Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Πεντακόσιες χιλιάδες αρχική επένδυση στο εργοστάσιο κοπριάς απο την ΜΕΓΑ-ΕΚΟ Α.Ε


πηγή: megara.org
Υπογράφτηκε την Δευτέρα 25/6/2012 η σύμβαση μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Παραγωγής και Εμπορίας Οργανοχουμικών Λιπασμάτων Μεγάρων, (ΔΕΜ Α.Ε.) και Μέγα ΕΚΟ ΑΕ για την επαναλειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας κοπριάς.
Την Δημοτική Επιχείρηση εκπροσώπησε ο δήμαρχος Μεγαρέων Γιάννης Μαρινάκης ενώ την Μεγα ΕΚΟ Α.Ε. εκπροσώπησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Νίκος Παντελιάδης παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Πολυ ΕΚΟ ΑΕ Γιάννη Πολυχρονόπουλου.
Πρόκειται για συμφωνία η σύναψη της οποίας έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων και έχει διάρκεια 20 ετών και δυνατότητα επέκτασης 20 επί πλέον ετών.


Η εταιρεία Μέγα ΕΚΟ ΑΕ, θυγατρική της γνωστής εταιρίας περιβαλλοντικού προσανατολισμού Πολυ – ΕΚΟ ΑΕ, είναι ο επιθυμητός επενδυτής τον οποίο αναζητούσε ο Δήμος Μεγαρέων προκειμένου να αναλάβει την λειτουργία του δημοτικού εργοστασίου επεξεργασίας κοπριάς ώστε να σταματήσει να επιβαρύνεται η ύπαιθρος από την ανεξέλεγκτη απόρριψη πτηνοτροφικής κοπριάς.
ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ €500.000
Το εργοστάσιο επαναλειτουργεί άμεσα με πρώτο αντικείμενο την επεξεργασία της κοπριάς και παραγωγής βιολογικού λιπάσματος. Για την συγκεκριμένη δραστηριότητα, η εταιρεία έχει προγραμματίσει να επενδύσει,, αρχικά ποσό μεγαλύτερο των €500 χιλ.
Ο επόμενος στόχος είναι η επεξεργασία της λυματολάσπης ο οποία παράγεται από τον τοπικό βιολογικό καθαρισμό. Το υποπροϊόν της επεξεργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό και υλικό αποκατάστασης της παλιάς χωματερής του Δήμου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γιάννη Πολυχρονόπουλου σε υλοποίηση αυτής της φάσης το συνολικό ποσό της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το € 1 εκατομμύριο.
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Η Μέγα ΕΚΟ ΑΕ αυτοπροσδιορίζεται ως εταιρεία με ευαισθησία προς το περιβάλλον. Στους άμεσους στόχους της είναι η συνεργασία με διακεκριμένο ακαδημαϊκό στέλεχος προκειμένου να πραγματοποιείται πρωτοποριακή έρευνα για πληρέστερη, αποτελεσματικότερη και οικονομικά αποδοτικότερη επεξεργασία των αποβλήτων.
Στο εργοστάσιο υπάρχουν θέσεις για ασκούμενους φοιτητές και ερευνητές προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αλλά και να συνεισφέρουν με την έρευνά τους στην βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών και την χρησιμότητα των παραγομένων προϊόντων.
Τον χώρο μπορούν να επισκεφθούν μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η εταιρεία προτίθεται να δημιουργήσει στην πόλη των Μεγάρων κέντρο έρευνας και προσφοράς γνώσης ενώ φιλοδοξία των στελεχών της εταιρείας είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε εθνικό επίπεδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Για την χρήση του εργοστασίου η Μέγα ΕΚΟ ΑΕ θα καταβάλει στον Δήμο Μεγαρέων €100 χιλιάδες ετησίως ενώ τα παραγόμενα προϊόντα της επεξεργασίας θα ανήκουν σε αυτήν.
Κατά την υπογραφή η εταιρεία κατέβαλλε στον Δήμο Μεγαρέων ποσό €25.000.
Πέραν της συγκεκριμένης υλικής οικονομικής αποζημίωσης και τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας τα οποία είναι μετρήσιμα, τα άυλα οφέλη του Δήμου θα είναι πολύ περισσότερα αφού είναι δύσκολο έως αδύνατο να αποτιμηθεί το περιβαλλοντικό όφελος το οποίο θα προκύψει αλλά και η περιβαλλοντική συνείδηση η οποία θα διαμορφωθεί μεταξύ των πολιτών.
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του εργοστασίου κοπριάς εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης ο οποίος επεσήμανε την απραξία του εργοστασίου και την απαξίωσή του ενώ επέμεινε στον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας της μονάδας κατά την δεκαετία 2001 – 2010 για την οποία χαρακτηριστικά ανέφερε θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη.
Ο κ. Μαρινάκης κατηγορηματικά απέρριψε τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της Ένωσης Πολιτών Γρηγόρη Σταμούλη για λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στον χώρο του εργοστασίου κοπρίας λέγοντας ότι το υπό εκτέλεση πρόγραμμα αφορά μόνο στην επεξεργασία της κοπριάς και στην μελλοντική επεξεργασία της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.
Ο κ. Μαρινάκης δεν έκρυψε την βαθιά ικανοποίησή του απευθυνόμενος στους συνεργάτες του τους οποίους ευχαρίστησε για την συμβολή τους στην διαμόρφωση των συνθηκών της επένδυσης.
Αναφέρθηκε ιστορικά στο εργοστάσιο και δήλωσε ότι από την ως τώρα λειτουργία της μονάδας ο Δήμος δεν οφελήθηκε οικονομικά στο ελάχιστο. Για την αδιαφάνεια στην λειτουργία του, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη.
Μίλησε με θετικά σχόλια για τις δυνατότητες του επενδυτικού ομίλου επισημαίνοντας την εμπειρία την οποία διαθέτει ενώ τόνισε το γεγονός  ότι η εταιρεία ΠΟΛΥ- ΕΚΟ ΑΕ είναι εκείνη η οποία απορρύπανε με άριστα αποτελέσματα τις ακτές του κόλπου της Νέας Περάμου από τις επιπτώσεις της πρόσφατης βύθισης πετρελαιοφόρου στον κόλπο Ελευσίνας.
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μέγα ΕΚΟ ΑΕ, οικονομολόγο Νίκο Παντελιάδη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων Νίκο Σωτηρίου
Ο κ Γιάννης Πολυχρονόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΟΛΥΕΚΟ ΑΕ είπε μεταξύ άλλων "...δεν θα περιορισθούμε στην διαδικασία της μεταποίησης. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την τοπική πτηνοτροφία. Είμαι δημότης Μεγαρέων και επιθυμία μου είναι να φέρουμε προστιθέμενηη αξία στην πόλη των Μεγάρων" "..... επιθυμούμε ο χώρος του εργοστασίου να είναι χώρος επιστημονικής έρευνας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης.."
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΓΑ ΕΚΟ ΑΕ, Νίκος Παντελιάδης " .... σκοπός της εταιρείας μας είναι να δουλέψει και να προσφέρει έργο. Δυσυτυχώς στο παρελθόν τέτοιου είδους συνεργασίες δεν προχώρησαν. .... η πλειονότητα των εργαζομένων θα είναι συντοπίτες σας"
Ο δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης, ως πρόεδρος της ΔΕΜ Α.Ε. υπογράφει την σύμβαση.
Υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επένδυσης Νίκος Παντελιάδης
Την ικανοποίησή τους και την αισιοδοξία τους για το μέλλον της συνεργασίας διατύπωσαν ο Ιωάννης Μαρινάκης και ο Ιωάννης Πολυχρονόπουλος
 
Αριστερά ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μεγαρέων Παναγιώτης Σκλαβούνος, ο γενικός διεθυντής της ΔΕΜ ΑΕ Στάθης Κούλης, ο σύμβουλος του Δημάρχου και τοπικός σύμβουλος Μεγάρων Λευτέρης Σάλτας και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κουμπέτσος
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού Θανάσης Δρένης (δεξιά) ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κόττας και ο σύμβουλος του Δημάρχου Μεγαρέων Βαγγέλης Οικονομόπουλος   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.