Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Αυτά είπε ο Δήμαρχος στη λαϊκή συνέλευση στα Μέγαρα



Κυρίες και Κύριοι
Ως ο νέος δήμαρχος του Καλλικρατικού δήμου, σας καλωσορίζω στην πρώτη λαϊκή συνέλευση που διεξάγεται στον δήμο μας και αφορά στην δημοτική ενότητα των Μεγάρων, μια λαϊκή συνέλευση που έχει ως σκοπό να αναπτύξει μια διαφορετική σχέση μεταξύ της δημοτικής αρχής και του πολίτη, μιας σχέσης που δρομολογήθηκε και μπήκαν οι καθοριστικές γραμμές και προοπτικές πριν από τις εκλογές του Νοέμβρη του 2010 και σήμερα έρχεται να κάνει εφαρμογή όλα αυτά τα οποία δεσμεύτηκε να πράξει κατά την προεκλογική της εκστρατεία η σημερινή δημοτική αρχή.
Επειδή είναι η πρώτη ακριβώς δημοτική συνέλευση, οφείλω να ευχαριστήσω τόσο τον λαό των Μεγάρων όσο και τον λαό της Νέας Περάμου για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και για το γεγονός ότι πιστοποίησε την αλλαγή της νοοτροπίας, την αλλαγή της πολιτικής συνείδησης μέσα από την ψήφο της και μέσα από το πρωτόγνωρο αποτέλεσμα που έφεραν οι εκλογές του Νοέμβρη του 2010.

Αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα, αποτελεί τη μεγάλη μας δέσμευση, είναι ένα βάρος, το οποίο εμείς έχουμε υποχρέωση πραγματικά να φέρομε εις πέρας με τους καλύτερους οιωνούς διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης του τόπου, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις της αλλαγής του τοπίου, διαμορφώνοντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της δημοτικής αρχής και του πολίτη.
Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές. Τα πράγματα για τη χώρα μας είναι δυστυχώς πάρα πολύ άσχημα και όπως ακριβώς σε κυβερνητικό επίπεδο γίνεται μια προσπάθεια για να αντεπεξέλθουμε και να μην φθάσουμε στη χρεοκοπία, έτσι ακριβώς και σε επίπεδο δήμου δίνουμε τον δικό μας αγώνα για να μην καταλήξει ο δήμος Μεγαρέων στη χρεοκοπία.
Και το λέω αυτό γιατί όταν αναλάβαμε από την 1/1/2011 το πρώτο μας μέλημα ήταν να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη να έρθει και να γίνει πράξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εφαρμόζοντας όλες τις αλλαγές τις οποίες επέβαλλε ο Καλλικράτης.
Συγχαίρω όλους τους συνεργάτες μου και όλες τις υπηρεσίες του δήμου στις οποίες θα αναφερθώ και στην συνέχεια και οι οποίες έκαναν έναν τιτάνιο αγώνα και μπορέσαμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο να ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες και διατακτικές αλλαγές και να συστήσουμε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό ο οποίος έγινε με ιδιαίτερο κόπο.
Είμαστε ένας από τους 3 δήμους σε όλη τη χώρα που κατορθώσαμε κάτι τέτοιο.    Και γι’ αυτό εγώ τόσο για τους συνεργάτες μου σε επίπεδο αιρετών και υπηρεσιών είμαι πραγματικά υπερήφανος.
Όπως είπα όμως τα πράγματα όπως ακριβώς περιμέναμε ήταν πολύ δύσκολα για τον δήμο και για την νέα δημοτική αρχή.
Η οικονομική πραγματικότητα του δήμου Μεγαρέων είναι αλήθεια ότι επιβάλλει αυτή τη  στιγμή αυτοκριτική σε αυτούς οι οποίοι διοίκησαν μέχρι την 31/12/2010, αίσθημα  ευθύνης από όλους και άσκηση καθήκοντος από εμένα τον ίδιο και τους συνεργάτες μου στα πλαίσια του νέου δήμου.
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και σε αυτούς θα αναφερθώ για να δώσω και το μέγεθος του μεγάλου ανοίγματος και του χρέους το οποίο έχει σήμερα ο δήμος Μεγαρέων. Η αλήθεια της χρεοκοπίας του νέου δήμου και της διοικητικής του ανεπάρκειας, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του στελεχικού δυναμικού, είναι κάτι που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.
Ο δήμος Μεγαρέων ξεκινά την 4ετία 2011 – 2014 με χρέη τα οποία φτάνουν τα 24 εκατομμύρια ευρώ.
Ο δήμος Μεγαρέων έχει δανειακές υποχρεώσεις, κεφάλαιο και τοκοχρεολύσια, για την περίοδο 2011 – 2014, που ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Ο δήμος Μεγαρέων έχει οφειλές τιμολογημένες και ανεξόφλητες, χρέη σε προμηθευτές και εργολάβους που ξεπερνούν τα 12,5 εκατ. Ευρώ.
Ο δήμος Μεγαρέων έχει συνεχιζόμενα έργα, μελέτες, χρηματοδοτούμενα από ίδιους πόρους, δηλαδή αναληφθείσες υποχρεώσεις από ανεκτέλεστο υπόλοιπο που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Έναντι των χρεών που το παρελθόν κληροδότησε στο παρόν και στο μέλλον του δήμου Μεγαρέων, οι απαιτήσεις και τα έσοδα από προηγούμενες οικονομικές χρήσεις, βεβαιωθέντα και μη, δεν ξεπερνούν (η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη) τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ τα χρέη και τις οφειλές είναι βέβαιο ότι θα τις αποπληρώσουμε, τότε είναι αβέβαιο το πότε θα το πράξουμε, συνεκτιμώντας ότι ακόμα και ο νόμος σου επιβάλλει να εγγράψεις ως επισφαλείς απαιτήσεις τουλάχιστον στο 1/3 από αυτές που έχεις.
Αυτή η αλήθεια γίνεται απειλή επιβίωσης και ασφάλειας της παροχής δημοτικών πολιτικών προς τους δημότες και αν προσμετρήσουμε το νέο θεσμικό περιβάλλον που απαιτεί πραγματικούς προϋπολογισμούς απέναντι στους μέχρι σήμερα πλασματικούς.
Οι αποκλίσεις ενός προϋπολογισμού με τον ισολογισμό εκάστου έτους του 30 έως και 50% που χαρακτήριζαν τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών σήμερα κρίνονται ως απαράδεκτες και δεν εγκρίνονται.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι είμαστε από τους δήμους στους οποίους κατ’ ελάχιστες περιπτώσεις εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί ως πραγματικοί, ισοσκελισμένοι σε αντίθεση με πάρα πολλούς που μέχρι και σήμερα που μιλάμε εκκρεμούν ακόμα ως προς την έγκρισή τους.
Αλλά και ο μηνιαίος έλεγχος δαπανών και εσόδων από τις δημόσιες εποπτεύουσες αρχές, και η διερεύνηση των πολιτικών που θα εφαρμόσουμε για την είσπραξη των απαιτήσεων αλλά και η επιβολή καταλογισμού σε υπηρεσιακούς και αιρετούς όπως η σχετική ΚΥΑ ορίζει, ορίζουν το πλαίσιο στο οποίο οφείλουμε να βαδίσουμε.

Κυρίες και Κύριοι
Προσωπικά το να ανακαλύπτω διοικητική ανεπάρκεια και χρεοκοπία του δήμου Μεγαρέων, του δήμου που μου εμπιστεύτηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες να ηγηθώ, μου δημιουργεί αφενός αγωνία, αφετέρου όμως με πεισμώνει. Η μεγαλύτερη απόδειξη της διοικητικής αρρυθμίας και ανεπάρκειας είναι το γεγονός ότι η μόνη υποχρέωση που είχαμε και δεν τηρήσαμε την χρονική προθεσμία ήταν η απογραφή. Δηλαδή, η ενυπόγραφη καταγραφή από τις υπηρεσίες, η πιστοποίηση από ορκωτό λογιστή και η ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο της περιουσίας, των απαιτήσεων, των υποχρεώσεων και των διαθεσίμων του δήμου.
Αυτό λοιπόν το πρώτο βήμα που ο νόμος μας υποχρέωνε να κάνουμε και όχι φυσικά να το κάνει ο δήμαρχος και η δημοτική του ομάδα αλλά να υλοποιηθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι πρέπει να υπογράψουν τα οικονομικά μεγέθη δεν έχει περαιωθεί.
Περαιώθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες με πολύ μεγάλο κόπο των υπηρεσιών.
Και δεν ολοκληρώθηκε στο ανάλογο χρονικό διάστημα διότι ιδιαίτερα ο δήμος Μεγαρέων, ο ένας εκ των 2 δήμων που συγχωνεύτηκαν ήταν και είναι διοικητικά ανεπαρκής λόγω της έλλειψης προσωπικού και διαδικασιών παρ’ όλες τις μεγάλες προσπάθειες του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού.
Θα σας αναφέρω μόνο 2 στοιχεία.
Πρώτον. Δεν υπήρχε στον πρώην δήμο Μεγαρέων λογιστής που να ξέρει να καταχωρεί τα λογιστικά παραστατικά και να βγάζει ισολογισμούς του δήμου.
Δεύτερον, για να καλυφθεί αυτή η πολύ σημαντική ανεπάρκεια, επί 10 χρόνια η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος γινόταν από εξωτερικό συνεργάτη σε ειδικό λογιστικό γραφείο.
Που στοίχιζε ετησίως στον δήμο δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Πώς όμως να ολοκληρώσεις την απογραφή, πώς να πιστοποιήσεις υποχρεώσεις και απαιτήσεις όταν για τα έτη 2008 και 2009 δεν έχει εγκρίνει και δεν έχει αποστείλει στην εποπτεύουσα αρχή τους ισολογισμούς του δήμου.
Όταν δηλαδή δεν έχει ακόμα η διοίκηση του δήμου λογοδοτήσει.
Ο δήμος Μεγαρέων δεν έχει υποβάλλει ισολογισμούς για τα έτη 2008 και 2009. Δεν έχουν δηλαδή αποτυπωθεί, δεν έχουν ελεγχθεί, δεν έχουν εγκριθεί οικονομικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια.
Η προηγούμενη διοίκηση αρκούνταν στον ταμιακό απολογισμό που και ο έσχατος λογιστής γνωρίζει ότι πιστοποιεί μόνο ταμιακές ροές.
Συνεπώς, πώς μπορείς να καταγράψεις τις υποχρεώσεις τις οποίες αναλαμβάνεις και νομίμως μπορείς να αποπληρώσεις.
Το ίδιο και με την περιουσία και τις αποσβέσεις. Πόση και ποια είναι και πώς αποτιμάται.
Και δεν πρόκειται εδώ για μια παρατυπία. Δεν πρόκειται για ένα πλημμέλημα. Πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό ατόπημα.
Κι αυτό για 2 λόγους.

1ον γιατί ο νόμος επιβάλλει ρητά με το άρθρο 163 του ΚΔΚ το αργότερο ως τον Οκτώβριο κάθε έτους να έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, και αφού έχει προηγηθεί η έγκριση και η πιστοποίηση της καλής διαχείρισης των οικονομικών του δήμου από τον ορκωτό λογιστή, ο ισολογισμός δηλαδή τα έσοδα, οι δαπάνες, οι υποχρεώσεις, τα χρέη και οι απαιτήσεις του προηγούμενου έτους να αποσταλούν στην εποπτεύουσα αρχή προς έλεγχο και δημοσίευση. Και μάλιστα ο νόμος ορίζει και ποινές αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία έστω και για ένα έτος. Και αυτεπάγγελτο έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο.
Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίον εμείς ως νέα δημοτική ζητήσαμε αυτόν τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο και μέχρι σήμερα, δυστυχώς που μιλάμε, μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες και επιστολές στην Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης διοίκησης, ο φορέας που αποτελεί τον ελεγκτή νομιμότητος, των αποφάσεων που παίρνει το δημοτικό συμβούλιο δεν έχομε λάβει απάντηση.
2ο Ο ισολογισμός των δήμων δεν είναι απλώς χαρτιά. Δεν είναι τυπικό θέμα αλλά είναι η πολιτική λογοδοσία της περιουσίας των δημοτών.
Δίνεις δηλαδή λογαριασμό στον δημότη και στις αρχές που σε ελέγχου αν διαχειρίστηκες την περιουσία χρηστά και νόμιμα.
Είναι πρωτάκουστο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να λειτουργούν δήμοι και δήμαρχοι που δεν εναρμονίζουν τις διαδικασίες σύμφωνα με τον νόμο.
Ποιος μπορεί να πιστοποιήσει, εφόσον δεν υπάρχουν ισολογισμοί, εάν το δημοτικό δια της πλειοψηφίας του αποφάσιζε μια δαπάνη, εάν υπήρχαν πιστώσεις στους σχετικούς κωδικούς, γεγονός που επισύρει καταλογισμό;

Κυρίες και Κύριοι
Δεν καταλογίζω δόλο. Γνωρίζω τις καλές προθέσεις του προκατόχου μου δημάρχου. Όμως καταλογίζω και μια τεράστια πολιτική ευθύνη. Σε πολιτικές αποφάσεις που έφεραν αυτόν τον δήμο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Ο δήμος μας σήμερα εξ αιτίας αυτών των οφειλών δεν δικαιούται ακόμα κι αν το ήθελε να πάρει δάνειο.
Ανήκει στην 3η κατηγορία των δήμων που έχουν χρέη όπου το χρέος αντιστοιχεί στο 100 – 120% των τακτικών εσόδων και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν δικαιούται να πάρει δάνειο ακόμα κι αν το θέλει.
Βεβαίως ξέρετε όσοι έχετε υπάρξει μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια του πολιτικού βίου σε ό,τι έχει να κάνει με την τοπική αυτοδιοίκηση ότι ποτέ δεν ήμουν υπέρ του δανείου. Εδώ όμως δημιουργήθηκαν σοβαρότατες υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αυτή τη στιγμή μεγάλες οφειλές, με αποφάσεις που θα μπορούσε να είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική αρχή με την απολαβή ενός δανείου το οποίο θα κάλυπτε τουλάχιστον τις οφειλές από την πράξη εφαρμογής σχεδίου οι οποίες αυτή τη στιγμή από το 2000 έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατ. Ευρώ.
Ένα ποσό που εμείς καλούμαστε σήμερα να το βρούμε και να αποδώσουμε στους πολίτες.
Δεν μπορώ να πω ότι εγώ θα γίνω συνένοχος σε μια διαδικασία, σε ένα τέτοιο ατόπημα. Ούτε θα έχω ομήρους τους πολίτες του νέου δήμου ώστε να πληρώνουν με τα τέλη τους την κακοδιαχείριση των προηγουμένων ετών.
Γιατί βεβαίως τα χρέη δεν πέφτουν από τον ουρανό. Δημιουργούνται από την κακοδιαχείριση.
Ένα απλό παράδειγμα. Ενώ το 2010 ήταν γνωστό στο τελευταίο τρίμηνο ότι η ΣΑΤΑ πλέον ( η 2η δόση της ΣΑΤΑ) δεν επρόκειτο να αποδοθεί, και όταν λέω ΣΑΤΑ εννοώ το ποσό που διατίθεται ετησίως για την δημιουργία τεχνικών έργων, ο προκάτοχός μου διέθετε μόλις 720 χιλιάδες ευρώ και συμβασιοποίησε έργα και μελέτες, ανέλαβε  υποχρεώσεις. Υποθήκευσε το μέλλον με έργα και μελέτες αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Κυρίες και Κύριοι
Ακόμα κα αν ήθελα να συνεχίσω την ίδια πολιτική, δηλαδή να κάνω έργα και να παρέχω υπηρεσίες με δανεικά από το μέλλον, δημιουργώντας χρέη για τα επόμενα χρόνια, ευτυχώς για μένα αυτό δεν το επιτρέπει πλέον ο νέος νόμος ο Καλλικράτης.
Πρέπει πραγματικά να φτιάξουμε αυτόν τον ρεαλιστικό προϋπολογισμό, ένα ρεαλιστικό τεχνικό πρόγραμμα και φυσικά να μειώνονται τα χρέη ανά μήνα.
Αυτή λοιπόν η εικόνα είναι πολύ σημαντική και δείχνει ακριβώς την διαδικασία που ακολούθησε η προηγούμενη διοίκηση, τη διαδικασία που ακολούθησαν οι προηγούμενες διοικήσεις και έφτασαν αυτή τη στιγμή τον δήμο σε αυτό το σημείο ενός υπερχρεωμένου δήμου, ενός δήμου ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Ήταν λοιπόν κύριο μέλημά μας, αμέσως μέσα από την εφαρμογή αυτού του νέου προϋπολογισμού να εφαρμόσουμε οικονομική πολιτική η οποία θα είχε ως πρώτο και καθοριστικό πυλώνα την μείωση των δαπανών.
Τρανή απόδειξη αυτού που σας λέω είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και σε σχέση με το 2010, έχουν μειωθεί οι δαπάνες του δήμου , δηλαδή αυτές που έχουν τιμολογηθεί και από αυτές που έχουν πληρωθεί, μεταξύ των 2 ετών κατά 2.340.000 ευρώ.
Αυτό είναι ένα τρανό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν γίνεται χρηστή διαχείριση και χρηστή διοίκηση του δήμου.
Και βέβαια αυτό είναι το πρώτο βήμα που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το εφαρμόσουμε σε όλους τους τομείς του δήμου για να μπορέσουμε πραγματικά να εφαρμόσουμε ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα το οποίο θα αποφέρει στο τέλος ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για τον δήμο αλλά και για τον τόπο.
Κυρίες και Κύριοι, κακά τα ψέματα
Σήμερα δεν μπορούμε να περιμένουμε πλέον πολλά από την κεντρική διοίκηση. Η κεντρική διοίκηση κάνει έναν αγώνα ώστε να μην χρεοκοπήσει το κράτος. Η κεντρική διοίκηση έχει τεράστιες οφειλές κι εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτές οι προηγούμενες τακτικές επιχορηγήσεις θα είναι του ιδίου μεγέθους και θα μας ηρεμήσουν και θα μας δημιουργήσουν καλές ευκαιρίες για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τον δήμο.
Αυτά τα χρόνια δεν υπάρχουν πια.
Έχουμε λοιπόν υποχρέωση κι εμείς οι ίδιοι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα επιδιώξουμε νέα έσοδα για τον δήμο έσοδα τα οποία θα προέρχονται από δικούς μας αυτόνομους, αυτοτελείς πόρους.
Έτσι λοιπόν ο δήμος μας και η διοίκηση έχει ρίξει τεράστιο βάρος σε 2 σημαντικούς τομείς.
Ο πρώτος τομέας είναι η ένταξη όσο γίνεται περισσοτέρων έργων στο ΕΣΠΑ, το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ με ώριμες μελέτες των οποίων οι περισσότερες έχουν ήδη κατατεθεί. Οι υπόλοιπες κατατίθενται τις επόμενες ημέρες και θα αναφερθώ πολύ λεπτομερώς στην συνέχεια.
Είναι ένα σύνολο έργων ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Ο δεύτερος τομέας στον οποίο δίδουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα είναι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε έσοδα από δικούς μας πόρους. Κι εδώ θα πω κάτι που είναι πολύ σοβαρό, κάτι που έχει απασχολήσει κατά καιρούς πάρα πολύ τον τόπο και έχει να κάνει με το εργοστάσιο επεξεργασίας κοπριάς.
Το εργοστάσιο αυτό είναι ένας πραγματικός θησαυρός για τον τόπο. Είναι ένα εργοστάσιο που αν αξιοποιηθεί κατάλληλα και από κατάλληλους ανθρώπους μπορεί να αποδώσει πάρα πολλά τόσο στο δήμο όσο και στον τόπο. Δυστυχώς η διαχείρισή του τα προηγούμενα χρόνια κάθε άλλο από καλή ήταν.  Το εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί από το 1991. Δόθηκε η διαχείρισή του σε έναν ιδιώτη ο οποίος όφειλε κάθε χρόνο επί 9 έτη, όσο διαρκούσε δηλαδή αυτή η διαχείριση, να πληρώνει 10 εκατομμύρια δραχμές, τότε, στον δήμο.
Ουδέποτε εισπράχθηκαν αυτά τα χρήματα. Στη συνέχεια έπεσε σε αδράνεια και επανήλθε ξαφνικά με έναν νέο επενδυτή να παρουσιάζεται ο οποίος δεν παρουσίασε ποτέ την διαδικασία μεταβίβασης του μετοχικού πακέτου 20% του προηγούμενου ιδιώτη σε αυτόν ο οποίος δεν παρουσίασε ποτέ μια υπογεγραμμένη σύμβαση με την διοίκηση του εργοστασίου (τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου), δεν παρουσίασε ποτέ τους ισολογισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια που λειτουργεί αυτό το εργοστάσιο και δεν απέδωσε τίποτε στον δήμο. Ο ιδιώτης αυτός λειτούργησε εις βάρος του δήμου, εις βάρος της κοινωνίας και χρησιμοποίησε την άδεια αυτού του εργοστασίου και έκοβε παραστατικά και λειτουργούσε εις βάρος του εργοστασίου εισπράττοντας χρήματα επ’ ονόματι της εταιρείας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και με λύπησε πάρα πολύ που σε μια πρόσφατη συνέντευξη άκουσα ο κ. Στρατιώτης να λέει ότι όλα έγιναν με απόλυτη νομιμότητα και αυτό το εργοστάσιο με λυπεί που δεν λειτουργεί εδώ και 1 χρόνο εξ αιτίας του κ. Μαρινάκη και δεν προσφέρει στον τόπο.
Αυτά όπως αντιλαμβάνεστε θα ακολουθήσουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Αυτό το εργοστάσιο, τίθεται θέμα άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο, έχει την δυνατότητα να προσφέρει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό έσοδο στον δήμο τέτοιο που θα του προσφέρει άμεση μεγάλη  ανακούφιση για την αντιμετώπιση των τρεχουσών υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές του δήμου.
Όπως το είχα πει, τώρα δυστυχώς ο δήμος χρωστάει σε ό,τι κινείται. Και έτσι είναι ακριβώς.
Συνεχίζοντας όμως την προσπάθεια να μειώσουμε τις δαπάνες και να εισέλθουν και περισσότερα χρήματα στον δήμο ανακαλύψαμε επίσης ότι υπάρχει ένα πολύ σεβαστό ποσό που αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ της λυθείσης ΔΕΥΑΜ και αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό το δικαιούται η εταιρεία, το δικαιούται ο δήμος και θα το εισπράξει στο άμεσο μέλλον γιατί δυστυχώς ουδέποτε μέχρι σήμερα κανένας δεν ασχολήθηκε να το εισπράξει.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια.
Σε καιρούς τόσο δύσκολους υπάρχουν τέτοια νούμερα που δημιουργούν σοβαρή εντύπωση στον κόσμο, κι όμως για κάποιους άλλους ήταν απλώς νούμερα και τίποτε περισσότερο.
Κατά την εξέλιξη αυτής της χρονιάς ήμασταν υποχρεωμένοι να φτιάξουμε επίσης τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου.
Ο οργανισμός πάντοτε απόλυτα σε σχέση με τις ημερομηνίες οριστικοποιήθηκε, πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο, πέρασε πρόσφατα από το υπηρεσιακό συμβούλιο ως οφείλει και είναι προς έγκριση αυτή τη στιγμή στην γενική γραμματεία αποκεντρωμένης διοίκησης.
Είναι άλλο ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο επίτευγμα το οποίο οφείλεται πάλι στην αγαστή συνεργασία  της δημοτικής αρχής, των αιρετών, και υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι άοκνα δούλεψαν και προσέφεραν πραγματικά αυτό το σοβαρό εργαλείο στον δήμο. Ο νέος ΟΕΥ παρέχει σημαντικές δυνατότητες στον δήμο, έχει σοβαρές αρμοδιότητες που προέρχονται από την περιφέρεια και που θα γίνει εφαρμογή στο άμεσο επόμενο διάστημα και είναι ένας οργανισμός προοπτικής 20ετίας.
Παράλληλα εκπονείται και ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες το  5ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα τεχνικής δράσης, δύο πολύ σοβαρά εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση του προγράμματος όλης της 4ετίας του δήμου. Σήμερα πλέον ο δήμος προνοεί, ο δήμος προγραμματίζει από σήμερα μέχρι το τέλος της κάθε τετραετίας.
Αντίστοιχες δράσεις έγιναν με ανάλογη επιτυχία τόσο από το νέο νομικό πρόσωπο τον Ηρόδωρο όσο και από την ΔΗΚΕΔΗΜΕ, οργανισμοί και επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης τα οποία ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία.
Για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις δαπάνες και να μειώσουμε τα έξοδα, ετοιμάζουμε μαζί με το νεοσύστατο γραφείο προμηθειών που προκύπτει μέσα από τον νέο οργανισμό, το ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών. Είναι μια καινοτομία η οποία θα ακολουθήσει νέες δομές, απόλυτη διαφάνεια και μια σειρά από προγραμματισμένους διαγωνισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από τους οποίους θα μπορέσει ο δήμος να εξοικονομήσει πολύ μεγάλα ποσά από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν και από τις οποίες, βεβαίως, θα βρει και χρήματα για να ξεχρεώσει ακόμα περισσότερο τους προμηθευτές στους οποίους οφείλει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες ως οφείλαμε και ως όριζε ο νόμος να προσλάβουμε 50 άτομα ορισμένου χρόνου, ανταποδοτικού χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση των αναγκών του δήμου. Δυστυχώς όμως μέσα από παλινωδίες που ακολουθήθηκαν από την κεντρική διοίκηση, φθάσαμε στο μήνα Μάιο και ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα της διαδικασίας αυτής.  Συγχρόνως όμως η κυβέρνηση βλέποντας το μεγάλο αυτό πρόβλημα και το αδιέξοδο που δημιουργούνταν ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας, αποφάσισε με τροπολογία της να εκχωρήσει το δικαίωμα στους δήμους της ανάθεσης σε ιδιώτη για την αντιμετώπιση της αποκομιδής των αστικών αποβλήτων των δήμων. Ακολουθήσαμε αμέσως στα χνάρια αυτής τροπολογίας και θα πω χαρακτηριστικά κάποια μεγέθη οικονομικά που δείχνουν πόσο πολύ μπορεί να κερδίσει ο δήμος από αυτό.
Σήμερα λοιπόν με το ενδεχόμενο της πρόσληψης των 50 ατόμων για 8 μήνες, τα άτομα αυτά σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με την μισθοδοσία τους τις εργοδοτικές εισφορές, την υπερωριακή εργασία τους καθώς και τα μεταφορικά και την συντήρηση των σε τραγική κατάσταση απορριμματοφόρων του δήμου που πηγαίνουν τα απορρίμματα από τον δήμο στην Φυλή πλέον και όχι στη χωματερή, κοστίζει 976000 ευρώ.
Εμείς, όπως θα ξέρετε οι περισσότεροι έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό ύψους 500 χιλ ευρώ για τον ιδιώτη ο οποίος θα αναλάβει, όποιος είναι αυτός, την αποκομιδή των απορριμμάτων της μεγάλης περιοχής του δήμου μας για 12 μήνες. Προκύπτει λοιπόν ένα ποσό της τάξεως των 476 χιλ. ευρώ που κερδίσαμε από αυτή τη διαδικασία το οποίο βεβαίως θα χρησιμοποιηθεί αναλόγως των αναγκών του δήμου.
Όπως είχα πει και προεκλογικά, στηρίζουμε τις προσπάθειές μας και το πρόγραμμά μας σε 3 πυλώνες.
Αναφέρθηκα ήδη στον πρώτο πυλώνα είναι ο πυλώνας της οργάνωσης του δήμου και του νοικοκυρέματος.
Ο δεύτερος αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική μέριμνα, στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον τουρισμό.
Εδώ λοιπόν έγινε μια πολύ μεγάλη προετοιμασία από τους συνεργάτες μου σε όλους αυτούς τους τομείς για να μπορέσουν να τεθούν οι βάσεις της ανάπτυξης, της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης. Το εργοστάσιο της κοπριάς στο οποίο αναφέρθηκα αποτελεί σημαντική βάση για να τεθούν οι προϋποθέσεις αυτής της ανάπτυξης. Ο δήμος όμως είναι παρών σε όλες τις νέες εξελίξεις. Κι εδώ θα πω χαρακτηριστικά ότι τα υπουργεία τα οποία επισκεπτόμαστε σχεδόν κάθε μέρα έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας γιατί απλούστατα δέχονται καθημερινά τεκμηριωμένες προτάσεις από εμάς, κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά στις μέρες μας και από άλλους δήμους.
Ήμασταν έτοιμοι και καταθέσαμε πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων με τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων στον παλιό ΧΑΔΑ. Είναι μια πολύ σοβαρή πρόταση την οποία εξετάζουμε με μεγάλη σοβαρότητα σήμερα. Είναι μια πρόταση που περιέχει πρώτον και κύριον τον μανδύα της προστασίας του περιβάλλοντος και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την δράση μας για την αποκατάσταση του σημερινού ΧΑΔΑ των Μεγάρων, μια μελέτη η οποία εκπονείται από την ΓΓΑΔ και βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία μαζί μας και ανταλλάσσουμε συνεχώς απόψεις και παρατηρήσεις για το πόσο καλύτερα θα γίνει αυτή κατάσταση, την δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης στον ίδιο χώρο για να μπορέσει να συρρικνωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την παράλληλη δημιουργία ενός κέντρου διαλογής ανακιυκλώσιμων υλικών, να υπάρξει και νέος παράγοντας οικονομίας και εσόδων στον δήμο μας μέσα από αυτή τη διαχείριση. Επίσης ο δήμος έχει κάνει πρόταση και για την αποκατάσταση λατομείων της περιοχής. Τα λατομεία μας τα οποία είναι αφημένα στην τύχη τους, σήμερα στη συγκεκριμένη πρόταση στη ΓΓΑΔ είναι μέσα ορισμένα από αυτά, θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες, είναι μέσα στο σύνολο των λατομείων που θα τεθούν υπό καθεστώς αποκατάστασης.
Το άλλο σημαντικό επίτευγμα το οποίο ήταν και το πρώτο της διοίκησής μας, έχει να κάνει με την επαναλειτουργία των σφαγείων. Όλοι θυμάστε το τι αγώνας έγινε για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει. Δαπανήθηκαν και χρήματα και ώρες ατέλειωτες για να φανούμε αντάξιοι των υποχρεώσεων απέναντι στην περιφέρεια και να πάρουμε την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας. Η άδεια πάρθηκε ακριβώς στις μέρες που έπρεπε να παρθεί. Οι προϋποθέσεις ήταν όλες μέσα σε αυτήν την άδεια. Το σφαγείο σήμερα λειτουργεί νόμιμα με άδεια λειτουργίας, και κυρίως η δική μου ικανοποίηση έγκειται στο γεγονός ότι φέραμε πραγματική ανακούφιση σε 300 και πλέον οικογένειες κτηνοτρόφων και κρεοπωλών οι οποίοι έτρεχαν τις ημέρες των εορτών είτε στο Σπαθοβούνι είτε στην Κερατέα με όλα τα οικονομικά συνεπακόλουθα και τα βάρη βάσει της σημερινής οικονομικής συγκυρίας.
Σήμερα δεν υπάρχουν αυτά, το σφαγείο είναι σε απόλυτη λειτουργία, και βεβαίως υπάρχουν και προοπτικές ανάπτυξης τις οποίες συζητάμε ώστε να αποδώσει ακόμη περισσότερα στον δήμο αλλά και στην κοινωνία.

Στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και της πρόνοιας μέσα από τον ΟΕΥ του δήμου δημιουργείται η Διεύθυνση Κοινωνικής Υπηρεσίας με ιδιαίτερους τομείς, γραφεία και τμήματα που αφορούν σε όλα τα επίπεδα τόσο της παιδείας όσο και της υγείας και με την δημιουργία του γραφείου της κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα γραφείο το οποίο αποτελούσε ιδιαίτερο πόθο του αγαπητού μας συνεργάτη γενναίου δωρητή της πόλης των Μεγάρων του κ. Νίκου Στρατουδάκη τον οποίον βεβαίως ορίζουμε και ανακηρύττουμε και επίτιμο πρόεδρο αυτής της επιτροπής κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η εξέλιξη των πραγμάτων μας έφερε μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ΔΕΥΑΜ. Πέρα από τον ΦΠΑ τον οποίο αναζητήσαμε, αυτή τη στιγμή τον διεκδικούμε και θα τον έχουμε σε λίγο καιρό στα ταμεία μας έπρεπε να λυθεί και το πρόβλημα του μεγάλου χρέους μετά από την λύση της εταιρείας. Με βάση το ΦΕΚ που εκδόθηκε τότε, το χρέος της εταιρείας μεταφέρεται στον τρέχοντα προϋπολογισμό του δήμου Μεγαρέων. Το χρέος αυτό αγγίζει αυτή τη στιγμή τα 32 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς λοιπόν καταφέραμε αφενός μεν να εξαλείψουμε τις προσαυξήσεις, αφετέρου για ένα διάστημα σοβαρό από το 1999  (31/5/1999) μέχρι την 1/6/2007, να μετατρέψουμε την τιμολόγησή του και από τιμολόγιο κρουνών με το οποίο είχε προσμετρηθεί, σε τιμολόγιο δικτύων ΟΤΑ. Βάσει της προγραμματικής σύμβασης θα υπάρξει μια επιτροπή που θα επιμεληθεί τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η μετατροπή η οποία είναι δεδομένη.
Το σύνολο του χρέους το οποίο διαγράψαμε υπερβαίνει τα 20 εκατ. Ευρώ.
Το σημαντικότερο δε είναι ότι το δίκτυο τόσο της ύδρευσης όσο και της αποχέτευσης παραμένει στην κυριότητα και την νομή του δήμου Μεγαρέων.
Δεν ξεπουλιέται στην ΕΥΔΑΠ. Μόνο το δίκτυο ύδρευσης δίδεται προς διαχείριση. Όχι το δίκτυο αποχέτευσης και όταν τελειώσει η αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους του δήμου το οποίο θα τακτοποιηθεί μέσα από τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ, τότε το δίκτυο της ύδρευσης θα επανέλθει στην δικαιοδοσία του δήμου Μεγαρέων.
Είναι ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό επίτευγμα για ένα πρόβλημα που ταλάνιζε για τόσα χρόνια τον τόπο, ένα επίτευγμα που μας κάνει πραγματικά υπερήφανους διότι δίνει πλέον τέλος σε μια σημαντική εξάρτηση η οποία με μαθηματική ακρίβεια, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον δήμο μας, θα τον έφερνε στην χρεοκοπία. Στην πραγματική χρεοκοπία.
Αυτή ακριβώς η συμφωνία επεξεργασθήκαμε.
Στις προοπτικές του δήμου μας οι οποίες ολοκληρώνονται και τις επόμενες ημέρες, είναι η ίδρυση του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης στον δήμο μας. Τα Μέγαρα θα αποτελέσουν την πρωτεύουσα του κέντρου αυτού, ένα κέντρο επιμορφωτικό από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης γιατί δεν πρέπει να λέμε μόνο ότι ο δήμος Μεγαρέων είναι ο δήμος που δικαιούται τα πρωτεία στον πρωτογενή τομέα αλλά πρέπει αυτό να συνοδεύεται από δράσεις που θα το αποδεικνύουν.
Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δρομολογείται τις επόμενες μέρες η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας ώστε το κέντρο αυτό να εγκατασταθεί στα Μέγαρα, θα λειτουργήσει ως κέντρο επιμόρφωσης των νέων αγροτών, ως διοικητήριο με δικαιώματα ελέγχου, ως κέντρο εφηρμοσμένης έρευνας με την δυνατότητα τυποποίησης, καθετοποίησης, αγροτικής ανάπτυξης.
Αυτό έρχεται να δικαιώσει μια προσπάθεια χρόνων για τους αγρότες της περιοχής, γιατί μέσα από αυτό το κέντρο θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σοβαρά προγράμματα τα οποία θα προσφέρουν αφενός μεν και οικονομικά έσοδα στους αγρότες, αφετέρου θα μειώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και την ανεργία αφού όλα τα επιμορφωτικά αυτά προγράμματα θα είναι επιδοτούμενα.

Ο τρίτος πυλώνας και ο πλέον σοβαρός πάνω στον οποίον έχουμε εναποθέσει όλες μας τις ελπίδες για την πραγματική αλλαγή του τοπίου, είναι ο πυλώνας των έργων υποδομής, πνοής και πράσινης ανάπτυξης.
Ο δήμος έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια κι εδώ οφείλω να συγχαρώ όλες τις υπηρεσίες, ιδιαίτερα την τεχνική υπηρεσία που μπόρεσαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις 9 μηνών να δημιουργήσει φακέλους για τα έργα που θα ακούσετε, έργα έτοιμα, ώριμα όπως αναφέρεται από την περιφέρεια όσο και από το ΥΠΕΚΑ όσο και από άλλους φορείς όπως είναι το ΚΑΠΕ, να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Αυτά λοιπόν τα έργα μπόρεσαν και πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο, ένα πολύ μεγάλο σύνολο, στις 7 Σεπτεμβρίου.
Η7 Σεπτεμβρίου θεωρώ ότι είναι ημέρα ορόσημο για τον δήμο όπου υπεβλήθησαν τόσες προτάσεις έργων όσες δεν είχαν υποβληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις προηγούμενες διοικήσεις.
Έτσι λοιπόν υπεβλήθησαν για χρηματοδότηση τα κάτωθι έργα
  1. Κατασκευή του δικτύου ύδρευσης στους χώρους εντός και στην επέκταση του σχεδίου πόλης των Μεγάρων και αλλαγή του δικτύου ύδρευσης. Ένα έργο πνοής και υποδομής που έχει ήδη κατατεθεί και το οποίο είναι προϋπολογισμού περίπου 16 εκατ. Ευρώ.
  2. Η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στις εντός σχεδίου περιοχές του δήμου Μεγαρέων σε μια πολύ μεγάλη έκταση που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των νέων ενταχθεισών περιοχών, ένα έργο το οποίο και αυτό έχει κατατατεθεί και είναι έτοιμο. Της τάξεως των 6 εκατ. Ευρώ
  3. Η υποβολή πρότασης για την δημιουργία εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων ελέγχου περιορισμένων διαρροών στο υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης της πόλης των Μεγάρων, έργο που είναι προς ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ προϋπολογισμού 1 εκατ ευρώ.
  4. Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη έχουν υποβληθεί πρότυπα έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αφορά στην παρέμβαση και την εξοικονόμηση ενέργειας με κατασκευές ειδικού τύπου στο 2,3 και 4ο δημοτικά σχολεία των Μεγάρων και είναι προϋπολογισμού 1,67 εκατ. Ευρώ.
  5.  Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η υποβολή του φακέλου μέσω του διαχ/κού φορέα του ΚΑΠΕ για την βιοκλιματική ανάπλαση δημοσίων χώρων, ένα έργο το οποίο θα περιλαμβάνει ένα έργο από τα Μέγαρα και ένα έργο από την Νέα Πέραμο. Στα Μέγαρα είναι η ανάπλαση της επέκτασης του ρέματος Μαυρατζιά από την Θ. Τσεκέ μέχρι την οδό Σηλυβρίας και Βυζαντίου, η δημιουργία χώρων αναψυχής πάρκου και της δημιουργίας δημοτικής λαϊκής αγοράς με μόνιμο χαρακτήρα στην συγκεκριμένη περιοχή. Το δεύτερο κομμάτι αφορά σε έργο της δημοτ. Ενότητας Νέας Περάμου στην ανάπλαση 2 σημαντικών πλατειών. Αυτά θα τα πούμε την Δευτέρα.
  6. Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση τόσο της ανακαίνισης και της αποκατάστασης του βυζαντινού ναού του Χριστού και του βυζαντινού ναού του Αγ. Αθανασίου 2 σημαντικών αρχαιολογικών βυζαντινών θησαυρών μέσα από τα οποία θα αναδειχθεί η άλλη πλευρά του πολιτισμού. Ο βυζαντινός αρχαιολογικός πολιτισμός του τόπου μας. Παράλληλα σε αυτόν τον τομέα προχωράμε και στην ίδρυση της επιτροπής ανάδειξης της αρχαιολογικής κληρονομιάς του δήμου μας, μια επιτροπή που θα απαρτίζεται από πρόεδρο δημοτικό σύμβουλο, από επίτιμο πρόεδρο τον οποίο θα σας ανακοινώσω την ώρα που πρέπει και από πολίτες που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά και αγωνίζονται κάθε μέρα για να αναδειχθούν αυτά τα στοιχεία.

Σκοπός αυτής της επιτροπής είναι να δημιουργήσει έναν αρχαιολογικό περίπατο, μια αρχαιολογική διαδρομή που θα διασυνδέει όλα τα ευρήματα που έχουμε στην περιοχή μας και που θα αναδείξει πραγματικά ένα είδος τουρισμού, τον αρχαιολογικό τουρισμό που τόσο πολύ λείπει και που πραγματικά είναι αναγκαίος στην περιοχή μας.
Να μην ξεχνάμε, ευρήματα όπως είναι η Κρήνη του Θεαγένους, όπως είναι το πρόσφατο εύρημα σε οικόπεδό της οδού Κοραή, τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας, του υδρομαστευτικού αγωγού του Ευπαλίνου, ένα έργο υψίστης αρχαιολογικής αξίας που πιθανόν, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας και θα γίνει διεθνώς αναγνωρισμένο έργο
Οι νιφάδες πύλες, το παλαιόκαστρο και ανάδειξη του τείχους στον Αη Γιώργη αποτελούν μια ιδιαίτερου κάλλους αρχαιολογική διαδρομή με ιδιαίτερες αξίες και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ειδική αυτή κατηγορία του αρχαιολογικού τουρισμού.

Ο δήμος συνεχίζει την προσπάθειά του να συμμετέχει επίσης και σε έργα τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν έργα τελειωμένα.
Και εννοώ τα έργα τα οποία παλαιότερα είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Όπως ξέρετε, το πρόγραμμα αυτό στο τελευταίο διάστημα έχει χαθεί γιατί απλούστατα η κυβέρνηση δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να το τροφοδοτήσει με ικανό ποσό ώστε να συνεχίσουν αυτά τα έργα.
Εμείς όμως κατορθώσαμε να συνεχισθεί ένα έργο που ξεκίνησε το 2009, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αφορά στο νέο κλειστό γυμναστήριο της πόλης των Μεγάρων, διασφαλίζουμε την συνέχεια της πίστωσης και θα το δημοπρατήσουμε τις επόμενες μέρες ώστε πλέον ο τόπος να έχει το νέο δικό του κλειστό γυμναστήριο. Είναι μια πολύ σημαντική προοπτική, μια προοπτική που θα δείξει νέα εποχή τόσο στον αθλητισμό όσο και στον πολιτισμό γιατί αυτά θέματα πορεύονται μαζί.
Η παρέμβαση αυτή συνέχισε και με τις παρεμβάσεις που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε στο δημοτικό εθνικό στάδιο Μεγάρων παρόλες τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες αφού η ομάδα μας, ο Βύζας, πρέπει να αγωνίζεται σε γήπεδο το οποίο ανταποκρίνεται σε προδιαγραφές Β. Εθνικής, αλλά κυρίως γιατί αυτό το έργο που αφορά στην κατασκευή του χλοοτάπητα, στην τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων στις εξέδρες, στην ανακαίνιση του χώρου των αποδυτηρίων καθώς και στη δημιουργία δημοσιογραφικών θεωρείων είναι μια παρέμβαση που θα μείνει στον τόπο και θα βρουν οι επόμενες γενιές που το έχουν τόσο ανάγκη να το χρησιμοποιούν όπως πρέπει.
Παράλληλα στον ίδιο χώρο δημοπρατείται τις επόμενες μέρες η κατασκευή του μικρού, βοηθητικού γηπέδου με χλοοτάπητα θα ολοκληρώσει ένα τεράστιο πρόβλημα που απασχολούσε όλες τις ομάδες τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα σε ό,τι έχει να κάνει με την προπόνησή τους.

Στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας έχουν γίνει πολύ μεγάλα επιτεύγματα.
Πέρα από το γεγονός της επαναλειτουργίας του αρχαιολογικού μουσείου η οποία έγινε με πολύ ιδιαίτερες προσπάθειες του συνεργάτη μου του κ. Ρήγα και αυτή τη στιγμή λειτουργεί και είναι ένα αριστούργημα πραγματικό για τον τόπο, ερχόμαστε στον πολύ σημαντικό τομέα της υγείας σε πρώτη φάση όπου έγιναν 2 σοβαρές τομές, η μια στην δημιουργία του σταθμού του ΕΚΑΒ στην πόλη των Μεγάρων, του σταθμού ζωής όπως έχω πει, μια πρωτοβουλία η οποία ολοκληρώθηκε σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν στοίχισε απολύτως τίποτε στον δήμο και που δίνει όμως πραγματική ζωή στην περιοχή, σε όλους τους πολίτες, σε μια δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν.
Συγχρόνως ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το δημοτικό ιατρείο της Κινέττας, μια καινοτομία, μία πράξη πραγματικής ανθρωπιάς από πραγματικούς ανθρώπους, τους συναδέλφους μου γιατρούς και τις συναδέλφους μου που ανιδιοτελώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά στο συγκεκριμένο ιατρείο. Οφείλω να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. Το ίδιο ακριβώς ετοιμάζεται να γίνει και στην περιοχή της Βλυχάδας.
Οι δράσεις συνεχίζουν και ετοιμαζόμαστε πλέον να ολοκληρώσουμε στο επόμενο διάστημα μετά από παρέμβασή μας την ολοκλήρωση της κατασκευής του 8ου νηπιαγωγείου και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 8ο δημοτικό σχολείο καθώς επίσης και την εξέλιξη και ολοκλήρωση του 6ου δημοτικού σχολείου, μιας μεγάλης ταλαιπωρίας, μιας πραγματικής απίστευτης ταλαιπωρίας τόσων ετών στους κατοίκους της περιοχής του Αη Γιάννη (χορευταρά) που παίρνουν καθημερινά τα παιδιά τους και τα πηγαίνουν στο 6ο δημοτικό σχολείο ενώ θα έπρεπε αυτό το θέμα να είχε τελειώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Εμείς κάναμε ιδιαίτερες παρεμβάσεις, με μεγάλη πίεση, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πλέον σαφώς ότι το έργο συνεχίζει, ήδη εκτελούνται εργασίες και πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2012.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσω την ανεπάρκεια της προηγούμενης διοίκησης σε ό,τι έχει να κάνει με την απένταξη του έργου του λαογραφικού μουσείου και της αίθουσας πολυχώρου του πρώην 7ου δημ. σχολείου στο Μελί.
Εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το 6ο δημοτ. Σχολείο.
Βεβαίως και θα πει κανείς ότι οι συνθήκες μπορεί να ήταν τέτοιες τότε που θα έπρεπε να αποφασίσει η δημοτική αρχή πού θα πάνε τα παιδιά του 6ου δημοτικού σχολείου. Βεβαίως και ορθώς έπραξε αλλά δεν έπραξε καθόλου ορθώς και δεν μπορεί να απαντήσει στο γιατί δεν απάντησε στα ερωτήματα της τότε περιφέρειας και δεν δρομολόγησε μια διαδικασία αιτιολόγησης ώστε να μην απενταχθεί το έργο και να πρέπει σήμερα να διεκδικηθεί εκ νέου.
Αυτό στοίχισε στον δήμο 80.000 ευρώ και αν βάλουμε και τις επισκευές που έγιναν στο πρώην 7ο δημ. σχολείο στοίχισε 137000 ευρώ και αυτά καλείται να τα πληρώσει ο Μεγαρίτης, ο Νεοπεραμιώτης πολίτης.
Θέλω να πιστεύω ότι εμπροθέσμως καταθέσαμε προσφυγή στο ΣτΕ και κάναμε ασφαλιστικά μέτρα θα μπορέσουμε τουλάχιστον να μην υλοποιηθεί αυτή τη στιγμή αυτή η απόφαση και να μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για να δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε.
Αυτά όμως είναι πράγματα τα οποία είναι αδιανόητα.
Οι δράσεις του δήμου, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ολοκληρώνονται εδώ.
Συνεχίζουν καθημερινά. Και έχουμε πραγματικά την ευχαρίστηση, κάθε ημέρα, να συζητάμε για κάτι διαφορετικό. Είμαστε όμως και στη δυσάρεστη θέση να μιλάμε για κάτι το οποίο μας ταλανίζει καθημερινά.
Και όπως έχω πει στο παρελθόν, επειδή δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου, θα τα πω όπως είναι.
Μιλάω για την καθαριότητα. Η καθαριότητα έχει πραγματικά πρόβλημα στον δήμο Μεγαρέων αυτή τη στιγμή. Γίνονται σοβαρές προσπάθειες. Χωρίς να θέλω να δικαιολογηθώ, θέλω να τονίσω ότι η σημερινή διοίκηση ανέλαβε το πρόβλημα της καθαριότητας σε μια δραματική κατάσταση. Υποχρεώθηκε γρήγορα να σφραγίσει την χωματερή και να πάει πλέον τα απορρίμματα στη Φυλή. Αυτό για να γνωρίζετε, σημαίνει ότι από εκεί που τα απορριμματοφόρα μας πήγαιναν 3 χιλιόμετρα και γύριζαν, σήμερα πηγαίνουν 45 και 50 χιλιόμετρα από την Κινέττα ή το Αλεποχώρι στην Φυλή, περιμένουν εκεί στη σειρά μέχρι να εναποθέσουν τα απορρίμματα και επιστρέφουν να συνεχίσουν το έργο τους όταν για τους περισσότερους έχει τελειώσει το ωράριο.
Εδώ γίνονται τεράστιες προσπάθειες να μπορέσουν να δουλέψουν περισσότερες ώρες οι εργαζόμενοι για να ανταποκριθούμε στο μεγάλο πρόβλημα. Σ’ αυτόν τον καρκίνο που έχει πνίξει την πόλη μας. Και είναι έτσι διότι αναπτύσσεται όπως η κακοήθεια. Καθαρίζεις τη μια στιγμή και την άλλη στιγμή και γεμίζουν πάλι τα πάντα.
Αυτή λοιπόν τη μεγάλη περιπέτεια την οποία περνάμε και πάνω στην οποία τίθενται και σοβαρά θέματα υγιεινής, για τα οποία τουλάχιστον εγώ έχω πολύ μεγάλη ευαισθησία, θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα το έχουμε λύσει. Κι όταν λέω θα το έχουμε λύσει, θα υπάρχει οριστική λύση.
Με την διενέργεια του ανοιχτού διαγωνισμού ανάθεσης σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων μιας πολύ μεγάλης περιοχής του δήμου αλλά και με την συμβολή το δικού μας στόλου για τις υπόλοιπες περιοχές, δρομολογείται τέτοιο πρόγραμμα που δεν θα υπάρξει σοβαρό περαιτέρω πρόβλημα στον τόπο.
Συγχρόνως με όλες αυτές τις δράσεις που αποσκοπούν στο  να καταργήσουμε κάποια στιγμή την διαδικασία της μεταφοράς των απορριμμάτων στη Φυλή και να τα διαχειριζόμαστε εμείς, εδώ, με όλα τα περαιτέρω οφέλη που έχουν να κάνουν με την διακοπή της μεταφοράς τους εκεί. Από την διακοπή του τέλους που πληρώνουμε αυτή τη στιγμή, που είναι 6% επί του προϋπολογισμού των τακτικών εσόδων. Σε αριθμούς 780000 ετησίως. Αυτό λοιπόν θα αποφέρει ανακούφιση και θα ολοκληρώσει την λύση ενός τεράστιου προβλήματος το οποίο πραγματικά μέχρι στιγμής δεν έχει τέλος. Θέλω όμως εδώ να πω και δυό πράγματα ακόμη.
Πρώτον. Ο δήμος έχει εκπονήσει και εγκρίνει μέσω του δημοτικού συμβουλίου νέο κανονισμό καθαριότητας. Ο κανονισμός αυτός θα έλθει σε όλα τα σπίτια.
Θέλω να σας παρακαλέσω πάρα πολύ να τον διαβάσετε προσεκτικά. Και να μπορέσετε να προσαρμοστείτε στις αναγκαιότητές του. Η σχέση αυτή είναι σχέση που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ της δημοτικής αρχής και του πολίτη. Μια σχέση συνεργασία, περιβαλλοντικής συνείδησης και αλλαγής νοοτροπίας την οποία πρέπει να επιδείξουμε και να μη φτάσουμε στο σημείο να ορίσουμε πρόστιμα και να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτόν τον κανονισμό.
Δεν μπορεί και δεν νομίζω να θέλει κανείς να βλέπει την περιοχή μας βρώμική. Εμείς λοιπόν, οι ίδιοι πρέπει να είμαστε πρώτοι που θα δώσουμε το καλό παράδειγμα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, να προστατεύσουμε την κοινωνία με δράσεις που αναφέρονται, και είναι απλές, μέσα στον νέο κανονισμό καθαριότητας.
Επίσης μέσα από αυτόν τον κανονισμό αναπτύσσεται και μια σχέση αλλαγής ενός καθεστώτος αποκομιδής των απορριμμάτων. Τα απορρίμματα, είναι παρατηρημένο ότι μετά το μεσημέρι και στους κεντρικούς δρόμους γεμίζουν όλους τους τόπους. Έχουμε λοιπόν αποφασίσει, αυτά τα απορρίμματα να τα μαζεύουμε την νύχτα.
Θα αλλάξει το ωράριο. Θα το δείτε στον κανονισμό. Και τα απορρίμματα θα μαζεύονται την νύχτα όπου θα υπάρχει συνδυασμός καθαρισμού περαιτέρω με σύνολο οχημάτων απορριμματοφόρο, σκούπα, καδοπολυντήριο το οποίο επί τέλους θα λειτουργήσει μετά από μια αχρηστία περισσότερο από 4 χρόνια τόσο στα Μέγαρα όσο και στην περιοχή της Ν. Περάμου.
Είναι αναγκαιότητα η οποία περνάει μέσα από τον τομέα της καθαριότητας.

Σε αυτό το σημείο επίσης θέλω να προσθέσω και το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείτε με τις λακκούβες που εμφανίζονται συνεχώς στο οδόστρωμα από την κακοτεχνία του έργου της αποχέτευσης. Μια κακοτεχνία που με τις πρώτες βροχές δημιουργεί συνεχώς και νέες τρύπες.
Εδώ ήδη μισθώνεται συνεργείο που θα απασχολείται ακριβώς με αυτό το θέμα και θα υπάρχει τηλέφωνο από το οποίο θα ενημερώνεστε και θα δηλώνετε πού ακριβώς υπάρχει το πρόβλημα και να γίνεται άμεση παρέμβαση.

Κυρίες και Κύριοι
Αυτές είναι εν πολλοίς οι δράσεις της σημερινής διοίκησης μέχρι σήμερα. Θέλω να τονίσω με παρρησία ότι εγώ τουλάχιστον για όλα αυτά που έχουν γίνει είμαι υπερήφανος.
Για όλα αυτά που έχουν εκπονηθεί με κόπο πραγματικό, με ώρες ατέλειωτες, και έχουν φθάσει τον δήμο σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ανταπόκρισης των σημερινών αλλαγών, πολύ υψηλό επίπεδο αποδοχής από την κεντρική διοίκηση τα οποία οφείλονται σε όλους αυτούς που αγωνίζονται δίπλα μου καθημερινά για να αποδώσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Οι ενέργειες αυτές, τόσο από την πλευρά του δήμου όσο και από το νομικό πρόσωπο το οποίο λειτουργεί πλέον υπό άλλες συνθήκες και έχει υπό την εποπτεία του τους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι λειτουργούν για τους καιρούς υπό άψογες συνθήκες όσο και η ΔΗΚΕΔΗΜΕ η οποία έχει υπό την δική της εποπτεία τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σύμφωνα με το επιδοτούμενο πρόγραμμα αλλά και την ειδική μεταχείριση των ΑΜΕΑ για τα οποία πρόσφατα πήραμε απόφαση μετά από παραίνεση δική μου όλα αυτά τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία ήταν μέσα από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ πληρούσαν τις προϋποθέσεις να περάσουν σε φάσεις σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου με τον δήμο.
Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε απέναντι σε αυτήν την ειδική κατηγορία ευπαθών προσώπων απέναντι σε αυτά τα πολλά που μας έχουν δώσει τα άτομα αυτά.

Όλά αυτά λοιπόν αναδεικνύουν ότι όταν πραγματικά θέλεις μπορείς.
Όταν πραγματικά επιδιώκεις, το κατορθώνεις.

Αυτοί είναι σε τόσο απλό σημείο οι στόχοι που έχουμε βάλει και που καθημερινώς αυξάνονται. Το έτος αυτό είναι έτος υποβολής όλων αυτών των προτάσεων και των προϋποθέσεων για έργα υποδομής που θα ολοκληρωθούν, τα περισσότερα από αυτά, μέσα σε αυτήν την τετραετία.
Το έτος αυτό είναι ένα έτος που δείχνει πραγματικά ότι δεν υπάρχει απειρία.
Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς που θέλουν να προσδώσουν για να χρησιμοποιήσουν τον αντιπολιτευτικό τους λόγο και τίποτε περισσότερο.
Υπάρχει θέληση και από αυτή τη θέληση προέκυψε πραγματικά όλη αυτή η θύελλα των προτάσεων που συμπληρώνεται και με την παρέμβασή μας την μεγάλη για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, το σχέδιο αυτό που βρίσκεται σε φάση ενοποίησης με την Νέα Πέραμο, γιατί έτσι πλέον κατατίθεται και που η συστηματική συνεργασία με τον Οργανισμό Αθήνας πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα εγκριθεί ορίζοντας πλέον χρήσεις γης εκεί που θέλουμε πραγματικά την ανάπτυξη, που είναι η περιοχή της Βαρέας, μια περιοχή που δείξαμε φέτος ότι με αυτά τα λίγα στοιχεία, αυτές τις πολύ μικρές παρεμβάσεις, δώσαμε ζωντάνια, αυξήσαμε την επισκεψιμότητα και την δέσαμε με τον κεντρικό αστικό ιστό.
Εδώ οφείλω να πω ότι ήμασταν προφήτες πραγματικοί της εφαρμογής του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας.
Γιατί αυτό ακριβώς αναφέρεται στο ρυθμιστικό σχέδιο
Σύνδεση του κεντρικού αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο. Οργάνωση και δημιουργία περιοχών παραθερισμού και τουριστικής ανάπτυξης.
Αυτά λοιπόν τα θέματα και πολλά άλλα τα οποία θα τα αναφέρουμε γιατί αφορούν την δημοτική ενότητα της Νέας Περάμου εμείς τα δρομολογούμε και ζητάμε μόνο την βοήθεια, την πραγματική κριτική την οποία χρειαζόμαστε και την συμπαράστασή σας για να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό, το όραμα της τετραετίας η οποία στο τέλος θα παρουσιάσει έναν δήμο πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα έτη.
Έναν δήμο που θα είναι στην πρώτη γραμμή της αναγνωρισιμότητας
Έναν δήμο που θα ακούγεται από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη για τα αριστουργήματά του, για τα επιτεύγματά του, για την επιστημονοσύνη του, για τους καλούς ανθρώπους, τους ικανούς πολίτες και για την αποδοτικότητά τους, κάτι που απορρέει από την συνεργασία και την μεγάλη ανάγκη που έχουμε όλοι μέσα μας για προσφορά σε αυτόν τον τόπο.
Σας ευχαριστώ πολύ

Ερώτηση κ. Α. Βόρδος
Καλησπέρα σας.
Είχα διαβάσει προ 4-5 μηνών ότι ήταν υπό μελέτη ένα πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΣΕ το οποίο αφορούσε τον δήμο Μεγαρέων και 2 άλλες πόλεις της Ελλάδας για να γίνει η παλιά γραμμή ποδηλατόδρομος και να γίνει μια ανάπλαση των σταθμών.
Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για το θέμα

Απάντηση.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρέμβαση. Ήταν κάτι που βρίσκεται μέσα σε αυτό το σύνολο των προτάσεων.
Οφείλω να πω ότι μόλις χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την χρήση του παρκινγκ του ΟΣΕ το οποίο είχε αποδοθεί το προηγούμενο διάστημα άλλά όχι με σωστές διαδικασίες από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες και υπήρξε η συμφωνία και το πάρκινγκ του ΟΣΕ, κατ’ αρχήν, θα λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες, αφού ολοκληρωθούν κάποιες απαραίτητες εργασίες και θα αποδοθεί στους πολίτες.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την ερώτησή σας βεβαίως και είναι τοποθέτησή μας. Και σήμερα μάλιστα σε μια σύσκεψη που είχαμε στην περιφέρεια που αφορούσε την διαβούλευση για το ρυθμιστικό σχέδιο, εμείς εκφράσαμε την βούληση και την επιθυμία να μην συνεχίσει να υφίσταται η σιδηροδρομική γραμμή, να περάσει δηλαδή από την κλίμακα 3 της απλής λειτουργίας στην κλίμακα 4 της εγκατάλειψης και όλη αυτή η διαδρομή να μετατραπεί σε έναν ποδηλατόδρομο ο οποίος θα ξεκινάει από τα όριά μας της Νέας Περάμου και μέχρι τον δήμο Κορινθίων και που θα προσφέρει φοβερές θεματικές ενότητες και περιοχές απίστευτου φυσικού κάλλους περνώντας μέσα από μια τέτοια διαδρομή.
Αυτό ακριβώς το επιθυμούμε και είναι πρόταση μέσα από το ρυθμιστικό σχέδιο από την δική μας πλευρά να ολοκληρωθεί.
Συγχρόνως είμαστε σε συνεργασία με τον ΟΣΕ ώστε να μας αποδοθεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του σταθμού που έχομε εδώ για να αναπλασθεί, για να δημιουργηθούν δράσεις μικτού περιεχομένου ώστε να αλλάξει μορφή αυτό το σημείο το οποίο για εμάς τουλάχιστον θεωρείται σημείο αναφοράς.

Ο δήμος επίσης έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες για τις οποίες είχαν προηγηθεί ενέργειες από την προηγούμενη διοίκηση σε ό,τι έχει να κάνει με την εκποίηση υπέρ αυτού του ακινήτου που βρίσκεται στο Κατσούλη Μανδράκι. Στο σημερινό πάρκινγκ.
Κι εκεί για μας είναι τεράστιας αξίας η περιοχή αυτή η οποία μπορεί να συνδυασθεί με το θαλάσσιο μέτωπο στο οποίο απ’ ό,τι γνωρίζουμε έχει δοθεί προέγκριση χωροθέτησης καταφυγίου ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών και να γίνει μια πολύ ειδική χρήση που αφενός μεν θα αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής αφετέρου θα αναπτύξει επίσης και ιδιαίτερο τουρισμό τον θαλάσσιο τουρισμό με ιδιαίτερου κάλλους σκάφη που θα έρχονται στην περιοχή.
Κάτι αντίστοιχο συνεχίζουμε και για την Νέα Πέραμο αλλά γι’ αυτό θα αναφερθώ στην εκεί λαϊκή συνέλευση.


Τέλος λαϊκής συνέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.