Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ


ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ


          Την περίοδο αυτή όλοι οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν καταλάβει και συνειδητοποιήσει την αξία και τη χρησιμότητα του περιβάλλοντος και να το προστατεύουν με κάθε τρόπο και μέσο. Οι περισσότεροι το έχουν καταλάβει. Οι άλλοι, θα έλεγε κανείς, πως είναι δικαιολογημένοι προς το παρόν και αναλόγως με τα παραδείγματα, που λαμβάνουν από τους διοικούντες.
Αυτοί, όμως, που δεν δικαιολογούνται με τίποτα είναι οι ασκούντες εξουσία στον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή η Διοίκηση του Δήμου.
           Η Διοίκηση του Δήμου θα έπρεπε πρώτα και κύρια να αντιληφθεί την μεγάλη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και να την εντάξει στις άμεσες προτεραιότητές της, διότι το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, δεν έχει σύνορα, ανήκει σε όλους διαχρονικά και είμαστε υποχρεωμένοι να το διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού, για να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και για να το παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές.
         Δυστυχώς, οι ενέργειες αυτής της Διοίκησης του Δήμου δείχνουν, είτε ότι δεν έχει κατανοήσει τι σημαίνει προστασία περιβάλλοντος, είτε ότι άλλοι λόγοι την οδηγούν σε πράξεις καταστροφικές για το περιβάλλον.
         Διότι, πώς αλλιώς να ερμηνευθεί το γεγονός, ότι ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ του Δήμου Μεγαρέων. 

Συμπολίτης συνέλαβε επ’ αυτοφώρω αυτοκίνητο του Δήμου, να ξεφορτώνει μπαζοσκούπιδα και στο χωράφι του, που βρίσκεται στην περιοχή ΔΡΙΤΣΑ, πλησίον των κτιρίων της ΠΡΟΠΕΜ. Το χώρο αυτό τον έχει μετατρέψει η Διοίκηση του Δήμου σε μια μικρή χωματερή, καταστρέφοντας ταυτόχρονα ιδιοκτησίες συμπολιτών.



        Όταν λοιπόν ο Δήμος προβαίνει σε τέτοιες πράξεις και ενέργειες, ποιο είναι το παράδειγμα, που δίνει στους πολίτες; Και πως θα σεβαστεί κανείς μια Διοίκηση, που δεν σέβεται το περιβάλλον,  τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες αυτών;
         Όταν ο Δήμος πετά μπαζοσκούπιδα οπουδήποτε (καθαρίζει μια περιοχή και ταυτόχρονα βρωμίζει μια άλλη), ο απλός πολίτης, που δεν έχει ευθύνη και αρμοδιότητα, τι θα κάνει; Να γιατί έχει γεμίσει όλη η περιοχή του Δήμου από μικρές χωματερές.
          Επομένως, οι ευθύνες της Διοίκησης του Δήμου, όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι τεράστιες και πολλαπλές.
-         Δημιουργεί παράνομες χωματερές και μάλιστα σε ξένες ιδιοκτησίες, που είναι και ποινικά κολάσιμο.
-         Δίνει κακό παράδειγμα στους πολίτες, για να πετάνε μπαζοσκούπιδα οπουδήποτε.
-         Δεν ενημερώνει τους πολίτες και δεν τους ευαισθητοποιεί για το πώς θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα το διατηρούν καθαρό.
-         Δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις υποδομές, ώστε να μπορεί ο πολίτης σε προκαθορισμένο και ελεγχόμενο χώρο να αποθέτει, ό,τι άχρηστο και περιττό έχει.
-         Δεν δίνει το καλό παράδειγμα με το να σέβεται το περιβάλλον και να το διατηρεί καθαρό. Απεναντίας, κάθε μέρα βλέπει ο καθένας μέσα στις πόλεις κάδους απορριμμάτων ξέχειλους από σκουπίδια και τον γύρω χώρο ως μια μικρή χωματερή.
-         Δεν πλένει και δεν απολυμαίνει, όπως προβλέπεται, τους κάδους απορριμμάτων με αποτέλεσμα να βρωμοκοπάνε και να γίνονται εστίες μόλυνσεως.
-         Δεν τηρεί σταθερό το ωράριο στα δρομολόγια των απορριμματοφόρων οχημάτων, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μένουν επί πολύ χρόνο στα πεζοδρόμια, με τα γνωστά δυσάρεστα συνεπακόλουθα.
-         Όχι μόνο δεν συνέχισε και δεν βελτίωσε την πολύ σημαντική προσπάθεια της ανακύκλωσης, που ξεκίνησε ο κ. Μαζιώτης, αλλά σχεδόν την εκμηδένισε. Διότι πολύ συχνά το περιεχόμενο των κάδων της ανακύκλωσης έχει την τύχη αυτού των κοινών κάδων απορριμμάτων. Καταλήγει στην χωματερή αντί στην ανακύκλωση.
Αυτό σημαίνει διπλή οικονομική επιβάρυνση, διότι ο Δήμος πληρώνει περισσότερα χρήματα και για τη μεταφορά, αλλά και για τα τέλη χρήσης της χωματερής της Φυλής, αφού το κόστος εξαρτάται από το βάρος των σκουπιδιών (Η ανακύκλωση θα μείωνε κατά πολύ αυτό το βάρος). Επιπλέον, χάνονται χρήματα από την μη ανακύκλωση των υλικών. Συναφές βέβαια μ’ αυτό είναι και η παράνομη πώληση του 50% ενός απορριμματοφόρου ανακύκλωσης, που διέθετε ο πρώην Δήμος Νέας Περάμου, το οποίο θα βοηθούσε πολύ τώρα στον τομέα της ανακύκλωσης.
          Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η πλήρης υποβάθμιση του περιβάλλοντος τόσο εντός όσο και εκτός των πόλεων του Δήμου και ταυτόχρονα η σπατάλη του δημοτικού χρήματος. Και μετά λένε, πως δεν υπάρχουν χρήματα.

Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.