Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΕΛΠΙΔΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ


  Την Πέμπτη 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Λιλίκας Βασιλάκου στο Καστάνειο Λαογραφικό Μουσείο Μεγάρων. Η κ. Βασιλάκου συνοδευόμενη από τη Γραμματέα Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Κατερίνα Πιπιλή ξεναγήθηκε λεπτομερώς στους χώρους του Μουσείου από τον ιδρυτή του Μουσείου κ. Σπύρο Μπερδελή.


Στη συνομιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ της κ. Βασιλάκου και της κ. Πιπιλή δόθηκε έμφαση στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί ο εν λόγω χώρος ανοιχτός προς το κοινό αφού μέχρι σήμερα η επισκεψιμότητα από τους πολίτες της Αττικής και την εκπαιδευτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή και ανέρχεται στους 6000 επισκέπτες.
Οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ιδρυτή του μουσείου κ. Μπερδελή προς τη διοικούσα αρχή του Καλλικρατικού Δήμου Μεγάρων και άλλους φορείς για την οικονομική ενίσχυση της σημαντικής προσπάθειας που μας υπενθυμίζει τις ρίζες μας και διαφυλάττει τη λαογραφία έχουν αποβεί άκαρπες.
Ωστόσο, η κ. Βασιλάκου δεσμεύτηκε προς την κ. Πιπιλή ότι θα μεριμνήσει το συντομότερο δυνατό ώστε η εκθετική ιδιωτική πρωτοβουλία που είναι μοναδική σύμφωνα και με την δική της μαρτυρία έπειτα από την κατ’ ιδίαν επίσκεψη, να παραμείνει εν λειτουργία εμπλουτίζοντας όλο και περισσότερο κοινό με γνώσεις για τα λαογραφικά γνωρίσματα περιοχών της Ελλάδος.
 
Περιγραφή (ενδεικτικά στοιχεία) για το Καστάνειο Λαογραφικό  Μουσείο Μεγάρων

Το Καστάνειο Λαογραφικό Μουσείο Μεγάρων στεγάζεται στο ισόγειο χώρο κτηρίου που βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων Μεγάρων και άνοιξε τις πύλες του προς το κοινό στις 9 Νοεμβρίου 2009.
Ο χώρος δεν επαρκεί για το πλούσιο υλικό του της συλλογής και για αυτό επιλέχθηκε η παρουσίαση θεματικών εκθέσεων ώστε το ενδιαφέρον των επισκεπτών να παραμένει αμείωτο.
Επίσης, το μουσείο έχει ενταχθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο να διευρυνθούν οι γνώσεις των μαθητών για τον πολιτισμό και την λαογραφία του τόπου.
Σκοπός του μουσείου είναι διάσωση, η έρευνα, η διατήρηση και η εξασφάλιση πάσης φύσης λαογραφικού υλικού της Ελλάδας.
Η ύπαρξη αυτού του μουσείου είναι σημαντική για την πόλη των Μεγάρων και για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής αφού το μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν σημαντικότατο πολιτισμικό φορέα που θα έχει μια εξαιρετική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.