Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ


ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ

Φαίνεται πως οι φωνές, οι διαμαρτυρίες και οι ενστάσεις έπιασαν τόπο και ο Δήμος δεν θα πάρει τελικά το δάνειο των 11 εκατομμυρίων ευρώ.
Ένα δάνειο, το οποίο θα ήταν η οικονομική καταστροφή για τον Δήμο και κυρίως για τους πολίτες αυτού, αφού αυτοί θα πλήρωναν τα σπασμένα. Η σίγουρη αδυναμία αποπληρωμής του (αφού ήταν δυσανάλογα μεγάλο για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου) θα είχε ως συνέπεια την απόλυση δημοτικών υπαλλήλων ή την αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων ή και τα δύο ταυτόχρονα. Και όλα αυτά επειδή πλησιάζουμε προς τις εκλογές και ο κ. Μαρινάκης ήθελε να κάνει προεκλογικά παιχνίδια.


Αξίζει να σημειωθεί, πως υπέρ του δανείου, ψήφισαν μόνο οι δέκα έξι (16) από τους τριάντα τρείς (33) δημοτικούς συμβούλους. Αυτό σίγουρα σημαίνει πολλά για την διοίκηση Μαρινάκη.
Όμως οι πολίτες, στους οποίους ο Δήμος οφείλει χρήματα, δεν πρόκειται να μείνουν απλήρωτοι. Η κυβέρνηση αποφάσισε, έστω και αργά, να δώσει σε όλους σχεδόν τους δήμους (και όχι μόνο στον δικό μας, όπως κάποιοι κατ' επάγγελμα ψεύτες διαδίδουν) τα επί οκταετία παρακρατηθέντα χρήματα από τους θεσμοθετημένους, προς την τοπική αυτοδιοίκηση, πόρους. Για οκτώ χρόνια οι κυβερνήσεις έδιδαν στους δήμους επιχορηγήσεις μικρότερες απ’ αυτές, που ήσαν υποχρεωμένες από τον νόμο. Αυτό σημαίνει, πως τουλάχιστον μέρος των χρεών των δύο προηγούμενων διοικήσεων του δήμου δημιουργήθηκε εξ αυτού του γεγονότος.
Έτσι, όλοι οι δήμοι θα λάβουν από την κυβέρνηση συνολικά τα χρεωστούμενα οκτώ (8) ετών. Και θα δοθούν αυτά πρώτα στους σαράντα δύο (42) πιο υπερχρεωμένους δήμους. Μέσα σ’ αυτούς είναι και ο Δήμος Μεγαρέων.
Εδόθησαν λοιπόν στο δήμο μας ως επιχορήγηση δώδεκα (12) εκατομμύρια ευρώ, που είναι τα χρήματα που έπρεπε να είχαν δώσει σταδιακά οι κυβερνήσεις από το 2004 ως το 2011, αλλά τα δίνουν τώρα μαζεμένα. Δηλαδή η διοίκηση Μαρινάκη λαμβάνει ως δώρο, κατά κάποιο τρόπο , τα χρήματα, που κακώς και παρανόμως οι κυβερνήσεις στέρησαν από τις δύο προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Υπάρχει νοήμων άνθρωπος, που να θεωρεί, πως το να αποδεχθείς ένα δώρο χρειάζεται προσπάθεια και ικανότητες;
Οπότε μετά απ’ αυτήν την ευνοϊκή εξέλιξη για όλους τους Δήμους, άρα και για τον δικό μας, δεν πρέπει για κανένα λόγο να μείνει απλήρωτος πολίτης στον οποίο χρωστά ο δήμος.
Παράλληλα, πρέπει και πάλι να τονισθεί, πως θα πληρωθούν όλοι οι πολίτες, χωρίς να πάρει ο δήμος δάνειο, το οποίο θα ήταν καταστροφικό και ολέθριο για την οικονομική βιωσιμότητά του.
Μετά από τα παραπάνω ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης ας βγάλει τα συμπεράσματά του και ας κάνει όποιο χαρακτηρισμό επιθυμεί για τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος θριαμβολογούσε για το κατόρθωμά του(!!!), να πάρει επιχορήγηση (12 εκατομμύρια ευρώ) από την κυβέρνηση. Δηλαδή για μια επιχορήγηση, που δόθηκε αρχικά σε 42 δήμους, και αργότερα  θα δοθεί και στους άλλους.
Ενωρίτερα βέβαια θριαμβολογούσε για το επίσης μεγάλο κατόρθωμά του να πάρει δάνειο. Ένα δάνειο, που θα έβαζε θηλειά στον λαιμό του Δήμου και θα τον έπνιγε οικονομικά, στους δε πολίτες θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα.
Τι είναι άραγε αυτός, που νομίζει, ότι απευθύνεται σε ανόητους;
Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.