Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αναστολή εκτέλεσης προστίμου για ΧΑΔΑ



Ο Δήμος Μεγαρέων, με τη συνδρομή της Νομικής του Yπηρεσίας, επέτυχε την αναστολή εκτέλεσης προστίμου 394.000 € που είχε επιβληθεί στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Μεγάρων. Το πρόστιμο αυτό επεβλήθηκε στο Δήμο έπειτα από σειρά επισκέψεων της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο ΧΑΔΑ Μεγάρων, κατά τα έτη 2009 και 2010. Κατά τις αυτοψίες που διενήργησε η Ειδική Υπηρεσία διαπίστωσε πως ο ΧΑΔΑ λειτουργούσε χωρίς να έχει λάβει ούτε τα ελάχιστα μέτρα για την προστασία  του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά κυρίως διαπιστώθηκε πως ο ΧΑΔΑ Μεγάρων παραλάμβανε απόβλητα βιομηχανικής προέλευσης αλλά και απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες – σφαγεία.


 Ο Δήμος αιτήθηκε την αναστολή του υπέρογκου αυτού προστίμου που θα ήταν καταστροφικό για τα ήδη βεβαρυμένα οικονομικά του. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την αναστολή των 300.000 € από τα 394.000 € του προστίμου, καθώς ο Δήμος απέδειξε τον Περιβαλλοντικά ορθό τρόπο με τον οποίο πια ενεργεί. Αυτό κατέστη σαφές από το δικαστήριο καθώς πια έχει σταματήσει η λειτουργία του ΧΑΔΑ Μεγάρων, τα προϋπάρχοντα στον ΧΑΔΑ απορρίμματα έχουν καλυφθεί με χώμα, έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης της επικινδυνότητας του ΧΑΔΑ στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, αλλά πάνω από όλα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στο ΕΣΠΑ διαδικασία που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, δηλαδή την υπογραφή της σύμβασης, για την έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης.
Ο Δήμος επίσης έχει αιτηθεί την αναστολή, λόγω της αλλαγής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς του Δήμου, και του εναπομείναντος ποσού των 94.000 €  από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μωϋσή Κουρουζίδη, ο οποίος είχε κυρώσει το αρχικό πρόστιμο. Αναμένουμε σύντομα το αποτέλεσμα της αίτησης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.