Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Συμβουλές από δάσκαλο πολεμικών τεχνών

1. Να μετράτε τους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας κάθε πρωί. Εάν είναι ασυνήθιστα  υψηλοί η χαμηλοί, εκείνη την ημέρα μην πάτε για προπόνηση. Οι ασυνήθιστοι καρδιακοί παλμοί είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι κάτι δε πάει καλά (πχ στρες ή ασθένεια) και πρέπει να κάνετε μια μικρή ανάπαυλα από τις προπονήσεις μέχρι να επανέλθετε.

 
2. Μην κάνετε ποτέ ανοίγματα κρύοι. Πάντα να έχετε κάνει προηγουμένως προθέρμανση ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες σας (δηλ. πόδια, κορμός, χέρια). Η προθέρμανση θα σας καταστήσει πιο εύκαμπτους και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε κοινούς τραυματισμούς. Αφετέρου, μην κάνετε ποτέ στατικά ανοίγματα πριν εκτελέσετε "εκρηκτικές" κινήσεις, σύμφωνα με μελέτες θα έχετε μειωμένη απόδοση στην εκτέλεση των ασκήσεων.
 
3. Εάν δε μπορείτε να προπονηθείτε λόγω τραυματισμού αλλά παρ' όλα αυτά θέλετε για να βελτιώσετε τις δεξιότητες σας,  κάντε αντ' αυτού τις τεχνικές αυτοάμυνας τα kihon η τα poomsaekata) με νοερή απεικόνιση.  

 4. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να για να βελτιώσετε την τεχνική σας είναι να διδάξετε άλλους. Όσο περισσότερο διδάσκετε κάτι, τόσο καλύτερα το κατανοείται και εσείς οι ίδιοι!
 
5. Περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από την έκθεσή μας στον ήλιο και συγκεκριμένα στη UVB ακτινοβολία του. Ωστόσο κατά τους χειμερινούς μήνες όπου υπάρχει πολύ μικρότερη έκθεση στον ήλιο πρέπει να λαμβάνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια, αυγά κλπ). Η βιταμίνη D δεν είναι απλά μια συνηθισμένη λιποδιαλυτή βιταμίνη, αλλά ένα φυσικό στεροειδές που έχει επιπτώσεις έμμεσα στην παραγωγή της τεστοστερόνης και της φυσικής ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH) στο σώμα σας.  

6. Όταν εκτελείτε τεχνικές, περιστροφές η αλλαγές κατεύθυνσης φροντίστε το κέντρο βάρους του σώματος σας να βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του πέλματος (μετατάρσιο) και όχι στις φτέρνες. Το να τοποθετείτε το βάρος σας στην φτέρνα δεν είναι σωστό από πλευράς μηχανικής και δεν επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα.
    
7. Βάλτε ένα στόχο! Πολλοί άνθρωποι εκπαιδεύονται στις πολεμικές τέχνες  χωρίς έναν πραγματικό, ή μερικές φορές με έναν χαλαρό στόχο όπως "να βρεθώ σε φόρμα". Για να προχωρήσετε όμως πραγματικά στις πολεμικές τέχνες, χρειάζεστε ένα στιβαρό στόχο που εκπληρώνει τα παρακάτω κριτήρια: να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος (να ξέρεις πότε επετεύχθη), εφικτός, σχετικός με το αντικείμενο και χρονικά προσδιορισμένος.  
8. Ακούστε μουσική! Αν και η μουσική δεν είναι ένα παραδοσιακό συστατικό στις σχολές πολεμικών τεχνών, μελέτες έχουν δείξει ότι μουσική σε υψηλό ρυθμό αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις έως και 10%.
    
9. Πιείτε ένα ποτήρι χυμό παντζαριού 2,5 ώρες πριν την προπόνηση. Θα σας αυξήσει την μυϊκή αντοχή (όχι την δύναμη) έως και 14%. Εάν το αντέχετε, για καλύτερο αποτέλεσμα φάτε ωμά παντζάρια!
 
10. Μια απευθείας γροθιά (direct) φτάνει στη μέγιστη ταχύτητα και δύναμη της όταν ο βραχίονάς εκτείνεται στο 75% της συνολικής έκτασης του. Συνεπώς πρέπει να φροντίζετε να αφήνετε στο χέρι σας πάντα μερικά εκατοστά "αβάντζο". Για να το πετύχετε αυτό πρέπει πάντα να σημαδεύετε λίγο πιο πίσω από την επιφάνεια του στόχου σας. 

11. Εάν ο αντίπαλος σας επιτεθεί με μία κυκλική κίνηση, ανταπαντήστε με μία ευθεία επίθεση. Αντιθέτως, εάν δεχτείτε απευθείας επίθεση κινηθείτε με κυκλικό ελιγμό. Εφαρμόζοντας αυτή την στρατηγική θα εκμεταλλεύεστε πάντα τα φυσικά κενά που δημιουργεί ο επιτιθέμενος, αντί να πολεμάτε την φωτιά με φωτιά.  
Στέφανος Πατσίρης
Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών
Α.Σ. Μεγάρων "Ο Όρσιππος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.