Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ

                                   
ΘΕΜΑ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ  ΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ  ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ, ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ   ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ  

Η κατάθεση στην Βουλή της τροπολογίας του έκτακτου φόρου για τα ακίνητα ήρθε να προστεθεί στις επικείμενες πληρωμές που ετσιθελικά πρέπει να κάνουμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος.  Η καθημερινότητα για το εμπόριο, το οποίο έχει φτάσει στα όριά του, γίνεται όλο και πιο ζοφερή για εμάς.  Μέτρα επί μέτρων εξαγγέλλονται, οι προηγούμενες διακηρύξεις διαψεύδονται από τις επόμενες και η ανησυχία είναι διάχυτη τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους καταναλωτές.  Παράλληλα, όλες αυτές οι «συνεισφορές για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας»  έχουν υπερβεί ακόμα και τον ορισμό του  «φορολογικού παραλογισμού».  Κανείς δεν μας διασφαλίζει ότι αύριο και μελλοντικά δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και τα έκτακτα τείνουν να γίνουν πιο μόνιμα από τα μόνιμα, την στιγμή που το Κράτος δεν είναι -και δεν πρόκειται να είναι- συνεπές προς καμία υποχρέωσή του απέναντί μας, χρηματική ή μη.

Η ΕΣΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ποτέ να προτρέψει εμπόρους να χρησιμοποιήσουν τη «στάση πληρωμών» ως αντίδραση, αφού από μόνη της είναι το αποτέλεσμα της «παύσης εμπορίου». Οι Έλληνες έμποροι θα αντιδράσουμε σθεναρά στα νέα χαράτσια, αλλά πάντα  μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, ενώ έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι  είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε όσο και όσα  μας επιτρέπει η σημερινή κατάσταση. Αυτά που μας επιβάλλουν είναι υπεράνω των δυνατοτήτων μας, ενώ βρίσκονται πλέον κατά τη γνώμη μας εκτός των ορίων της νομιμότητας, όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταλήξουμε ως κοινωνία σε συνθήκες «κανιβαλισμού».
Για το λόγο αυτό, συστήνουμε σε όλα τα μέλη μας όταν θα καταβάλλουν τόσο την έκτακτη εισφορά όσο και το τέλος επιτηδεύματος να συνυποβάλλουν προς τις Δ.Ο.Υ. μαζί με την πρώτη δόση και τις συνημμένες δηλώσεις επιφύλαξης δικαιωμάτων που σας αποστέλλουμε.  Επίσης, για την διεκδίκηση της επιστροφής του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο σημειωτέον δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη, η δήλωση ρητής επιφύλαξης δικαιωμάτων θα υποβάλλεται προς το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΔΕΗ ΑΕ.
Ακόμη και εάν γνωρίζουμε ότι οι δικαστικές κρίσεις θα έρθουν πολύ αργότερα, εντούτοις η κατάθεση των δηλώσεων επιφύλαξης από μόνη της, δεν παύει να είναι μία πράξη συλλογικής αντίδρασης και διαμαρτυρίας, που έχει την δική της αυξημένη πολιτική σημασία.
Η ΕΣΕΕ ταυτόχρονα με τις δηλώσεις ρητής επιφύλαξης εξετάζει με νομικούς, δικηγορικούς συλλόγους  και τη νομική υπηρεσία της τα παρακάτω επίμαχα σημεία:
1.      Την επιβολή μη ανταποδοτικού χρέους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τη νομιμότητα είσπραξης δημοσίου εσόδου μέσω εισηγμένης ΑΕ.
2.      Την έλλειψη σεβασμού στα ατομικά δικαιώματα από την απειλή διακοπής ενός κοινωνικού αγαθού όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και τη δυνατότητα αποφυγής με την πληρωμή της κατανάλωσης του ρεύματος και των παγίων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
3.      Την κατάθεση προσφυγής και αιτήσεων αναστολής στα διοικητικά δικαστήρια για πρόκληση ανεπανόρθωτης βλάβης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση λόγω δανειακών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων.



ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Του/Της ……………………………………., κατοίκου ……………………, οδός …………………………….., με ΑΦΜ ……………………….

1.      Προς την Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.», όπως εκπροσωπείται νόμιμα,
2.      Προς το Ελληνικό Δημόσιο (δια της παραπάνω Ανώνυμης Εταιρείας), όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

Για τη διεκδίκηση της επιστροφής της καταβληθέντος έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ)
ποσού ευρώ……………………………………………………………………...

Δηλώνω και με την παρούσα ότι το επιβληθέν, δυνάμει της υπ' αρ............................ ειδοποίησης της ΔΕΗ, σε βάρος μου ΕΕΤΗΔΕ, ποσού ευρώ ………………………………………… ΔΕΝ είναι σύννομο για τους κάτωθι λόγους:
·        Παραβιάζεται η κατοχυρωμένη από την παρ. 5 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της αναλογικότητας, κατά την οποία «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».  H επιβολή του νέου τέλους ακίνητης περιουσίας συναρτάται με τις τιμές ζώνης και την παλαιότητα των κτισμάτων αλλά δεν βρίσκεται σε συνάρτηση με το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου ιδιοκτήτη.  
·        Με την καταβολή του τέλους, θα προκύψει διπλή φορολόγηση για το ίδιο ακίνητο, δηλαδή φορολόγηση της ίδιας φορολογητέας ύλης για την ίδια αιτία.  Η επιβολή του νέου ειδικού τέλους ακινήτων αποτελεί δεύτερη φορολόγησή μου για την ίδια αιτία (επί της ουσίας δεύτερος φόρος ακίνητης περιουσίας), επιπλέον της υποχρέωσής μου για καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
·        Το συγκεκριμένο τέλος υποκρύπτει φορολογία και «ονομάστηκε» τέλος για να ξεπερασθεί το προφανές πρόβλημα της αντισυνταγματικότητας που υπήρχε, δεν είναι δε ούτε ανταποδοτικό, ούτε αναλογικό, όπως θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα με παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τη συνήθη πρακτική της Δημόσιας Διοίκησης.
·        Αμφισβητώ την νομική εξουσιοδότηση και την νομιμότητα είσπραξης ενός φορολογικού εσόδου, όπως είναι το παρόν τέλος, από ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.
·        Με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. έχω υπογράψει σύμβαση παροχής προς εμένα ηλεκτρικού ρεύματος και μόνο.  Δεν της αναγνωρίζω το δικαίωμα να μου επιβάλλει πρόσθετα έξοδα, για άλλους λόγους και μάλιστα εκτός συμβάσεως και μάλιστα να συναινεί –με αμοιβή που προκύπτει από την προβλεπόμενη προμήθειά της- στην αντισυμβατική επιβάρυνσή μου από τρίτους (εν προκειμένω του Δημοσίου), μέσω των υπηρεσιών της.  Επιφυλάσσομαι δε κάθε νόμιμου δικαιώματός μου για την δικαστική αναγνώριση της ζημίας που υφίσταμαι ή θα υποστώ περαιτέρω, από την αντισυμβατική συμπεριφορά εναντίον μου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε.
Κατόπιν αυτών, προβαίνω σήμερα στην καταβολή του παραπάνω ποσού, μέσω των προβλεπόμενων δόσεων, με την ρητή επιφύλαξη της αναζήτησης του ως άνω τέλους, με κάθε νόμιμο μέσο ή διαδικασία και δυνάμει απόφασης οποιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή Δικαστηρίου.

Με την προσήκουσα τιμή,

Ο καταβάλλων με επιφύλαξη φορολογούμενος


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ
Προς το Ελληνικό Δημόσιο
Επί του καταβληθέντος Τέλους Επιτηδεύματος

Του/Της………………………………….., κατοίκου…………………………. με ΑΦΜ                   

ΠΡΟΣ
Την Δ.Ο.Υ............... ………………………

Για τη διεκδίκηση της επιστροφής του καταβληθέντος τέλους επιτηδεύματος
ποσού ευρώ……………………………………………………………………...

Δηλώνω με την παρούσα ότι το επιβληθέν, δυνάμει της υπ' αρ............................ ειδοποίησης, σε βάρος μου τέλος επιτηδεύματος, ποσού ευρώ ………………………………………… ΔΕΝ είναι σύννομο, διότι η διάταξη αυτή δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί, αντιβαίνουσα σε ρητές συνταγματικές διατάξεις.
Ειδικότερα:
Α. Το συγκεκριμένο τέλος βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου, υποκρύπτει φορολογία και «ονομάστηκε» τέλος για να ξεπερασθεί το προφανές πρόβλημα της αντισυνταγματικότητας που υπήρχε. Το τέλος επιτηδεύματος δεν είναι ούτε ανταποδοτικό, ούτε αναλογικό, όπως θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα με παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τη συνήθη πρακτική της Δημόσιας Διοίκησης.
Β. Το τέλος είναι αντισυνταγματικό, αφού προσκρούει στα άρθρα 4, 5 και 78 του Συντάγματος, τα οποία ορίζουν ότι κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του (άρθρο 5), συνεισφέρει χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις του (άρθρο 4), καθώς και ότι κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέρεται ο φόρος (άρθρο 78).
Γ. Το τέλος επιτηδεύματος είναι άδικο, αφού πλήττει μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει ήδη υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από την παρούσα κρίση.  Η διακριτική αυτή μεταχείριση κατά των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών συνιστά παραβίαση της θεσπισθείσας με την παρ.2 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της ίσης μεταχείρισης, κατά την οποία, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Δ. Τέλος, στις διατάξεις της ΠΟΛ 1167/2011, αναφέρεται ότι η άσκηση προσφυγής ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη του εν λόγω τέλους.  Εντούτοις, η εν λόγω πρόβλεψη αντίκειται ευθέως στην διάταξη της παρ. 1 αρ. 20 του Συντάγματος περί παροχής έννομης προστασίας, η οποία καταλαμβάνει και την προσωρινή προστασία, καθιερούμενη από την διάταξη του αρ. 2 ν. 820/1978, η οποία, ως γενική διάταξη περί αναστολής εισπράξεως αμφισβητούμενου με προσφυγή φόρου, έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις.
Για τους παραπάνω λόγους οι διατάξεις περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος, δεν μπορούν να εφαρμοσθούν ως αντικείμενες στις προαναφερθείσες Συνταγματικές διατάξεις.
Κατόπιν αυτών, προβαίνω σήμερα στην καταβολή του παραπάνω ποσού, μέσω των προβλεπόμενων δόσεων, με την ρητή επιφύλαξη της αναζήτησης του ως άνω τέλους, με κάθε νόμιμο μέσο ή διαδικασία και δυνάμει απόφασης οποιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή Δικαστηρίου.

Με την προσήκουσα τιμή

Ο καταβάλλων με επιφύλαξη
φορολογούμενος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.