Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Δημιουργία χώρων πρασίνου

Χώροι που άλλοτε «στολίζονταν» από σκουπίδια σήμερα γεμίζουν με πράσινο!


Μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής στρατηγικής της διοίκησης Μαρινάκη στον Δήμο Μεγαρέων είναι η αισθητική βελτίωση του πολεοδομικού ιστού των πόλεων αρμοδιότητάς του. Στον σχεδιασμό υπάρχουν δύο σαφείς τακτικές: συντήρηση και εμπλουτισμός του υπάρχοντος πρασίνου και η δημιουργία ανάπλαση νέων χώρων πρασίνου.
Η Δημοτική Αρχή όσον αφορά την πόλη των Μεγάρων, εστίασε έκανε και κάνει παρεμβάσεις που αποτελούν ταυτόχρονα και αισθητική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έχει ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες, λόγω των περιορισμένων πόρων χρηματοδότησης που λαμβάνει. Παρά ταύτα έχει πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα.
Έτσι προχώρησε σε ανάπλαση μιας σημαντικής έκτασης πρασίνου στην είσοδο της πόλεως (αρχή 28ης Οκτωβρίου), η οποία αν και σε απόλυτα κεντρικό σημείο, επί σειρά δεκαετιών δεν είχε δεχθεί την παραμικρή παρέμβαση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει απαράδεκτη εικόνα για όσους εισέρχονται. Με συντονισμένες ενέργειες έγινε φύτευση πρασίνου, από την διασταύρωση με την οδό Αναπαύσεως μέχρι την οδό Ομήρου. Ομοίως και στο νότιο τμήμα του κόμβου εισόδου στο ρεματάκι (όπου άλλοτε «κατοικοέδρευαν» σαπιόνερα και σκουπίδια…). Παράλληλα με το πράσινο δημιουργήθηκε μια πλήρης υποδομή για αυτόματο πότισμα. Σήμερα η εικόνα στην είσοδο είναι κατά πολύ καλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν.


Ακόμη η διοίκηση του Δήμου, προχώρησε σε φύτευση πρασίνου σε μικρό χώρο στην διασταύρωση των οδών Νίσσου και π. ΠΕΟΑΚ, όπου άλλοτε βρίσκονταν ξερόχορτα και σκουπίδια!

Στον κόμβο της οδού Βυζαντίου με την ΠΕΟΑΚ σε μια μεγάλη έκταση στην νότια πλευρά της οδού, που άλλοτε ήταν σε εγκατάλειψη, ο Δήμος εργάστηκε μεθοδικά , δίνοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα και δημιουργώντας μια διευρυμένη ζώνη πρασίνου στον χώρο. Σήμερα η ευρύτερη περιοχή είναι καταπράσινη «δένοντας» με την όλη ανάπλαση του κόμβου, δημιουργώντας μια θετική αισθητική όψη γι’ αυτή την σήμαντική είσοδο και έξοδο της πόλης.

Εντός του Συνοικισμού Μελί ο Δήμος δημιουργεί ακόμη έναν μεγάλο χώρο πρασίνου, στο σημείο όπου επί σειρά ετών (από το 2006 και έπειτα…) επικρατούσε η εγκατάλειψη, τα ξερά χορτά, τα μπάζα και τα σκουπίδια. Πρόκειται για την έκταση που αρχικά είχε προβλεφθεί να γίνει Δημοτικός θερινός κινηματογράφος και θεατράκι, αλλά δυστυχώς λόγω κωλυμάτων σταμάτησαν οι εργασίες, το έργο δεν τελείωσε ποτέ, με αποτέλεσμα να αφεθεί στην τύχη του το οικόπεδο… Σήμερα τα αρνητικά αυτά στοιχεία αποτελούν παρελθόν, η περιοχή αλλάζει θετικά και γεμίζει πράσινο.

Ακόμη η διοίκηση Μαρινάκη προχώρησε σε ανάπλαση μέρους τμήματος της νότιας πλευράς της Λεωφόρου Αλεποχωρίου, από την Οδό Σαλαμίνος έως και πλησίον την βόρειας πύλης του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Έγινε κατασκευή πεζοδρομίων, φυτεύτηκε πράσινο και δένδρα και τοποθετήθηκε σύστημα αυτόματου ποτισμού.
Φιλοδοξία της διοίκησης είναι στο προσεχές διάστημα να εξασφαλίσει πόρους για μια γενική ανάπλασης της βόρειας πλευράς της πόλεως από τον Φόρο έως και την Εξω Βρύση, που θα δώσει την εικόνα που πραγματικά αξίζει η ιστορική μας πόλη στα μάτια ντόπιων και περαστικών.

Η πολιτική για αναπλάσεις και πράσινο θα συνεχιστεί αταλάντευτα. Τα βήματα αυτά γίνονται και μέσα σε ένα ουσιαστικό λειτουργικό σχεδιασμό να φυτευθεί πράσινο αλλά να συντηρηθεί διαχρονικά σε καλή κατάσταση, με βάση τις πενιχρές δυνατότητες που λόγω κρίσης διαθέτει πλέον ο Δήμος.

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Δήμου για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Τα έργα υποδομής και οι αισθητικές παρεμβάσεις σε κάθε περιοχή αναβαθμίζουν το Δήμο και τον οδηγούν σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.