Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ερώτηση για την 30ετή παραχώρηση του στρατιωτικού αερολιμένα της Πάχης Μεγάρων στην Cosco


ΠΡΟΣ:

1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ




ΘΕΜΑ:
«Σχετικά με την επικείμενη τριακονταετή παραχώρηση του στρατιωτικού αερολιμένα της Πάχης Μεγάρων στην κινεζική εταιρία Cosco»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραχωρήσει για 30 χρόνια το στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται στην Πάχη Μεγάρων στην κινεζική εταιρία Cosco. Υπενθυμίζουμε πως η συγκεκριμένη εταιρία δραστηριοποιείται ήδη στις υποδομές του λιμένος του Πειραιά και στον Ο.Σ.Ε, ενώ απολαμβάνει σημαντικών φορολογικών ελαφρύνσεων.


 Πέραν της εκχώρησης στο ξένο κεφάλαιο μίας ακόμη στρατηγικής υποδομής της χώρας, σημαντικά ζητήματα εγείρονται τόσο από τους όρους που τίθενται από την κινεζική πλευρά όσο και από το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει τους όρους αυτούς. Συγκεκριμένα, η εταιρία ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει η Ελλάδα όλα τα έξοδα που θα προκύψουν από τα-καθ’ υπαγόρευσή της-έργα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου,  τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμοι οι τροχοδρόμοι και ο νέος πύργος ελέγχου του αεροδρομίου.
Επειδή ο συγκεκριμένος αερολιμένας είναι στρατηγικής σημασίας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Επειδή δεν κατανοούμε τη λογική βάση της οποίας πραγματοποιήθηκαν βελτιωτικά έργα στις εγκαταστάσεις ενός αεροδρομίου που επρόκειτο να παραχωρηθεί σε ιδιώτες.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Αληθεύουν οι όροι που τίθενται από την κινεζική πλευρά προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία; Ποια είναι η στάση τους επ’ αυτών των όρων;
2) Θα προχωρήσουν στην αναστολή της σχεδιαζόμενης εκχώρησης, ιδίως ενόψει της ιδιαίτερης σημασίας του αντικειμένου της και των επαχθών και εξόχως προσβλητικών για τη χώρα μας τιθέμενων από την κινεζική πλευρά όρων;
3) Για ποιον λόγο, δεδομένης της πρόθεσης ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου, πραγματοποιήθηκαν βελτιωτικά έργα σε αυτόν;
Αθήνα, 21/12/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.