Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Θα πληρώνονται και τα οδοιπορικά για ακτινοθεραπείες στους καρκινοπαθείς

Συζητήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την στέρηση από τον ΕΟΠΥΥ της καταβολής οδοιπορικών εξόδων σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και δεν υπάρχουν υποδομές για την προτεινόμενη θεραπεία στον τόπο μόνιμης διαμονής τους.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η συνδρομή του κράτους στους καρκινοπαθείς δεν μπορεί να μπαίνει στην πλάστιγγα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία είναι δικαίωμα το πολίτη και αδιαμφισβήτητη υποχρέωση της πολιτείας. Δεν νοείται διαχωρισμός των παροχών του κράτους σε αυτή την κατηγορία ασθενών ανάλογα με το είδος της θεραπείας στην οποία υποβάλλονται. Το κόστος των οδοιπορικών για το κράτος είναι μικρό αλλά για έναν καρκινοπαθή μπορεί να είναι σημαντικό και η μη καταβολή του να του στερεί την δυνατότητα υποβολής στην κατάλληλη θεραπεία. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ανθρωπιστική διέξοδο στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις παρερμηνείες του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι το όλο πρόβλημα εντοπίζεται στους πάσχοντες από καρκίνο για τους οποίους απαιτείται ακτινοθεραπεία και η οποία μέχρι πρότινος δεν περιλαμβανόταν στις θεραπείες για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον κανονισμό παροχών του μπορούσε να καταβάλει οδοιπορικά. Μετά και από την παρέμβαση του Βασίλη Οικονόμου αλλά και των συλλόγων που εκπροσωπούν καρκινοπαθείς, αποφασίστηκε και η ακτινοθεραπεία να λογίζεται ως θεραπεία για την οποία απαιτείται η βραχεία νοσηλεία των ασθενών και ως εκ τούτου θα μπορεί πλέον ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει αποζημίωση οδοιπορικών. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η σχετική απόφαση και θα τεθεί σε εφαρμογή.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.