Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

‘’ΠΡΑΣΙΝΟ-ΜΠΛΕ’’ ΦΩΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που απλουστεύει τις διαδικασίες για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, τοποθετήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Γιώργος Πάντζας, Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Κατά την τοποθέτησή του ο κύριος Πάντζας, αποδόμησε τα επιχειρήματα του Υπουργείου σχετικά με την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που να ενισχύει την επιχειρηματικότητα στον κλάδο των τουριστικών υποδομών, επισημαίνοντας την μελέτη του διεθνούς οργανισμού World Economic Forum, η οποία  κατατάσσει την Ελλάδα στην 3η θέση μεταξύ 140 χωρών, αναφορικά με την ποιότητα και το εύρος των ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και άλλων υποδομών της χώρας.     


Ως εκ τούτου, η κύρια αγωνία του Υπουργείου, όπως ανέφερε ο Βουλευτής, δεν είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας στον κλάδο των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών, αλλά να προωθήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, δίνοντας το πράσινο-μπλέ φως για νέες ογκώδεις τουριστικές υποδομές.

Υποδομές που δεν θα σέβονται ούτε δάση, ούτε δασικές εκτάσεις, ούτε αρχαιολογικούς χώρους, ούτε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές NATURA, ούτε αιγιαλούς, αλλά ούτε και τους φτωχούς Έλληνες που συμμετέχουν στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού μιας και η νέα τουριστική πολιτική που εγκαινιάζει το νομοσχέδιο απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις.

«Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που στόχο έχει, όχι την άσκηση της νέας τουριστικής πολιτικής που θα σέβεται το τοπίο, το περιβάλλον και τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, όπως πάλι μας λέτε στην αιτιολογική σας έκθεση, αλλά θα σέβεται τις απαιτήσεις και τα “θέλω” μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Τις απαιτήσεις δηλαδή, των μεγάλων μονάδων που θα παράγουν οριζόντιες υπηρεσίες μέσω της θεσμοθέτησης των Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων, εις βάρος πάντα των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Απαιτήσεις των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, που με το παρόν νομοσχέδιο τους επιτρέπετε την οριζόντια επέκταση του τουριστικού προϊόντος (all inclusive), μέσα στα ξενοδοχεία. Πάντα σε βάρος των τοπικών κοινωνιών που προσφέρουν υπηρεσίες τουριστικής υφής και μελλοντικά θα αποκοπούν από το τουριστικό προϊόν..», σημείωσε ο Βουλευτής.

Τέλος, κατά το κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Πάντζας, απευθυνόμενος προς την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε:

«Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ντουμπάι, ούτε Μπαγκλαντές ούτε Μπαλί.
Παρόλο που απαξιώνετε, κυρία Υπουργέ, τον ήλιο και τις θάλασσες της χώρας μας, θα σας πω ότι αυτά τα δύο στοιχεία, είναι και θα είναι τα βασικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ιστορία μας, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα νησιά μας, τις περιοχές μοναδικού και παγκόσμιου φυσικού κάλλους, περιοχές ανυπολόγιστης αξίας για τις γενιές του τόπου.
Αυτά είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Αυτά είναι που μας διαφοροποιούν από άλλους προορισμούς. Επενδύστε πάνω σε αυτά και όχι σε ένα εισαγόμενο μοντέλο που θέλει την οριζόντια επέκταση του τουριστικού προϊόντος, μέσα στα ξενοδοχεία..»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.