Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Φονικός υδράργυρος στην καρδιά του Ασπροπύργου

Υπόθεση παράνομης μεταφοράς στην Ελλάδα 56 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων υδραργύρου, εντόπισαν οι ελεγκτές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Τα απόβλητα βρέθηκαν σε αποθήκες μεταφορικής εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ ήδη για την υπόθεση αυτή έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας. Το θέμα ανακίνησαν αρμόδιες αρχές της Γερμανίας οι οποίες ενημέρωσαν το ΥΠΕΚΑ ότι γερμανική εταιρεία που διαθέτει στη Γερμανία ...

εγκαταστάσεις αποθήκευσης αποβλήτων υδραργύρου, αντί να μεριμνά για την ασφαλή διαχείριση-καταστροφή τους, εξάγει τα απόβλητα στο εξωτερικό. Η εν λόγω γερμανική εταιρεία κατάφερε να «ριξει» στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) αγορά, χίλιους και πλέον τόνους υδραργύρου που προήλθαν ως προϊόν επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων. Η γερμανική εταιρία εξήγαγε τον υδράργυρο ως επικίνδυνο εμπόρευμα και χρησιμοποίησε πιστοποιημένες προς τον σκοπό αυτό μεταφορικές εταιρίες. Μια εξ αυτών ελληνική. Προκειμένου, μάλιστα, να μην αποκαλυφθεί η παράνομη διακίνηση, η γερμανική εταιρία δεν έκλεινε απ΄ ευθείας την μεταφορά (αφού θα ήταν σαφές, ότι πρόκειται για απόβλητο), αλλά μέσω τρίτων, με την ένδειξη «επικίνδυνο εμπόρευμα». Γιατί σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να τηρηθούν οι αυστηρότατες διατάξεις που διέπουν την διασυνοριακή διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων.

Μέρος των αποβλήτων αυτών, σύμφωνα με τους Γερμανούς, είχαν εξαχθεί και στην Ελλάδα με σκοπό την προώθησή τους προς τρίτες χώρες. Μετά από αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος -ΕΥΕΠ) κινήθηκαν άμεσα για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των επικίνδυνων αποβλήτων. Ειδικότερα, σε αυτοψία που έγινε από επιθεωρητές της ΕΥΕΠ, στις 18 Αυγούστου σε εμπλεκόμενες εταιρείες στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε η μεταφορά και αποθήκευση αποβλήτων υδραργύρου βάρους 56 τόνων, σε αποθήκη εταιρείας logistics στην Αττική (Ασπρόπυργο). Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, ανέφερε μόνο ότι «από την έρευνα προέκυψε ότι η διακίνηση των αποβλήτων έγινε με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, χωρίς όμως να τηρηθούν οι κανόνες που επιβάλλει ο κανονισμός για τη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων».

Σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Δυτική Αττική

Πρόκειται για σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα, αφού σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε. αλλά και της Επιτροπής Περιβάλλοντος των ΗΠΑ εαν ριφθεί στο περιβάλλον ποσότητα μεγαλύτερη των 30 κυβικών εκατοστών (406 γραμμάρια) αποτελεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο χώρος πρέπει να εκκενωθεί άμεσα. Εαν λοιπόν είτε απο άγνοια, είτε από ατύχημα,είτε εσκεμμένα εαν η ποσότητα αυτή διαχυθεί στο περιβάλλον σύμφωνα με τους διεθνείς Κανονισμούς αλλά και με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης θα πρέπει να μετακινηθεί όλος ο πληθυσμός του Πειραιά, του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας άλλα και των γύρω περιοχών δηλαδή περισσότερα απο δύο εκατομμύρια κατοίκων . Να μην ξεχνάμε οτι πριν κάποια χρόνια κλιμάκιο του στρατού απο άγνοια άδειασε τέσσερα βαρέλια με κλοφέν (διοξίνες) σε περιοχή της Νέας Μάκρης και ο υδροφόρος ορίζοντας έπρεπε να παρακολουθείται για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Ο υδράργυρος αποτελεί άκρως επικίνδυνη τοξική ουσία με σοβαρότατες επιπτώσεις σε ανθρώπους, ζώα και οικοσυστήματα. Σε υψηλές δόσεις ο υδράργυρος είναι θανατηφόρος. Σε μικρές δόσεις ο υδράργυρος είναι εξ ίσου επικίνδυνος καθώς προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα , τον εγκέφαλο, το ανοσολογικό το καρδιαγγειακό το αναπαραγωγικό και το ανοσολογικό σύστημα. Επίσης ο υδράργυρος είναι ύποπτος για καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.