Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

O Πάντζας για τις επενδύσεις


Γ. ΠΑΝΤΖΑΣ «ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΙΣΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ»
Στη συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», της Τετάρτης 3/4/2013 τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βουλευτή:
«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην συγκυβέρνηση η οποία κατάφερε, μετά κόπων και βασάνων, να φτάσει στο διαταύτα της μνημονιακής της πολιτικής.
Ένα διαταύτα το οποίο εκφράζεται και αποτυπώνεται στο παρόν νομοσχέδιο, που στην ουσία εγκαινιάζει την εποχή του ξεπουλήματος. Μπράβο κύριοι της συγκυβέρνησης. Πραγματικά σας αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Σιγά σιγά τελειώνετε την δουλειά που σας ανέθεσαν να κάνετε. Είμαι σίγουρος ότι οι κύριοι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμος, θα νιώθουν πραγματικά υπερήφανοι για εσάς. Θα αισθάνονται δικαιωμένοι που σας παρέδωσαν τη σκυτάλη, γιατί βλέπουν τους κόπους τους να πιάνουν τόπο.


Δεν ξέρω όμως πόσο δικαιωμένος νιώθει ο Ελληνικός λαός, που άλλη εντολή σας έδωσε και άλλη εκτελείτε.
Που άλλα του τάξατε και άλλα κάνετε!
Το βέβαιο όμως είναι ότι μαζί με τους προκατόχους σας, χαρά και ανακούφιση, θα ένιωσαν και τα μεγάλα επενδυτικά σχήματα, διαβάζοντας την εξής φράση στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Λέει : «παρέχονται τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία στους μεγάλους επενδυτές, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των δημοσίων κτημάτων προς όφελος της εθνικής οικονομίας».
Κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, είστε μνημονιακά αναντικατάστατοι.
Τι συζητάμε λοιπόν σήμερα εδώ;
Ένα νέο επενδυτικό νόμο;
Μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική;
Ένα πλαίσιο αποτελεσματικό, που θα δώσει ώθηση στη χώρα προς ένα νέο παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο;
Ή μήπως συζητάμε μία νέα εκδοχή του αποτυχημένου Fast track;
Που οδηγεί στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και στην χρηματοδότηση φίλων επενδυτών, χωρίς κανένα σχέδιο και συγκεκριμένο αντίκρισμα;
Το δεύτερο συζητάμε.
Είναι ξεκάθαρο, κύριοι της συγκυβέρνησης, ότι με το νομοσχέδιο αυτό υπό την καθοδήγηση της τρόικας, οικοδομείτε ένα νομικό οπλοστάσιο αποδόμησης κάθε είδους προστατευτικής νομοθεσίας. Οικοδομείτε στην κυριολεξία μια ειδική οικονομική ζώνη ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Είναι ξεκάθαρο, κύριοι της συγκυβέρνησης, ότι έχετε ως αποστολή, έναντι πινακίου φακής να τα δώσετε όλα σε αυτούς που πιστά υπηρετείτε.
Είναι ξεκάθαρο ότι ετοιμάζετε την μεγάλη Μπίζνα για τα αφεντικά σας.
Εσείς και η Τρόικα, βάλατε στο μάτι τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τον ήλιο, τα βουνά, τις θάλασσες, τις παραλίες, τους αρχαιολογικούς χώρους, ότι είναι δημόσιο ότι είναι κοινόχρηστο, ότι ανήκει σε όλους μας. Με μοναδικό πάντα κριτήριο, το κεφάλαιο και την καπιταλιστική λογική. Όλα πάνω από την κοινωνία και τους ανθρώπους, όλα στην λογική της εκποίησης. Σε αυτή την λογική και το παραλιακό μέτωπο.
Μία μεγάλη έκταση που προσφέρθηκε για Μπίζνες από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ στα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά εργολαβικά συμφέροντα.
Πλάζ με εισιτήρια, ξενυχτάδικα πάνω στο κύμα, μαρίνες πολυτελών σκαφών, τσιμεντένιες αυθαιρεσίες παντού. Μία πολεοδομική βαρβαρότητα που θέλετε να συνεχίσετε και σήμερα και στο μέλλον.
Όπως ακριβώς κάνετε στην περίπτωση του Grand Resort Lagonissi, νομιμοποιώντας με το παρόν νομοσχέδιο τις παρανομίες που έχουν γίνει σε αυτό τον χώρο. Και όχι μόνο αυτό. Δίνετε και το δικαίωμα στον εν λόγω επιχειρηματία, να ασελγήσει οικοδομώντας σε παραλιακή έκταση 85 στρεμμάτων, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Το ίδιο πάτε να κάνετε και με τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Που ενώ τον εξαιρείτε από την «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο», ξεχνάτε να εξαιρέσετε τον αρχαιολογικό ναό του «Απόλλωνος Ζωστήρος»,  από την διαδικασία εκποίησης μέσω του ΤΑIΠΕΔ. Τον ναό αυτό, που βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα και μάλιστα στο χώρο της παραλίας, πάτε να τον πουλήσετε πακέτο μαζί με το ακίνητο.
Αυτό πρώτη φορά συμβαίνει. Δεν έχει ξαναγίνει. Μιλάμε για άλλη μια πρωτοτυπία της μνημονιακής σας συγκυβέρνησης. Εκτός εάν στο βάθος του μυαλού σας έχετε πρόγραμμα να ξεπουλήσετε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ είναι να αποτραπεί άμεσα η τσιμεντοποίηση της περιοχής με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Εμείς λέμε η όποια αξιοποίησή να είναι συνυφασμένη με την αναψυχή και ψυχαγωγία όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά κι όλου του λεκανοπεδίου. Δεν μπορεί να μεταμορφωθεί το παραλιακό μέτωπο σε μια ακτογραμμή βιομηχανοποιημένης διασκέδασης και αναψυχής μαζικού τύπου. Το παραλιακό μέτωπο πρέπει να είναι συνυφασμένο με την ήπια ανάπτυξη. Θα πρέπει να αποτελεί τη διέξοδο της πόλης και του λεκανοπεδίου προς τη θάλασσα, ως χώρος αναψυχής, περιπάτου, διασκέδασης, κολύμβησης και άθλησης.
Αυτό πιστεύουμε εμείς. Όπως επίσης πιστεύουμε, ότι εσείς κύριοι της συγκυβέρνησης, δεν έχετε εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Πόσο μάλλον περιφερειακό και τοπικό.
Κύριε Υπουργέ,
Σας είπα και νωρίτερα, ότι ο Ελληνικός λαός, δεν αισθάνεται δικαιωμένος από την εντολή που σας έδωσε. Γιατί άλλα του τάξατε και άλλα κάνετε.
Σε αυτούς λοιπόν που πίστεψαν τα Ζάππεια έχω να τους πω:
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, θα σταθεί στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και θα εμποδίσει το ξεπούλημα που μεθοδεύετε. Θα το κάνουμε αυτό, έως ότου μας δώσει ο Ελληνικός λαός την εντολή, να εφαρμόσουμε το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.