφερε ο Παντελής Ασπραδάκης, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αττικής και στη συνέχεια κατέθεσε προτάσεις για την αποτελεσματικότερη και πιο ουσιαστική εφαρμογή του.


1.     Να παρέχετε η δυνατότητα ψηφοφορίας μέσω διαδικτύου και νέων τεχνολογιών (πχ.κινητά), με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να εξοικονομηθεί  κόστος, χαρτί, χρόνος και να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.
2.     Το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να είναι δεσμευτικό, ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής.
3.     Να προκαλείται δημοψήφισμα μετά από αίτημα μεγάλου ποσοστού πολιτών.
4.     Να διατυπώνονται ξεκάθαρα τα ερωτήματα ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
5.     Να δίνεται η δυνατότητα να τίθενται σε δημοψήφισμα και σοβαρά θέματα τοπικών κοινωνιών που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την καθημερινότητα.
6.     Να υπάρχει συγκροτημένη δημόσια διαβούλευση για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, όπως γίνεται στα νομοσχέδια.
7.     Όσο αφορά τα διαφημιστικά μηνύματα, θα πρέπει να είναι περιορισμένα από τα πολιτικά κόμματα έτσι ώστε, ο πολίτης να μη θεωρεί ότι κάποιο κόμμα προσπαθεί να καρπωθεί ή να οικειοποιηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο Παντελής Ασπραδάκης κλείνοντας αναφέρει «Πρέπει να εξασφαλίζεται η μεγάλη συμμετοχή τους, καθώς και η λειτουργικότητα της διαδικασίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση των πολιτών και αποστροφή στην πολιτική και τους εκφραστές της ενώ μπορεί να αποτελέσει και μεγάλη παγίδα για το πολιτικό σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.