Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η ιστορική διαδρομή των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γεμάτη από αγώνες και θυσίες για τα αδιαπραγμάτευτα ιδανικά της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ένας πολύ μεγάλος σταθμός σ’ αυτήν την λαμπρή πορεία είναι η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940. Η ημερομηνία αυτή, που είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στους δέλτους της ιστορίας και η οποία έχει θεσπισθεί, να γιορτάζεται ως εθνική επέτειος, αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης και υπερηφάνειας για όλους τους απανταχού Έλληνες.

Η Ελλάδα αποτέλεσε για όλο τον κόσμο τρανό παράδειγμα για το πως ένας μικρός και φτωχός λαός με ελλιπή τεχνολογικό εξοπλισμό μπορεί να νικήσει εχθρό πολλαπλάσιο σε αριθμό με σαφώς μεγαλύτερο και άριστο εξοπλισμό με βασικό του όπλο την προσήλωσή του στην πατρίδα και την αδάμαστη θέλησή του για ελευθερία. Θέλει δε αρετή και τόλμη η ελευθερία. Το ιδανικό της ελευθερίας είναι βαθιά ριζωμένο στην ψυχή του Έλληνα από υπάρξεώς του στην Γη και φαίνεται αυτό περίτρανα στα κείμενα του μεγάλου ιστορικού ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ο οποίος γράφει: <<εύδαιμον το ελεύθερον, το δ' ελεύθερον το εύψυχον>> δηλαδή, θεμέλιο της ευτυχίας είναι η ελευθερία και της ελευθερίας η γενναιότητα.
Η γενιά του ’40, μία από τις δυναμικότερες και γενναιότερες γενιές του ελληνικού έθνους και ιδιαίτερα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, έδωσε σκληρές μάχες και έκανε μεγάλους αγώνες, αψηφώντας κόπους, θυσίες και αυτήν ακόμα τη ζωή, για αξίες και ιδανικά και δίδαξε με πράξεις και ενέργειες, όχι με λόγια, τι σημαίνει φιλοπατρία, αυταπάρνηση και ηρωισμός. Και είναι αυτή η γενιά, που ενέπνευσε τον τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Τσώρτσιλ να πει: «Στο εξής δεν πρέπει να λέμε, πως οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, ΑΛΛΑ οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Ο άθλος, που συντελέστηκε από τον κάθε απλό Έλληνα, μας διδάσκει τη σημασία της ενότητας και της ομοψυχίας των Ελλήνων σε κοινούς αγώνες, κοινές αξίες και κοινούς στόχους σε δύσκολες ώρες. Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά αυτό, που είχε πει ο μεγάλος έλληνας φιλόσοφος Πλάτων: «Εμείς οι Έλληνες ενωμένοι και ομονοούντες και μακράν εσωτερικών διχονοιών, είμεθα αήττητοι έναντι εξωτερικών κινδύνων».
Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το μήνυμα εκείνων των ημερών παραμένει επίκαιρο και αναλλοίωτο. Αποτελεί παρακαταθήκη για μας και μας υποχρεώνει, να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας την ομόνοια, την ενότητα, την αγάπη προς την πατρίδα, την υπερηφάνεια για την εθνική μας καταγωγή και την προσήλωση σε αρχές και ιδανικά.
Ο αγώνας, η θυσία και η αυταπάρνηση προς την πατρίδα των Ελλήνων ηρώων του έπους του ’40 μας γεμίζουν με υπερηφάνεια και πρέπει να μας δώσουν, ιδιαίτερα σήμερα, δύναμη, κουράγιο και έμπνευση για το μέλλον, προκειμένου να ξεπεράσουμε τα τεράστια οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Έχουμε όλοι χρέος προς την πατρίδα, προς όλους τους Έλληνες, που πέρασαν, αλλά και προς αυτούς, που θα έρθουν, να καταπολεμήσουμε, με όσο πιο ανώδυνο τρόπο είναι εφικτό, την μεγάλη κρίση, που βιώνουμε και να διαμορφώσουμε και διασφαλίσουμε μία κοινωνία, που να παράγει, προοδεύει και ευημερεί, μία κοινωνία με οράματα, αξίες και ιδανικά, μία αξιοκρατική κοινωνία ισότητας, ισοπολιτείας, ισονομίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Ας είναι οδηγός και φάρος σ’ αυτήν την σοβαρή, κρίσιμη και επιβεβλημένη προσπάθειά μας οι παρακαταθήκες και τα διδάγματα, που μας άφησε η γενιά του έπους του ’40 και ας κρατήσουμε ζωντανές στην μνήμη μας τις πράξεις ηρωισμού, ιστορικού μεγαλείου και αυτοθυσίας των προγόνων μας και να υποσχεθούμε προς αυτούς «άμες δ’ εγεσόμεθα πολλώ κάρρονες» δηλαδή θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας, όπως έδιναν την υπόσχεση οι νέοι Σπαρτιάτες προς τους ενήλικες, όταν εγίνοντο έφηβοι.

Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.