Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ιατρικά Νέα

Σχιζοφρένεια: Αίτια, Συμπτώματα & Αντιμετώπιση
• Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη διάσπαση της σκέψης, επηρεάζοντας παράλληλα την ομιλία, την αντίληψη και την αυτοαντίληψη.
• Οι αιτίες εμφάνισης της νόσου είναι γενετικοί παράγοντες, το περιβάλλον κατά την νεαρή ηλικία καθώς και ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να «ενεργοποιήσει» τη νόσο ή να την επιδεινώσει.


• Μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια είναι τα ψυχωτικά επεισόδια, το άκουσμα φωνών, οι παραισθήσεις, η απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, η σταθερή εξασθένηση προσαρμοστικότητας και οι παραληρηματικές εκδηλώσεις.
• Η σχιζοφρένεια εμφανίζεται συνήθως κατά  το τέλος της εφηβικής ηλικίας ή στα πρώτα στάδια της ενηλικίωσης.
• Σήμερα υπάρχουν προηγμένες θεραπείες για τη σχιζοφρένεια, μέσω εξειδικευμένης φαρμακευτικής αγωγής και πολλοί σχιζοφρενείς έχουν καταφέρει με τη βοήθεια της επιστήμης να αντιμετωπίσουν τη νόσο και να ζουν ως παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Ωστόσο, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που έχει στην καθημερινή ζωή πολλοί ασθενείς στιγματίζονται και περιθωριοποιούνται.
• Ο όρος «σχιζοφρένεια» πρωτοεισήχθηκε στην ιατρική ορολογία από τον Ελβετό ψυχίατρο Bleuler το 1908.
• Αν και δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από το 1% (ποσοστό όχι μικρο για μια τόσο σοβαρή ασθένεια) του πληθυσμού πάσχει από σχιζοφρένεια στην Ελλάδα, ενώ πολύ συχνό είναι το φαινόμενο να μην έχει διαγνωσθεί η ασθένεια. Γι’ αυτό και οι ψυχίατροι συστήνουν στις οικογένειες και τα κοντινά πρόσωπα των ατόμων που τυχόν εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα να επισκέπτονται έναν ειδικό και να μη φοβούνται το στιγματισμό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος όπως επισημαίνουν ώστε να λάβουν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να έχουν μια ποιοτικότερη ζωή.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αφιερωμένη στη Σχιζοφρένεια
 Η  10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Κάθε χρόνο, ορίζεται και το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH), το οποίο για τη φετινή χρονιά, είναι «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια».
ΠΗΓΗ: ΙΑΤΡΟΝΕΑ

Λευκές τρίχες: Κι όμως! Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από αυτές
Ο δρ. Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός, εξειδικευμένος στον τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών, παρουσιάζει στις 11 Οκτωβρίου (2014) τη μέθοδο απαλλαγής της λευκοτριχίας στο διεθνές συνέδριο της ISHRS (Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών) στην Κουάλα Λουμπούρ.
Η ελληνική μελέτη
 Ο δρ. Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός με εξειδίκευση στη μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE, επίτιμο μέλος της ISHRS, θα παρουσιάσει τεχνική που αφορά στην παρουσία λευκών τριχών στο πρόσωπο και σε σημεία του σώματος, όπως η περιοχή του μπικίνι. Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό σε ανθρώπους που έχουν το αυτοάνοσο νόσημα λεύκη αλλά και σε όσους έχουν μεμονωμένες λευκές τρίχες. Όπως είναι γνωστό, αυτές δεν διαθέτουν μελανίνη και επομένως δεν μπορούν να εκριζωθούν με το λέιζερ αποτρίχωσης.
Η μέθοδος που προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η FUE που βασίζεται στην αφαίρεση του θύλακα της τρίχας με το εργαλείο punch, υπό τοπική αναισθησία. Ο δρ. Βεκρής αναφέρει: «Εφαρμόσαμε τη μέθοδο FUE σε 32 ασθενείς μας με λευκοτριχία. Χρησιμοποιήσαμε το punch, ένα εργαλείο μικρής διαμέτρου που εκριζώνει ολόκληρο τον τριχικό θύλακα. Στη μελέτη συμμετείχαν 8 άντρες και 24 γυναίκες μέσου όρου ηλικίας τα 51. Οι 18 από τους 32 ασθενείς είχαν ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μόνο σε μία συνεδρία. Οι παρενέργειες που εμφανίστηκαν ήταν μικρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εξαγωγής (15%) και μελανιά (12,5%), ενώ δεν παρουσιάστηκαν ουλές». 

ΠΗΓΗ: IATRONEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.