Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Σπείρα διακινούσε λαθραίο πετρέλαιο με εγκαταστάσεις και στο Μεγάλο Πεύκο

Εγκληματική οργάνωση, η οποία διακινούσε λαθραίο πετρέλαιο, με εγκαταστάσεις στο Κερατσίνι, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τον Ασπρόπυργο, εξάρθρωσε η αστυνομία και προχώρησε σε συλλήψεις οκτώ ατόμων.

Μετά από πολύμηνες έρευνες σχετικά με το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων, εντοπίστηκε, πριν από περίπου έναν μήνα, παράνομη εγκατάσταση στο Κερατσίνι, η οποία αποτελούσε σταθμό διακίνησης λαθραίου πετρελαίου. Ο συγκεκριμένος χώρος επιτηρούνταν από κάμερες και ήταν περιφραγμένος από μεγάλου ύψους μεταλλική μάντρα, καθιστώντας δυσχερή έως αδύνατη την οπτική επαφή με το εσωτερικό του.

Διαπιστώθηκε ακόμα, ότι στη Νέα Πέραμο Αττικής λειτουργούσε εργαστήριο με παράνομο εξοπλισμό αποχρωματισμού ναυτιλιακού καυσίμου, το οποίο μεταφερόταν, μέσω ειδικά διαμορφωμένου φορτηγού- ψυγείου, είτε στην εγκατάσταση στο Κερατσίνι, είτε σε άλλη στην Ελευσίνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η παράνομη εγκατάσταση του Κερατσινίου προμηθευόταν λαθραία καύσιμα και από ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που βρίσκονταν στη θέση Μαγούλα, στον Ασπρόπυργο. Διαπιστώθηκε ακόμα, ότι επτά πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής προμηθεύονταν λαθραία καύσιμα από την ίδια εγκατάσταση.

Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι οκτώ συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, εγκληματική οργάνωση με αντικείμενο τη λαθρεμπορία υγρών καυσίμων και ειδικότερα τον αποχρωματισμό, αποθήκευση και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίου πετρελαίου. Η εγκληματική οργάνωση διέθετε εσωτερική ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους στα επιμέρους στάδια επεξεργασίας και διακίνησης των λαθραίων καυσίμων, ενώ χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα για να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποφεύγουν ενδεχόμενους ελέγχους των διωκτικών Αρχών. Για παράδειγμα, λάμβαναν συνεχώς αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και ασφάλειας, όπως απρόβλεπτη οδική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια κίνησης των οχημάτων τους, αυξομείωση της ταχύτητας, αποφυγή κίνησης σε κεντρικές οδούς και χρησιμοποίηση εναλλακτικών δρομολογίων μέσω επαρχιακών δρόμων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται στη διακίνηση λαθραίου πετρελαίου.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν χθες ταυτόχρονοι επιτόπιοι έλεγχοι και στα επτά πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία προμηθεύονταν καύσιμα από την εγκληματική ομάδα. Κατά τους ελέγχους, πραγματοποιήθηκε ποσοτική καταμέτρηση των εμπορεύσιμων υγρών καυσίμων που βρέθηκαν στις δεξαμενές τους και ελήφθησαν τα απαραίτητα στοιχεία για την ολοκλήρωση του φορολογικού και τελωνειακού ελέγχου.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι επιμέρους τρόποι προμήθειας, διακίνησης και διάθεσης των παράνομων καυσίμων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναμένεται να προσδιοριστούν τα ποσά και η περαιτέρω διάθεση των παράνομων κερδών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς επίσης να διευκρινιστούν και καταλογιστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι που αναλογούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

πηγη: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.