Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ


Το μεγαλύτερο και ύψιστο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η ελευθερία και μετά ακολουθούν τα άλλα, με όποια αξιολογική σειρά θέλει ο καθένας, να τα κατατάξει.
Δεν νοείται όμως ελευθερία χωρίς ασφάλεια. Δεν είναι δυνατόν, να νιώθει κανείς ελεύθερος, όταν δεν αισθάνεται ασφαλής στον δρόμο, που περπατάει, στο χώρο της εργασίας του και κυρίως, μέσα στο σπίτι του, το οποίο είναι χώρος ιερός και απαραβίαστος και στον οποίο ακόμα και τα αστυνομικά όργανα του κράτους, για να εισέλθουν, χρειάζονται άδεια αιτιολογημένη από εισαγγελέα.
Δυστυχώς όμως τον τελευταίο καιρό βλέπει πλέον ολοφάνερα ο καθένας, πως διακυβεύεται σοβαρά η ελευθερία των πολιτών. Οι κλοπές και οι ληστείες στο δρόμο, στο χώρο εργασίας και μέσα στα σπίτια έγιναν καθημερινό φαινόμενο. Κανείς δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής πουθενά. 


Ακόμα και ο χώρος του νεκροταφείου έχει γίνει τόπος επικίνδυνος, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα οι γυναίκες, να μην νιώθουν ασφαλείς και να μην μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορήσουν μέσα σ' αυτόν, για να περιποιηθούν τα μνήματα αποδίδοντας έτσι τον οφειλόμενο σεβασμό και τις προσήκουσες τιμές στους συγγενείς νεκρούς, αφού δεν είναι λίγες οι φορές, που κάποιος θα ορμήσει και θα τους αρπάξει την τσάντα από το χέρι, τραβώντας την βίαια. Σε αρκετές εξ αυτών των περιπτώσεων έχει υπάρξει και τραυματισμός των γυναικών, οι οποίες έχουν συρθεί κάτω, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την τσάντα τους.
Τα πολλά περιστατικά κλοπών στο νεκροταφείο ( πέραν του ότι έχουν αφαιρεθεί τα περισσότερα αντικείμενα από τα μνημεία) δεν είναι άσχετα με τη γειτνίασή του με το γνωστό γκέτο, στο οποίο έχουν παρεισφρήσει πολλά άτομα, τα οποία δεν είναι δημότες του Δήμου μας  και το έχουν μετατρέψει ως βάση εξορμήσεως, για πάρα πολλές παραβατικές πράξεις, όχι μόνο στο νεκροταφείο αλλά σε ολόκληρη την πόλη.
Το κράτος με την τρόικα εσωτερικού, που κυβερνά, όχι μόνο δεν κάνει κάτι για την πάταξη της εγκληματικότητας, η οποία έχει εξελιχθεί στη σύγχρονη μάστιγα της κοινωνίας, απεναντίας με την αδιέξοδη και αποτυχημένη, κατ' επανάληψη, μνημονιακή πολιτική, που ακολουθεί, δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για την αύξηση αυτής, αφού αποδιοργανώνονται και αδρανοποιούνται οι μηχανισμοί πρόληψης και καταστολής, εξαθλιώνονται οι πολίτες και παρορμούνται πλέον από το αίσθημα της επιβιώσεως και της αυτοσυντηρήσεως και παράλληλα αυξάνονται αλματωδώς οι οικονομικές ανισότητες και συνεπεία αυτών οι κοινωνικές αντιθέσεις, που είναι γενεσιουργικές αιτίες παραβατικότητας και εγκληματικότητας.
       Και έχει, επομένως, χρέος η τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι η οργανωμένη εξουσία, η οποία και εξ ορισμού πρέπει να είναι πολύ κοντά στους πολίτες, για να αφουγκράζεται τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τους φόβους των, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προβεί δυναμικά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πράξεις, οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου να περιορισθεί η εγκληματικότητα στο ελάχιστο δυνατό και να εμπεδωθεί στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας, που είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας.
       Η Διοίκηση του Δήμου πρέπει, ή μάλλον επιβάλεται, να δράσει άμεσα και δυναμικά  προς πάσα κατεύθυνση, πριν είναι πολύ αργά. Συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες, για το υπόψη θέμα, έχουν ήδη προταθεί  κατά το παρελθόν από την ΈΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. Αυτό που προέχει και που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η κινητοποίηση των πάντων. Συμπολίτευση, αντιπολίτευση και πολίτες, όλοι μαζί για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, που κάθε μέρα ξεφεύγει και περισσότερο και τείνει να γίνει εφιαλτική.
        Οι πολίτες έχουν αγανακτήσει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, μπορεί όμως εύκολα να φανταστεί, τι θα επακολουθήσει, εάν η οργή, ο θυμός και ο φόβος για την ασφάλεια των οικογενειών και των περιουσιών τους, σε συνδυασμό με την αδράνεια και την αδιαφορία των αρμοδίων οργάνων και αρχών, τους οδηγήσει να πάρουν την κατάσταση και τον νόμο στα χέρια τους.
        Η διοίκηση του Δήμου δεν δικαιούται, να παρακολουθεί αμέριμνη και αδιάφορη από μακριά τα γεγονότα. Πρέπει να αναλάβει συντονισμένη δράση. Άμεσα. Τώρα.
Η αντιπολίτευση θα είναι δίπλα της, εάν της το ζητήσει, για να βοηθήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο σ' αυτήν την προσπάθεια.

Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.