Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Δημοσιογραφική αλητεία με λευκά γάντια

Γράφει ο Θάνος Τζήμερος
Στην Ελλάδα των ιαχών και των γηπεδικών συνθημάτων, το να αναλύσεις μια κατάσταση που χρειάζεται φωτισμό από διαφορετικές οπτικές γωνίες καταλήγει έγκλημα καθοσιώσεως. Δίνεις λαβή σε κάθε μισθοφόρο των ΜΜΕ να απομονώσει μία φράση να την παραλλάξει και να σε χτυπήσει. Ταυτόχρονα, ένας άλλος μισθοφόρος της αντίθετης πλευράς απομονώνει μια άλλη φράση από το ίδιο κείμενο και σε χτυπάει για τον αντίθετο ακριβώς λόγο. 

Σε ένα κράτος - μαφία δεν θα περίμενε κανείς να λειτουργεί διαφορετικά η δημοσιογραφία. Όταν όμως, άνθρωποι που είχαν ένα διαφορετικό προφίλ, που ανήκαν στην πλευρά της δημοσιογραφίας που θεωρείς σοβαρή μετέρχονται των ιδίων μεθόδων, καταλαβαίνεις ότι η χυδαιότητα έχει σαρώσει τα πάντα σ΄αυτή τη χώρα. 

Δείτε τι γράφει ο "σοβαρός" Προκόπης Δούκας στην Athens Voice: 

"Ο Θεοδωράκης δεν είναι φυσικά ο Μπέπε Γκρίλο της Ελλάδας, αυτός ο τίτλος μάλλον θα άρμοζε στον Λάκη Λαζόπουλο. Ούτε είναι το «μακρύ χέρι του συστήματος», όπως συνωμοσιολογικά αρέσκεται στο να διαπιστώνει η πέραν της ΔΗΜΑΡ αριστερά, όταν δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα φαινόμενα ή δεν βολεύεται με την προφανή ερμηνεία τους. Ακόμα περισσότερο δεν είναι ένας Τζήμερος ή θαυμαστής της Χρυσής Αυγής, καθώς δεν έχει καμία σχέση με ακραίες ή φασιστικές ιδεολογίες."

Προσέξτε την πονηρή, ύπουλη διατύπωση. Δεν λέει "δεν είναι θαυμαστής της Χρυσής Αυγής όπως ο Τζήμερος", που θα σήκωνε μήνυση αλλά λέει "δεν είναι Τζήμερος Ή θαυμαστής της Χ.Α..." Κοτσάρει στο τέλος και τις ακραίες ή φασιστικές ιδεολογίες για να μείνει στον αναγνώστη η εντύπωση ότι ο Τζήμερος είναι θαυμαστής κ.λ.π., ακραίος, φασίστας. 

Δεν συντάχθηκε τυχαία αυτό το κείμενο. Ο Προκόπης Δούκας ξέρει να γράφει. Ξέρει επίσης να διαστρέφει τον λόγο. Ξέρει ότι οι κατηγορίες του είναι ψεύτικες. Ξέρει ότι η "Δημιουργία, ξανά!" και εγώ προσωπικά έχουμε εκφραστεί άπειρες φορές, γραπτά και προφορικά, κατά της Χ.Α. και του απεχθούς ολοκληρωτισμού που αντιπροσωπεύει. Το ξέρει. Αλλά προτιμάει το χτύπημα κάτω από τη μέση. Μουλωχτά. Πρόστυχα. Αυτό που δύο χρόνια τώρα κάνει όλο το σύστημα, περιλαμβανομένου και μέρους του δήθεν μεταρρυθμιστικού χώρου. 

Όταν η "Δημιουργία, ξανά!" πήρε το 2,2% τον Μάιο του 2012 μου τηλεφώνησε δημοσιογράφος, υπασπιστής μεγάλου Μηντιάρχη. Το τηλέφωνο το σήκωσε συνεργάτης μου. Ακούει λοιπόν τον... λειτουργό της ενημέρωσης να τον... διατάζει: "Πάρε τον πρόεδρο, ρε, και ελάτε εδώ να σας δει ο Μεγάλος". Απάντηση: "αν θέλετε συνέντευξη από τον κ. Τζήμερο, πολύ ευχαρίστως να έρθετε στα γραφεία μας." Ο δημοσιογράφος επιμένει: "Έλα ρε κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις, πες στον Τζήμερο να 'ρθεί να τα κουβεντιάσουμε." Δεν πήγα να τα κουβεντιάσουμε. Δεν πήγα να προσφέρω "γην και ύδωρ" στο συγκρότημα. Και υπογράμμισα ότι η λειτουργία των ΜΜΕ και η διαπλοκή τους με την εξουσία και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες ήταν μια από τις βασικές αιτίες της ελληνικής τραγωδίας. Μίλησα επίσης, μέσα στη φωλιά του λύκου, για την ληστεία του φορολογούμενου που γίνεται μέσω του αγγελιοσήμου. Αυτά πληρώνω. Αλλά θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο χωρίς σκόντο. Χωρίς στογγυλέματα. Χωρίς υπολογισμό κόστους - οφέλους. Παρά τον πόλεμο της πολιτικοδημοσιογραφικής αλητείας που έχει επιστρατεύσει πια και τις "σοβαρές" εφεδρείες της. Γιατί η Λερναία ύδρα θα πεθάνει αν κοπούν όλα τα κεφάλια της. Η πρόστυχη, εξωνημένη "δημοσιογραφία" με τα λευκά γάντια είναι το πιο επικίνδυνο από αυτά.

Ο Θάνος Τζήμερος είναι πρόεδρος του κόμματος Δημιουργία Ξανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.