Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Οριστική λύση για τα χρέη της ΔΕΥΑΜ και του Δήμου Μεγαρέων


Οριστική λύση δόθηκε με την αποπληρωμή των χρεών της ΔΕΥΑΜ και του Δήμου Μεγαρέων προς την ΕΥΔΑΠ μέχρι την 31/7/2013.
Ο Δήμος Μεγαρέων, ως εγγυητής του χρέους της ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ είχε να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο βάρος, το οποίο αν δεν τακτοποιούνταν, θα τον οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε καθεστώς οικονομικής εξυγίανσης. 
Τι σήμαινε αυτό για το  Δήμο μας; Να ακολουθήσει το μονόδρομο που θα τον υποχρέωνε: α) σε απολύσεις υπαλλήλων, β) σε μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών και γ) σε απαγόρευση υλοποίησης οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας εκτός της καταβολής των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων.


Η σοβαρότητα του προβλήματος διαγνώστηκε πολύ έγκαιρα από τον ίδιο το δήμαρχο, ο οποίος με τη βοήθεια της εντεταλμένης συμβούλου επί των Οικονομικών, κ. Αργ. Κακαρίκου και της διευθύντριας των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, κ. Ελ. Μπότση ξεκίνησε από το τέλος του 2012 μεγάλο αγώνα για να βρεθεί λύση και να σωθεί ο Δήμος.
Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο με την ΕΥΔΑΠ όσο και με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών και μετά από καθοριστικές παρεμβάσεις που έγιναν από τον ίδιο το δήμαρχο, με σκοπό να ξεπεραστούν σοβαρά κωλύματα που προέκυψαν, βρέθηκε η ιδανική λύση και με την αρ. πρωτ. 38560/26.9.2013 ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών αποδόθηκε στην ΕΥΔΑΠ  το συνολικό ποσό των 22.617.274,18 ευρώ.
Από αυτό το ποσό τα 19.381.628,68 ευρώ, που είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 31/12/2011 αφορούν σε επιχορήγηση του Κράτους προς το δήμο μας, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 3.235.645,50 ευρώ, που αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές από την 1/1 2012 έως και 31/7/2013 θα παρακρατείται σταδιακά μέσω των ΚΑΠ από 1/1/2015 έως και 31/12/2020, ισόποσα ανά έτος.
Η εγρήγορση που έδειξε η διοίκηση στο θέμα φέρνοντας θέμα αναμόρφωση του προϋπολογισμού πριν από ένα μήνα στο δημοτικό συμβούλιο, στην οποία αναγραφόταν το παραπάνω ποσό, δεν άρεσε στην αντιπολίτευση, η οποία  για άλλη μια φορά έδειξε να αιφνιδιάζεται και μπροστά στη διαφαινόμενη λύση του τεράστιου αυτού προβλήματος επέδειξε μικροψυχία προβάλλοντας διάφορες ατεκμηρίωτες αιτιάσεις, προσπαθώντας να μειώσει την αξία της μεγάλης αυτής επιτυχούς προσπάθειας.
Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαρινάκης, φανερά ικανοποιημένος από την έκβαση του θέματος δήλωσε: «Η επιτυχία αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη της εργατικότητας και της μεθοδικότητας με την οποία διαχειριζόμαστε όλα τα κρίσιμα θέματα του δήμου μας. Με το αποτέλεσμα αυτό ισχυροποιούμε ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας και θέτουμε τις βάσεις για ένα δήμο επιτέλους οικονομικά αυτάρκη. Ο δήμος μας κατόρθωσε μέχρι σήμερα να διασφαλίσει συνολικά το απίστευτο ποσό των 35.000.000 ευρώ για να αποπληρώσει τα χρέη των προηγούμενων ετών. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από κοπιαστική δουλειά και επανειλημμένες συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς. Ο Δήμος Μεγαρέων με τεκμηριωμένο λόγο και επιχειρήματα, έχει προτεραιότητα στις ευνοϊκές αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.